Co to za licho? - prośba o rozpoznanie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Re: Co to za licho? - prośba o rozpoznanie
Znalazlem lampe EL84/6BQ5 i rowniez ma dwie pierwsze nozki zmostkowane .Na dole lamp jest nie zatarty napis ,"D9G "co nic nie mowi o typie lamp. Mam kolejne zdjecie z tymi lampami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
No, tak... to albo starte Mullardy EL84 albo TELAMy z "idiotenserii", z pierwszej połowy lat 60-tych, z połączonymi wewnątrz bańki, poprzez S1, nóżkami 1 i 2kiepura47-51 pisze:Polaczenie elektrod rozrysowalem z cokolu lampy i siatka pierwsza ma takie podwojne wyprowadzenie do pierwszej i drugiej nozki.Jakosc zdjecia nie wyszla najlepiej ale cos tam widac.

Okazuje się, że Mullard także coś podobnego czynił (w EL86 napewno - to sprawdzone, mam parę takich lamp).
Nie jeden (nie wyłączając mnie...

Ajajaj... jakie były fajerwerki przy pierwszym (i zwykle ostatnim...) odpaleniu końcówki

Dlatego iście ojcowska DOBRA RADA: ZAWSZE sprawdzać OMOMIERZEM (a nie na oko...

Druga, która także warto zapamietać: PL841 konstrukcyjnie NIE JEST 100% zamiennikiem PL84 (przy reanimacji starych TV) - ma akurat naopak przyłączone S1 i S2 do wyprowadzeń.
Ostatnio zmieniony pn, 29 września 2008, 11:22 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- moderator
ZoltAn pisze:Druga, która także warto zapamietać: PL841 konstrukcyjnie NIE JEST 100% zamiennikiem PL84 (przy reanimacji starych TV) - ma akurat naopak przyłączone S1 i S2 do wyprowadzeń.

PL841 nie jest zamiennikiem PL84 nawet w 28%, czy w żadnej innej proporcji, bo to nie są zamienniki

Mam nadzieję, że nikomu nie przyszedł do głowy tai pomysł.
Pierwsza odpowiada EL84, a druga EL86. Wystarczający powód, żeby nie stosować ich zamiennie

-
- 1250...1874 posty
Zgadza się - ale to wiemy my a nie przeciętny zbieracz starych radii i telewizorów, który zamarzy o uruchomieniu niesprawnego "antyka" i któremu w ręce wpadnie ta rzadko spotykana lampa z takim nieco mylącym symbolem.Piotr pisze: PL841 nie jest zamiennikiem PL84 nawet w 28%, czy w żadnej innej proporcji, bo to nie są zamienniki
Mam nadzieję, że nikomu nie przyszedł do głowy tai pomysł.
Pierwsza odpowiada EL84, a druga EL86. Wystarczający powód, żeby nie stosować ich zamiennie
Po za tym to zupełnie nie przeszkadzało "fachurom" z serwisów - zwłaszcza "domokrążcom", żeby w czasach - kiedy stosowana w Belwederach, Turkusach, Szmaragdach, Szafirach, Neptunach PL841 zaczęła być coraz bardziej deficytowa, nie ładować "zamiennie" PL84 - przekrosowując tylko nóżki i nie zadając sobie nawet trudu, żeby zmienić wartośc Rk.

Przecież pamiętam czasy gdy własnoręcznie wstawiałem (za chwilowo niedostępną 6Ż52P) w torze wizji Rubina 714 lampę 6P14P i tewizor pracował bez jakichkolwiek zakłoceń - mimo, iż są to zupełnie inne (po za identycznym rozkładem nóżek) lampy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 250...374 postów
Witam i serdeczne dzieki za informacje .Podlaczylem te lampy w wzmacniaczu PP i ku mojemu zadowoleniu obylo sie bez problemu i strat.