Topienie szkła....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Topienie szkła....
urzadzenie szumnie nazwane zatapiarką jest obecnie dozbrajane w prosty suport i nie nadaje sie do sesji zdjęciowej jak bedzie w jednym kawałku zamieszcze coś,Alek pisze:Ja także chciałbym zobaczyć, zwłaszcza zatapiarkę.
jest naprawdę prymitywna - jednostronnie wrzecionowa z przelotowym uchwytem zaciskowym dedykowanym dla danej srednicy rury obecnie 15mm i 25.4mm naped z płynną regulacją obrotów i tyle..
Cześć
Ładna zabawka. Jednak nie jestem do końca pewien, czy to do posiadanej głowicy podejdzie...
Może ktoś próbował robić układy na prady tych rzedów, tyle że na wzmacniaczach operacyjnych?
Pozdrawiam Maciej
Ładna zabawka. Jednak nie jestem do końca pewien, czy to do posiadanej głowicy podejdzie...
Może ktoś próbował robić układy na prady tych rzedów, tyle że na wzmacniaczach operacyjnych?
Pozdrawiam Maciej
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Cześć!
Mnie się widzi, że to moduł z miernika promieniowania DP-08, wykonany na lampie elektrometrycznej.
Pewnie chodzi o pomiar bardzo małych prądów - n- i pA.
Komornik12-> spróbuj zrobić to na wzmacniaczu operacyjnym w układzie konwertera prąd -> napięcie.
Jasiu i Alek opisywali już takie układy na forum.
Pozdrawiam
Matizz
Mnie się widzi, że to moduł z miernika promieniowania DP-08, wykonany na lampie elektrometrycznej.
Pewnie chodzi o pomiar bardzo małych prądów - n- i pA.
Komornik12-> spróbuj zrobić to na wzmacniaczu operacyjnym w układzie konwertera prąd -> napięcie.
Jasiu i Alek opisywali już takie układy na forum.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Planuję uruchomić głowicę spektrometru od Ciebie. Martwi mnie pomiar, bo lampy gdzieś po drodze zniknęły w Warszawie, więc chcę to czymś zastąpić... Na razie martwi mnie szczelność głowicy, ale pierwsze doświadczenia są zachęcające.Alek pisze:Ale o co właściwie chodzi![]()
Pozdrawiam Maciej
A jakie lampy były tam orginalnie?Martwi mnie pomiar, bo lampy gdzieś po drodze zniknęły w Warszawie, więc chcę to czymś zastąpić
Chyba ze decydujesz sie od razu na półprzewodniki,

Cześć
Mnie to to tam rybka co będzie... Ma działać
Pozdrawiam Maciej
Mnie to to tam rybka co będzie... Ma działać

Pozdrawiam Maciej