gramofon

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pierwszy

Re: gramofon

Post autor: pierwszy »

Sklep u Bajana :D
mkali
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mkali »

A miał ktoś z was styczność z gramofonami lenco? na allegro pojawiają się głównie l75, ale widziałem też l78. Trochę o nich poczytałem i raczej wszyscy sobie chwalą. Jakie są z nimi najczęstrze problemy?
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Chyba najwazniejszym problem jest dostarczenie go w jednym kawałku do Polski potem czeka ciebie żmudna praca jego udoskonaleniem . Czasami są problemy z silnikiem , w koncu to nie jest nowy sprzęt ale używany przez wiele lat
Możesz też zainteresować się garrardem np 401 , przy okazji pochwalę się swoim
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mroovka »

Witam.
Od pewnego czasu mam gramofon Bernard G-603 i mam problem z regulacją anty-skatingu, a w zasadzie ze skatingiem. Otórz coś jest nie tak z ramieniem, bo ściąga je na zewnątrz, tak, że u mnie mechanizm anty-skatingu powinien działać w drugą stronę, czyli popychać ramię ku osi płyty. W czym może być rzecz? Dodam, że wkręt ustalający położenie ramienia w jego osi był luźny gdy dostałem gramofon, więc może to kwestia przesunięcia ramienia (krótsze/dłuższe)?
Pozdrawiam
Wojtek
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

Poczytaj tu http://www.rcm.com.pl/hobby/phono/kalib ... _tekst.php
Czy ramię jest ściągane do zewnątrz, gdy nie działa na nie siła wywołana układem antyskatingu?
Czy gramofon jest prawidłowo wypoziomowany?
GM
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuje za zainteresowanie.
Jest wypoziomowany i stoi na solidnym meblu. Gdy druciki od aktyskatingu przerzucę na drugą stronę (tak, żeby nie naciskały na ramię), to dalej jest ono wyrzucane na zewnątrz. Ogólnie, to gdy próbowałem słuchać płyt, to właśnie tak robiłem, że wyłączałem antyskating, ale i tak trzeba było ustawiać potężny nacisk- szkoda płyt (w większości nie moich) i nowej wkładki. Dodam, że na 100% to nie jest wina płyt- sprawdzone na Fryderyku teścia.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Bardzo dziwna sprawa, bo ramię samo z siebie zjeżdża do środka płyty. Anti-skating powinien odciągać ramię na zewnątrz niwelując to zjawisko.
Spróbuj zbadać od czego pochodzi siła spychająca ramię na zewnątrz, bo nie jest ona normalna dla działania gramofonu.
traxman

Post autor: traxman »

A jeżeli istnieje w tym gramofonie układ stopu, sprawdź czy nie poprzesuwały się cięgna.
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

Może pokażesz zdjęcie układu antyskatingu w takim położeniu, jakie masz obecnie?
GM
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

Co do stopu: z tego co wiem (widziałem wnętrze takiego gramofonu u kolegi), to autostop jest optoelektroniczny, ale fakt- nie działa tak jak należy- wyłącza odtwarzanie mniej więcej w połowie płyty (na końcu działa normalnie), więc zajrzę do wnętrza swojego egzemplarza.
EDIT: Stop jest w 100% opto- żarówka i fotorezystor (lub foto element o zbliżonym wyglądzie, 2 nóżki i fotoelektroda), a przerywał prawdopodobnie przez mruganie żarówki- styki zaśniedziały.

Co do zdjęć:
Z antyskatingiem:
P03-02-09_21.20.jpg
Bez niego:
P03-02-09_21.20[1].jpg
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

I powiadasz, że ramię wyjeżdża na zewnątrz?
Na pierwszy rzut oka to przeczy prawom fizyki. Wniosek stąd taki, że gdzieś musi być haczyk ;)
Pozostaje więc znaleźć źródło siły działającej na ramię w kierunku odśrodkowym. Ruch obrotowy talerza w zderzeniu z możliwymi kierunkami ruchu ramienia powoduje powstawanie siły dośrodkowej. A więc poszukiwana siła odśrodkowa, której nie ma w poprawnie działającym gramofonie musi być większa niż naturalna siła dośrodkowa.
Na początku spróbuj w czasie odtwarzania podnieść główkę (tzn. koniec ramienia z wkładką) i zaobserwuj, czy kiedy igła nie ma kontaktu z płytą, również występuje siła skierowana na zewnątrz. Jeżeli tak, to musi ona być przenoszona przez zawias ramienia i najprawdopodobniej jest spowodowana usterką mechanizmu ustawiania/powrotu ramienia.

Dlatego właśnie lubię gramofony bez jakiejkolwiek automatyki. Tam takie fikołki nie mogą się zdarzyć, bo zawias ramienia jest po prostu swobodnym łożyskiem bez żadnych napędów.

Może gdybyś wrzucił większe zdjęcia gramofonu, a najlepiej mechanizmu od spodu, mógłbym więcej pomóc. Na razie nie kojarzę jaki dokładnie mechanizm tam siedzi.
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

To jest właśnie takie proste ramię- bez mechanizmu powrotu.

Co do zdjęć, to przepraszam za komórkową jakość, ale nie mam aparatu:

1. Od spodu- tylko przesłona od autostopu, żadnych cięgien, sprężyn etc:
P04-02-09_11.22.jpg
2. Ramię w całej okazałości (komórka ma problem z czarnym na czarnym tle):
P04-02-09_11.32[2].jpg
Tak więc jest to swobodne łożysko z możliwością poruszania w 2 osiach. Jak pisałem, ramię było luźno zamocowane w zawiasach, więc podejrzewam, że jest jakoś przesunięte i przez to przeważone. Ta siła występuje ciągle, nawet gdy płyta stoi i się opuści ramię, to wiadać, że koszyk jest odciągany na zewnątrz, a igła zahamowana w rowku zostaje bliżej osi płyty niż środek symetrii wkładki.
Pozdrawiam
Wojtek
aca
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: aca »

Hi,
sprawdz czy nie powoduja tego kabelki idace od listwy lutowniczej do wkladki. Moze ktorys z nich jest przyblokowany gdzies w srodku. Na zdjeciu jeden ( czerwony ) wyglada tak na ciut naprezony. Mialem kiedys taka usterke w jakims gramofonie.
Pozdrowienia
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

A patrz! to jest koncept, bo mi już wszystkie uleciały i skręciłem dziada. Po skręceniu nawet co nieco lepiej sprawy się mają (czasem też pomaga zepsutym urządzeniom :D ) ale i tak antyskating na minimum musi być, żeby w miarę dobrze odtwarzał. Wieczorem zajrzę. Dzięki.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

traxman pisze:
Piotr pisze: Ale to jeszcze gorzej dla pana Adama, gramofonu z napędem bezpośrednim nie wpuściłbym do domu :P
Jesteś w mylnym błędzie :D napęd bezpośredni uwalnia od wibracji silnika nierównomierności pracy przekładni paskowej oraz od zakłóceń szczotkowego komutatora - chyba, że wymieniłeś silnik na synchroniczny AC. No i nie wymaga troski o następne paski, których za kilka lat może nie być.
Czym jest powodowana ta niechęć?
Nie wspominając o tym że igła idąc w kierunku silnika zbiera jego pole magnetyczne we wkładce w postaci buczenia .
Wiele gramofonów posiada tą wadę .
Zarówno polskich jak i zachodnich .
Ale audiofile stosują po 3 paski do jednego tarza i specjalne silniki montowane daleko od talerza .
Talerz waży wtedy dość sporo przez co nie ma mowy o nierównościach.
Ale cena nie idzie wtedy w parze. :)
Dobrze że ja nie mam jeszcze takiego zboczenia.:)
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5