Sprawdzony i prosty licznik obrotów (zwojów)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Sprawdzony i prosty licznik obrotów (zwojów)
Mialem kiedyś taki licznik z kontaktronem. Ma jedną wadę, nie chodzi do tyłu. W czasie nawijania i w razie potrzeby cofniecia np. w przypadku złego ułozenia zwoju zamiast ująć dodaje. Nie rozróżnia czy nawijamy do przodu czy do tyłu, dlatego zrobiłem taki jak w opisie powyżej. jesli się cofam on też 

Nastepny dziecko neostradyTurgon pisze:I wydumałem jak narazie że niezłym pomysłem byłoby użycie licznika rowerowego. który liczyłby mi co pięć zwojów lub dwa. Tylko te kontaktrony...

Czy w ogole cos do Ciebie dotarlo z tego co koledzy tu napisali?
-
- 625...1249 postów
Kontaktrony Ci wyślę.Turgon pisze:I wydumałem jak narazie że niezłym pomysłem byłoby użycie licznika rowerowego. który liczyłby mi co pięć zwojów lub dwa. Tylko te kontaktrony...
Co do licznika rowerowego,to jeszcze nie widziałem takiego który by liczył ilość obrotów koła

Do kontaktorów mogę ci też dołożyć licznik binarny i schemat jak to podłączyć (o ile znajdę).
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 500...624 posty
Kontaktrony nie powinny być problemem. Można je kupić w chyba każdym sklepie z częściami za grosze. Tyle że najczęściej przekaźnik kontaktronowy jest wyposażony w cewkę, która po podaniu napięcia uruchamia styk. Musisz więc to to rozbroić, wyjmując ze środka same styki w szklanej kapsułce. Dalej tak jak już pisałem. Te minimum własnej inwencji niestety trzeba włożyć.
Istotnie, licznik elektromechaniczny nie zlicza do tyłu, trzeba więc uważać.
Istotnie, licznik elektromechaniczny nie zlicza do tyłu, trzeba więc uważać.
-
- 1875...2499 postów
Ja widziałemMatizz pisze:Kontaktrony Ci wyślę.Turgon pisze:I wydumałem jak narazie że niezłym pomysłem byłoby użycie licznika rowerowego. który liczyłby mi co pięć zwojów lub dwa. Tylko te kontaktrony...
Co do licznika rowerowego,to jeszcze nie widziałem takiego który by liczył ilość obrotów koła
Do kontaktorów mogę ci też dołożyć licznik binarny i schemat jak to podłączyć (o ile znajdę).
Pozdrawiam
Matizz

Chcesz zdjęcie?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 500...624 posty
macska: Dotarło. I nie obrażaj mnie, bo podejrzewam, że z internetem mam dłużej do czynienia od Ciebie, gdyż pamiętam jeszcze czasy modemowców i komputerów z procesorami 25mHz...
KaKa: Kwestia ustawienia odpowiednio dużego obwodu koła.
Mój licznik ma dokładność do jednej setnej kilometra. A maks. obwód jaki można ustawić to 5000mm, czyli połowa z tego. Po prostu znalazłem go wczoraj w szufladzie i taki pomysł mi przyszedł chwilowo do głowy, potem w razie czego jak się nie sprawdzi zmienię go na samoróbkę.
Boguś: Będę o tym pamiętał
Matizz: Wielkie dzięki
KaKa: Kwestia ustawienia odpowiednio dużego obwodu koła.
Mój licznik ma dokładność do jednej setnej kilometra. A maks. obwód jaki można ustawić to 5000mm, czyli połowa z tego. Po prostu znalazłem go wczoraj w szufladzie i taki pomysł mi przyszedł chwilowo do głowy, potem w razie czego jak się nie sprawdzi zmienię go na samoróbkę.
Boguś: Będę o tym pamiętał

Matizz: Wielkie dzięki

-
- 1250...1874 posty
Ja swego czasu zmonotwałem prostą i badziewną nawijakę a jako licznika zwojów użyłem licznika mechanicznego i małej krańcówki włączanej wysięgnikiem na ośce nawijarki. Nie trzeba żadnych skomplikowanych układów - licznik przerzuca dopiero po tym jak krańcówka zostanie zwolniona i jednocześnie jest za wolny by reagować na drgania styków.
PS.
Pozdrawiam
PS.
To musiały być wooooolne kompy...gdyż pamiętam jeszcze czasy modemowców i komputerów z procesorami 25mHz...

Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 500...624 posty
Właśnie o to mi chodzi 
P.S.
Ale monitorki też były maluśkie - miały coś koło 14'', a programy też mało wymagające xD

P.S.
Ale monitorki też były maluśkie - miały coś koło 14'', a programy też mało wymagające xD
-
- 1250...1874 posty
No tak, z tym że mówisz o kompach pracujących z zegarem 25MHz - na 25mHz to każdy by z nudów zasnął czekając na wynik dodawania dwóch komórekAle monitorki też były maluśkie - miały coś koło 14'', a programy też mało wymagające xD

SQ9KQZ
-
- 375...499 postów
Turgon pisze:macska: Dotarło. I nie obrażaj mnie, bo podejrzewam, że z internetem mam dłużej do czynienia od Ciebie, gdyż pamiętam jeszcze czasy modemowców i komputerów z procesorami 25mHz...

Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
A cuz ja takiego obrazliwego napisalem?Turgon pisze:macska: Dotarło. I nie obrażaj mnie, bo podejrzewam, że z internetem mam dłużej do czynienia od Ciebie, gdyż pamiętam jeszcze czasy modemowców i komputerów z procesorami 25mHz...
Twoj argument (?) tez o tym swiadczy, ze jestes jeszcze dzieckiem, taka forma odgryzania, to jakos sie nazywa, w psychologii "represywna tolerancja", ale nie bede Cie tym meczyl

Natomiast chcialem Ci zwrocic uwage na taki aspekt.
Jezeli z prostym licznikiem i z kontaktronem masz taki problem, to moze nie bierz sie za robienie transformatora!
Nikt nie chce Ciebie miec na sumieniu.
Przemysl to na spokojnie.
-
- 500...624 posty
Upsss... Oczywiście chodziło mi o MHz.gachu13 pisze:No tak, z tym że mówisz o kompach pracujących z zegarem 25MHz - na 25mHz to każdy by z nudów zasnął czekając na wynik dodawania dwóch komórekAle monitorki też były maluśkie - miały coś koło 14'', a programy też mało wymagające xD.
macska: Potrafię sobie poradzić, tylko chcę najpierw wybrać to co będę konsekwentnie realizował.
Czołem.
[/koniec wstępu]
Jak najbardziej będę zachęcał Cię do zabawy w robienie transformatora "tymi oto rencami, tymi oto palcy", ale może naprawdę zrób to, co sugeruje macska: przemyśl na spokojnie. Robisz sobie problemy w miejscu, gdzie już podano Ci kilka możliwych (i prawidłowych) rozwiązań - może czas zabrać się do roboty i rozwiązać coś samodzielnie (może pierwszy raz w życiu?)
Pozdrawiam,
Jasiu
No to rzeczywiście dzieciuch z Ciebie... Sporo uczestników tego forum rozpoczynało przygodę z elektroniką w czasach, gdy mikroprocesorów "nie było na Świecie", a tranzystory budowało się z germanu.Turgon pisze: Upsss... Oczywiście chodziło mi o MHz.
Nie przyszło Ci do głowy, że możesz powiedzieć coś takiego do kogoś, kto budował Internet w Polsce? Najpierw Bitnet (w Polsce około 1990, ale tylko na uczelniach), a następnie Polpak i NASK (o ile dobrze pamiętam - 1992-1994). Dostęp dla indywidualnych modemowców był dopiero kilka lat później.Turgon pisze: podejrzewam, że z internetem mam dłużej do czynienia od Ciebie, gdyż pamiętam jeszcze czasy modemowców i komputerów z procesorami 25mHz...
[/koniec wstępu]
Jak najbardziej będę zachęcał Cię do zabawy w robienie transformatora "tymi oto rencami, tymi oto palcy", ale może naprawdę zrób to, co sugeruje macska: przemyśl na spokojnie. Robisz sobie problemy w miejscu, gdzie już podano Ci kilka możliwych (i prawidłowych) rozwiązań - może czas zabrać się do roboty i rozwiązać coś samodzielnie (może pierwszy raz w życiu?)
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 6250...9374 posty
Po browarze nabrałem odwagi i powiem tak(moderatorze stop): p..icie parę dni a na Wolumenie MECHANICZNY licznik kosztuje 50PLN(cena nie do negociacji) z przełorzeniem1/1.Jak mi ktoś powie ,że drogo to wzywam na ubite pole na dowolnie wybraną broń.Zabawa w takie tam w końcu MUSI trochę kosztować.I ciągle będę zachęcał do zakupu fabrycznej nawijarki(np.NP02) bo to koszt (na Allegro) ok.400PLN.
-
- 1875...2499 postów
Panie, w niedzielę o 13.30?cirrostrato pisze:Po browarze nabrałem odwagi

A z całą resztą się zgadzam, taka zabwa musi kosztować, i nie ma co oszczędzać, od tego zależy jakość traf...
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper