Jak układ jest bardzo prosty (1-2 stopnie), to można sobie posłuchać bez anodowego, na samym żarzeniu. Działa na tzw. prądzie wybiegu, czyli energii kinetycznej elektronów wyskakujących z katody

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Kto, gdzie i kiedy??whwp pisze: ...Tutaj przypomina mi się stary wątek o gumowych obejmach na bańki lamp.. wszyscy zgromili ten pomysł a potem okazało się, że jednak rezonans się zmniejsza.. oczywiście to i tak była blaga (bo kto miał to niby usłyszeć) ale zdębiałem gdy ktoś pokazał wyniki bezstronnych pomiarów.
Dałbym łeb, że wątek czytałem na Triodzie... szukałem i nic - ale jeszcze raz sprawdzę. Generalnie chodziło o jakąś neistotną bzdurę ale jednak. Stroną był gość, który kupował uszczelki do rurek PVC po 0.05 PLN a sprzedawał po 20 PLN-ów na Allegro jako audiofilskie gadżety.macska pisze: Kto, gdzie i kiedy??
Tez cos takiego chetnie zobacze.
Nie wiem naprawdę z czego się śmiejesz. Sprzężenia pojemnościowe między wyprowadzeniami lamp, elementami sprawiają że wzmacniacz wydaje z siebie dźwięki nawet jeśli np. (jak ja kiedyś) zapomnisz podłączyć preamp z końcówką mocy. Nie ma w tym nic szczególnie dziwnego.whwp pisze:ROTFLpainlust pisze: Jak coś gra cicho tzn, że nie ma przejścia pomiędzy stopniami i sygnał przedostaje się przez próżnię w bańce
PS. Niedługo dowiem się o audiofilskim problemie "przeskoku" elektronów w podwójnej triodzie
Znaczy się pojedyncze triody pójdą w cenie na Allegro...
No tak, ktos tam napisal, ktos przeczytal, niekoniecznie ze zrozumieniem, i rodzi sie nastepny "urban legend".whwp pisze: Dałbym łeb, że wątek czytałem na Triodzie... szukałem i nic - ale jeszcze raz sprawdzę. Generalnie chodziło o jakąś neistotną bzdurę ale jednak. Stroną był gość, który kupował uszczelki do rurek PVC po 0.05 PLN a sprzedawał po 20 PLN-ów na Allegro jako audiofilskie gadżety.
Romekd pisze: Tak więc częstotliwości niższe mogą przedostawać się na balon jedynie jako wibracje przenoszone przez podstawkę z chassis urządzenia w którym lampa pracuje. Chassis wzmacniacza lampowego jest jednak zbyt ciężkie, by w typowych domowych warunkach wpadać w na tyle silne wibracje, by mogły one w znaczący sposób oddziaływać na lampy stopni wejściowych. Ponadto pierścienie są zbyt lekkie, by tłumić drgania o niskich częstotliwościach, co zresztą pokazał przeprowadzony przeze mnie i Mateusza test.
Ha, ha, ha... dobrze ze wyjasniles, fajny dowcip.whwp pisze:Żeby zkończyć temat wyjaśnię, że moja wypowiedź miała charakter dowcipu.
Nie wydaje mi sie ze kogokolwiek atakowalem, a juz na pewno nie jak byk, na dodatek rozjuszony.whwp pisze:...i dziwi mnie fakt, że Ty Macska (skądinąd znany jako niegłupi facet) ruszyłeś do ataku na mnie jak rozjuszony byk...
Dzieki za porade, cenie Romka za sumiennosc i solidnosc z jaka podchodzi do testow/pomiarow.whwp pisze:Przeczytaj jeszcze raz tę wypowiedź Romka _ze_zrozumieniem_ ok?
Amenwhwp pisze: Koniec tematu.
No wlasnie te 47nF dalo ci jakies 4db wiecej w gornym przedziale srednich i wysokich tonow.bazant pisze:Sprawa okazała się banalna, kolega Wicker już mi na to zwracał uwagę. Otóż, przekaźnik okazał się .. popsuty![]()
Jednak dowiedziałem się o tym już po rozlutowaniu i zmontowaniu układu od nowa![]()
Tak czy inaczej gra świetnie i równie głośno co dwa kanały Mesy, więc chyba nie jest potrzebny dodatkowy stopień wzmocnienia. Może jest tak dlatego, że na stałe wlutowałem kondensator 47nF w drugim stopniu bez możliwości rozłączenia go ( opisane na schemacie jako "Bright" ), co zwiększyło trochę wzmocnienie tego stopnia.
Ciekawostka - zmieniając lampy wstawiłem zamiast wysłużonej już trochę i dość wiekowej ECC83 Tungsrama ( duże anody ) 12AX7EH aktualnej produkcji Electro-Harmonix. Powitał mnie wesoły przydźwiękczym prędzej przywróciłem poprzednią lampę, która nie generuje żadnych zakłóceń. Oczywiście jest to dość dziwne bo wzmacniacz sam w sobie ma dosyć małe wzmocnienie... Ale ucieszył mnie fakt, że użyłem starych rosyjskich 6N2P-EW w Mesie, bo nie wyobrażam sobie męk wybierając dobrej klasy 12AX7 - a do NOS ECC83 mam dosyć słaby dostęp ...
Pozdrawiam i dziękuję bardzo za odpowiedzi
Jaką pętlę robisz?bazant pisze:Jak tylko wykończę tylny i przedni panel wzmacniacza i uruchomię pętlę efektów