Właśnie o to chodziło - gdzieś trafiłem na schemat radia z AZ1N i rozkład wyprowadzeń był identyczny, jak w AZ1. Wolałem się jednak upewnić, żeby przypadkiem czegoś nie zchrzanić Dziękuję za informację i pozdrawiam,
carlos
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
a ja mam pytanie do praktyków:
Jak wpływa fakt odbioru sygnału na otrzymane wyniki pomiarów?
Napewno są punkty gdzie wpływu brak.
Napewno "okolice ARW" mogą się różnić.
Czy w związku z tym takie pomiary nie należy n.p. robić z "uziemionym"
wejściem antenowym aby osoba mająca uszkodzony odbiornik mogła stworzyć zbliżone warunki pomiaru?
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Witam i dziękuję wszystkim za pomoc. Mazur ożył! Winna okazała się się jedna ECH21 no i rozstrojone p.cz. Tymczasowo zastąpiłem ją ECH81 i za radą Gachu13 podałem sygnał z anteny bezpośrednio na siatkę ECH. Po złapaniu jakieś stacji niemieckiej ustawiłem filtry p.cz. na najgłośniejszy odbiór. No i na falach krótkich radio odbiera całkiem dobrze. Niestety na razie na fale średnie i długie nie ma szans. Z czasem będę musiał nawinąć cewki do tych zakresów, lub dopasować z ostatnio zakupionych zwłok typu pionier/promyk. A i jeszcze jedno. Mimo niekorzystnych warunków "antenowych" (parter w wieżowcu w centrum miasta) udało mi się odebrać "Polskie Radio dla zagranicy" na falach krótkich. Ktoś wie na jakiej częstotliwości nadają?
Obudowa radyjka dorobiła się nowego forniru i lakieru, skala jest w dobrym stanie, udało się też dobrać nowy materiał do głośnika, tak więc kolejny Mazur powrócił do życia!! Poskładanie całości będzie musiało kilka dni poczekać gdyż przedwczoraj zostałem tatusiem
Dzięki jeszcze raz za pomoc.
Pozdrawiam rozzz
No to podwójne gratulację! Na krótkich falach brak obwodów wejściowych nie powinien być odczuwalny ale jak byś kiedyś wstawił nowe cewki to dla fal długich i średnich trzeba by je z powrotem podłączyć i zestroić całość.
Pozdrawiam
Mam pytanie dotyczące Mazura Lux. Z jakiego drewna kładziono fornir na obudowach. Mój Mazur potrzebuje wstawek uzupełniających. Kolor mojej skrzynki jest jasny, odcień jakiejś żółci.