Diagnoza wzmacniacza na podst. oscylogramów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Diagnoza wzmacniacza na podst. oscylogramów
Kurde, macska, ja od początku mam wrażenie, że Ty dokładnie wiesz o co chodzi patrząc na oscylogram, tylko nie chcesz powiedziećmacska pisze:Kombinuj, kombinuj

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Nie wiem, az tak wredny to nie jestemMarvel pisze: Kurde, macska, ja od początku mam wrażenie, że Ty dokładnie wiesz o co chodzi patrząc na oscylogram, tylko nie chcesz powiedzieć![]()

Natomiast w pracy czesto musze zdalnie (przez telefon, czy mailem) naprawic urzaden co klient popsul/zle podlaczyl.
Czasami jest to bardzo hartujacy ducha zajecie

-
- 3125...6249 postów
Jestem chyba w punkcie wyjścia. Zbadałem cały tor sygnałowy i jest OK. Fakt, że zbadałem na skróty
tzn. sygnał z generatora na wyjściu przedwzmacniacza jest idealny. Taki sam, tzn. wzorcowy prostokąt jest na nóżkach 5 obu EL34. Sygnał oglądałem przy włożonej lampie inwertera i wyjętych obu lampach mocy. Napięcie anodowe jest stabilne bez względu na położenie potencjometru Volume. Prąd w normie.
Lampy wykluczam, bo mam różne i na wszystkich jest tak samo. Z wyjętymi lampami napięcie ujemne siatki wynosi ok. -30V na każdej lampie.
Co jeszcze mogę sprawdzić?

Lampy wykluczam, bo mam różne i na wszystkich jest tak samo. Z wyjętymi lampami napięcie ujemne siatki wynosi ok. -30V na każdej lampie.
Co jeszcze mogę sprawdzić?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Wnioskuje z tego, ze nie sprawdzasz sinusem tylko prostokatem?Marvel pisze: Taki sam, tzn. wzorcowy prostokąt jest na nóżkach 5 obu EL34.
Sygnal prostokatny jest dobry do badania wzmacniacza ale w innych okolicznosciach.
Do naprawy wypadaloby podlaczyc sinus.
-
- 3125...6249 postów
Na wejściu daję sinus a prostokąt dostaję na siatkach lamp końcowych przy maksymalnym wzmocnieniu. Ale jest to idealny prostokąt stąd wnioskuję, że jest OK.
Dodaję zdjęcia. Widać, że z PCB były już wcześniej problemy - ktoś przelutowywał podstawki od EL-ek... Przypominam, że sprzęt jest z 1971 roku a preamp ma na układach scalonych
Dodaję zdjęcia. Widać, że z PCB były już wcześniej problemy - ktoś przelutowywał podstawki od EL-ek... Przypominam, że sprzęt jest z 1971 roku a preamp ma na układach scalonych

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Nie jest OK! Jak jest sinus na wejsciu, to i na wyjsciu i po srodku powinien byc sinus.Marvel pisze:Na wejściu daję sinus a prostokąt dostaję na siatkach lamp końcowych przy maksymalnym wzmocnieniu. Ale jest to idealny prostokąt stąd wnioskuję, że jest OK.
Nie sugeruj sie moim preampem, ja tam specjalnie psulem sygnal.
Idealny prostokat bedzie generowal nieskonczona ilosc harmonicznych, a co za tym idzie wzmacniacz bedzie sie wzbudzal
w pasmie ponadakustycznym, o czym juz koledzy pisali widzac pierwsze fotki.
Nic dziwnego, ze pobor pradu jest duzy, a zasilacz nie wyrabia sie.
-
- 3125...6249 postów
Obadałem Yorka oscyloskopem i faktycznie jest tak, jak mówisz...macska pisze:Jak jest sinus na wejsciu, to i na wyjsciu i po srodku powinien byc sinus.
Do tej pory myślałem, że przyczyną wzbudzania są błędy konstrukcyjne/ montażowe. To jest sprzęt fabryczny nieprzerabiany. Czyli wzbudzenie jest spowodowane uszkodzonym elementem/ zimnym lutem?macska pisze:Idealny prostokat bedzie generowal nieskonczona ilosc harmonicznych, a co za tym idzie wzmacniacz bedzie sie wzbudzal
w pasmie ponadakustycznym, o czym juz koledzy pisali widzac pierwsze fotki.
Nic dziwnego, ze pobor pradu jest duzy, a zasilacz nie wyrabia sie.
Z tego by wynikało, że mam szukać miejsca w torze sygnałowym, w którym sinus podany na wejściu zamienia się na prostokąt?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 75...99 postów
Odłącz przedwzmacniacz i podaj sygnał na MV lub bezpośrednio na inwerter.
Jakie jest napięcie anodowe bez sygnału?
Jakie jest napięcie anodowe bez sygnału?
Kuba