Odbudowa "Mazura"

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Liliana
250...374 postów
250...374 postów

Re: Odbudowa "Mazura"

Post autor: Liliana »

Właśnie o to chodziło - gdzieś trafiłem na schemat radia z AZ1N i rozkład wyprowadzeń był identyczny, jak w AZ1. Wolałem się jednak upewnić, żeby przypadkiem czegoś nie zchrzanić :) Dziękuję za informację i pozdrawiam,

carlos
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

a ja mam pytanie do praktyków:
Jak wpływa fakt odbioru sygnału na otrzymane wyniki pomiarów?
Napewno są punkty gdzie wpływu brak.
Napewno "okolice ARW" mogą się różnić.
Czy w związku z tym takie pomiary nie należy n.p. robić z "uziemionym"
wejściem antenowym aby osoba mająca uszkodzony odbiornik mogła stworzyć zbliżone warunki pomiaru?
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
rozzz
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: rozzz »

Witam i dziękuję wszystkim za pomoc. Mazur ożył! Winna okazała się się jedna ECH21 no i rozstrojone p.cz. Tymczasowo zastąpiłem ją ECH81 i za radą Gachu13 podałem sygnał z anteny bezpośrednio na siatkę ECH. Po złapaniu jakieś stacji niemieckiej ustawiłem filtry p.cz. na najgłośniejszy odbiór. No i na falach krótkich radio odbiera całkiem dobrze. Niestety na razie na fale średnie i długie nie ma szans. Z czasem będę musiał nawinąć cewki do tych zakresów, lub dopasować z ostatnio zakupionych zwłok typu pionier/promyk. A i jeszcze jedno. Mimo niekorzystnych warunków "antenowych" (parter w wieżowcu w centrum miasta) udało mi się odebrać "Polskie Radio dla zagranicy" na falach krótkich. Ktoś wie na jakiej częstotliwości nadają?
Obudowa radyjka dorobiła się nowego forniru i lakieru, skala jest w dobrym stanie, udało się też dobrać nowy materiał do głośnika, tak więc kolejny Mazur powrócił do życia!! Poskładanie całości będzie musiało kilka dni poczekać gdyż przedwczoraj zostałem tatusiem :lol:
Dzięki jeszcze raz za pomoc.
Pozdrawiam rozzz
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

No to podwójne gratulację! :D Na krótkich falach brak obwodów wejściowych nie powinien być odczuwalny ale jak byś kiedyś wstawił nowe cewki to dla fal długich i średnich trzeba by je z powrotem podłączyć i zestroić całość.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Andy_99
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Andy_99 »

Mam pytanie dotyczące Mazura Lux. Z jakiego drewna kładziono fornir na obudowach. Mój Mazur potrzebuje wstawek uzupełniających. Kolor mojej skrzynki jest jasny, odcień jakiejś żółci.