Wasze patenty, tricki i kniffy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

traxman

Re: Wasze patenty, tricki i kniffy

Post autor: traxman »

Brzeszczot do metalu, bo gilotyna powoduje mikropęknięcia miedzi przy krawędzi i po pewnym czasie pojawiają się problemy.
Awatar użytkownika
Michal_Blady
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Blady »

Marvel pisze:A jak/czym tniecie laminat do PCB?
Brzeszczotem do metalu... ewentualnie jeszcze można nożem do tapet/wykładzin naciąć i przełamać.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

No ja brzeszczotem albo piłką włośnikową jak potrzebne są różne kształty... Masz jakiś sposób to się podziel :P
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

marcin_oizo pisze:
No ja brzeszczotem albo piłką włośnikową jak potrzebne są różne kształty... Masz jakiś sposób to się podziel :P
No właśnie nie mam lepszego sposobu. Ale myślałem, że Wy macie :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

traxman pisze:Brzeszczot do metalu, bo gilotyna powoduje mikropęknięcia miedzi przy krawędzi i po pewnym czasie pojawiają się problemy.
Jak się dobrze "obsługuje" brzeszczot to nie będzie pęknięć. Gilotyna za to jest do kitu i z tym się zgodzę.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
pierwszy

Post autor: pierwszy »

traxman pisze:Brzeszczot do metalu, bo gilotyna powoduje mikropęknięcia miedzi przy krawędzi i po pewnym czasie pojawiają się problemy.
No nie wiem, na tyle lat jak uzywam gilotyne do tych celow jeszcze tego zjawiska nie zaobserwowalem.
Z reszta producenci obwodow drukowanych tez uzywaja gilotyne do ciecia, zamnim laminat pojdzie do obrobki,
potem juz tna na pile lub frezuja plytki, ewentualnie plytki w formatkach sa nacinane z dwoch stron do lamania.
traxman

No właśnie, zostawiają na formatce margines, a potem na piłę. A ja chciałem ciąć po krawędzi, jak nazbiera się przy niej cienkich ścieżek (czasami trudno tego uniknąć) to jest zgryz, może też grubość miedzi jest istotna, ja tej metody zaniechałem.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

traxman pisze:No właśnie, zostawiają na formatce margines...
Margines sluzy do czego innego, tam sa otwory mocujace i do pozycjonowania dla wiertarki i do nakldania soldermaski czy sitodruku.
Na koncu mozna to obciac lub zostawic, to zalezy od technologii klienta, taka ramka usztywnia formatke.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Końcówkę przewodu ekranowanego warto obtopić kawałkiem rurki termokurczliwej, jeśli korzystamy wyłącznie ze środkowej żyły, oczywiście po uprzednim wydobyciu tejże żyły. W ten sposób unikniemy przypadkowego zwarcia ekranu z czymkolwiek. Ten sam sposób jest dobry dla latających luźno przewodów pochodzących np. z nieużywanych wyprowadzeń transformatora sieciowego.

Podkładki dla kondensatorów elektrolitycznych przykręcanych do chassis: kawałek laminatu miedziowanego jednostronnie z wywierconym otworem (np. wiertłem piórowym) o średnicy 18-20mm. Do takiego kawałka przykręcamy docelowy kondensator i wykonujemy obrys. Pamiętać należy o dorysowaniu niedużego języczka dla przewodu masy. Wycinamy i gotowe. W celu zapobieżenia śniedzieniu miedzi, można powstały pierścionek pocynować.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Miałem problemy ze sprzątaniem wiórów z tokarki i wiertarki:silny magnes z głośnika wsadzony do torebki foliowej, ,,poczarować" nad odpadami/opiłkami,wywinąć torebkę na lewą stronę/wyjąć magnes i opiłki zostają w foliowej torebce.
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

Jak określić biegunowość nieznanego źródła napięcia? Są na to różne sposoby:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Awatar użytkownika
ozi 25
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ozi 25 »

Sposób wykonania rdzeni ferrytowych dowolnych kształtów i rozmiarów: Proszek z dokładnie sproszkowanego elementu ferrytowego mieszamy z dodatkiem kleju np. biurowego i z dotatkiem 1G czynnego boraksu. Masę tę wlewamy do jakiejś formy, np. szklanej rurki, i pozostawiamy aż do stwardnienia. Forma może być posmarowana wazeliną borną, a masa suszona przez 15-20 minut w temp. 80-100 stopni C.
Dobre wyniki daje też masa złożona proszku ferrytowego oraz kleju BWF21 lub BWF41.
Należy stosować ferryt o dużej przenikalności magnetycznej (µ=600-1000 lub więcej). Tak wykonane rdzenie mają tylko o 5-20% gorsze właściwości od materiału wyjściowego, co jest do przyjęcia
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Z arkusza tnę piłką do metalu. Po wytrawieniu docinam "krajzegą" :) (wymienna tarcza korundowa do proxxona):
tarczowka.jpg
Skoro już chwyciłem cyfrówkę, to pokażę jeszcze uchwyt ułatwiający lutowanie przewodów do złącz:
zlacze.jpg
No i laminator, bez którego już nie wyobrażam sobie termotransferu:
laminator.jpg
Laminator kupiłem na Allegro (~50),-, usunąłem ze środka wszystko poza mechaniką, wstawiłem Pt100 i dorobiłem termostat. Umożliwia uzyskanie bardzo powtarzalnych wyników i np. robienie opisów na płytkach (metodą "zrywania na gorąco"):
opis.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
traxman

Dla płytek, które nie mają być tejemniczą tajemnicą, opis elementów robię na samoprzylepnym papierze do drukarek laserowych. Konieczne jest tylko po przyklejeniu poprzebijanie otworów elementów szpilką.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Jeżeli macie problemy z lutowaniem cieniutkich drucików miedzianych (np. jeżeli drut się zerwie podczas nawijania), to można dwa końce skręcić i stopić ze sobą nad zapalniczką.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...