Wasze patenty, tricki i kniffy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Wasze patenty, tricki i kniffy
Brzeszczot do metalu, bo gilotyna powoduje mikropęknięcia miedzi przy krawędzi i po pewnym czasie pojawiają się problemy.
-
- 250...374 postów
Brzeszczotem do metalu... ewentualnie jeszcze można nożem do tapet/wykładzin naciąć i przełamać.Marvel pisze:A jak/czym tniecie laminat do PCB?
-
- 6250...9374 posty
No ja brzeszczotem albo piłką włośnikową jak potrzebne są różne kształty... Masz jakiś sposób to się podzielMarvel pisze:A jak/czym tniecie laminat do PCB?

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
No właśnie nie mam lepszego sposobu. Ale myślałem, że Wy maciemarcin_oizo pisze:No ja brzeszczotem albo piłką włośnikową jak potrzebne są różne kształty... Masz jakiś sposób to się podzielMarvel pisze:A jak/czym tniecie laminat do PCB?

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 6250...9374 posty
Jak się dobrze "obsługuje" brzeszczot to nie będzie pęknięć. Gilotyna za to jest do kitu i z tym się zgodzę.traxman pisze:Brzeszczot do metalu, bo gilotyna powoduje mikropęknięcia miedzi przy krawędzi i po pewnym czasie pojawiają się problemy.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
No nie wiem, na tyle lat jak uzywam gilotyne do tych celow jeszcze tego zjawiska nie zaobserwowalem.traxman pisze:Brzeszczot do metalu, bo gilotyna powoduje mikropęknięcia miedzi przy krawędzi i po pewnym czasie pojawiają się problemy.
Z reszta producenci obwodow drukowanych tez uzywaja gilotyne do ciecia, zamnim laminat pojdzie do obrobki,
potem juz tna na pile lub frezuja plytki, ewentualnie plytki w formatkach sa nacinane z dwoch stron do lamania.
No właśnie, zostawiają na formatce margines, a potem na piłę. A ja chciałem ciąć po krawędzi, jak nazbiera się przy niej cienkich ścieżek (czasami trudno tego uniknąć) to jest zgryz, może też grubość miedzi jest istotna, ja tej metody zaniechałem.
Margines sluzy do czego innego, tam sa otwory mocujace i do pozycjonowania dla wiertarki i do nakldania soldermaski czy sitodruku.traxman pisze:No właśnie, zostawiają na formatce margines...
Na koncu mozna to obciac lub zostawic, to zalezy od technologii klienta, taka ramka usztywnia formatke.
-
- 625...1249 postów
Końcówkę przewodu ekranowanego warto obtopić kawałkiem rurki termokurczliwej, jeśli korzystamy wyłącznie ze środkowej żyły, oczywiście po uprzednim wydobyciu tejże żyły. W ten sposób unikniemy przypadkowego zwarcia ekranu z czymkolwiek. Ten sam sposób jest dobry dla latających luźno przewodów pochodzących np. z nieużywanych wyprowadzeń transformatora sieciowego.
Podkładki dla kondensatorów elektrolitycznych przykręcanych do chassis: kawałek laminatu miedziowanego jednostronnie z wywierconym otworem (np. wiertłem piórowym) o średnicy 18-20mm. Do takiego kawałka przykręcamy docelowy kondensator i wykonujemy obrys. Pamiętać należy o dorysowaniu niedużego języczka dla przewodu masy. Wycinamy i gotowe. W celu zapobieżenia śniedzieniu miedzi, można powstały pierścionek pocynować.
Podkładki dla kondensatorów elektrolitycznych przykręcanych do chassis: kawałek laminatu miedziowanego jednostronnie z wywierconym otworem (np. wiertłem piórowym) o średnicy 18-20mm. Do takiego kawałka przykręcamy docelowy kondensator i wykonujemy obrys. Pamiętać należy o dorysowaniu niedużego języczka dla przewodu masy. Wycinamy i gotowe. W celu zapobieżenia śniedzieniu miedzi, można powstały pierścionek pocynować.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 6250...9374 posty
Miałem problemy ze sprzątaniem wiórów z tokarki i wiertarki:silny magnes z głośnika wsadzony do torebki foliowej, ,,poczarować" nad odpadami/opiłkami,wywinąć torebkę na lewą stronę/wyjąć magnes i opiłki zostają w foliowej torebce.
-
- 500...624 posty
Jak określić biegunowość nieznanego źródła napięcia? Są na to różne sposoby:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 50...74 posty
Sposób wykonania rdzeni ferrytowych dowolnych kształtów i rozmiarów: Proszek z dokładnie sproszkowanego elementu ferrytowego mieszamy z dodatkiem kleju np. biurowego i z dotatkiem 1G czynnego boraksu. Masę tę wlewamy do jakiejś formy, np. szklanej rurki, i pozostawiamy aż do stwardnienia. Forma może być posmarowana wazeliną borną, a masa suszona przez 15-20 minut w temp. 80-100 stopni C.
Dobre wyniki daje też masa złożona proszku ferrytowego oraz kleju BWF21 lub BWF41.
Należy stosować ferryt o dużej przenikalności magnetycznej (µ=600-1000 lub więcej). Tak wykonane rdzenie mają tylko o 5-20% gorsze właściwości od materiału wyjściowego, co jest do przyjęcia
Dobre wyniki daje też masa złożona proszku ferrytowego oraz kleju BWF21 lub BWF41.
Należy stosować ferryt o dużej przenikalności magnetycznej (µ=600-1000 lub więcej). Tak wykonane rdzenie mają tylko o 5-20% gorsze właściwości od materiału wyjściowego, co jest do przyjęcia
-
- 1875...2499 postów
Z arkusza tnę piłką do metalu. Po wytrawieniu docinam "krajzegą"Marvel pisze:A jak/czym tniecie laminat do PCB?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
Dla płytek, które nie mają być tejemniczą tajemnicą, opis elementów robię na samoprzylepnym papierze do drukarek laserowych. Konieczne jest tylko po przyklejeniu poprzebijanie otworów elementów szpilką.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Jeżeli macie problemy z lutowaniem cieniutkich drucików miedzianych (np. jeżeli drut się zerwie podczas nawijania), to można dwa końce skręcić i stopić ze sobą nad zapalniczką.
Jeżeli macie problemy z lutowaniem cieniutkich drucików miedzianych (np. jeżeli drut się zerwie podczas nawijania), to można dwa końce skręcić i stopić ze sobą nad zapalniczką.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...