Hybryda - preamp lampowy, wzm. mocy TDA7294

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Hybryda - preamp lampowy, wzm. mocy TDA7294

Post autor: popiol17 »

A widzisz, o tym nie pomyślałem, zaraz się doedukuję :D

Moja otwartość na tego typu połączenia wiąże się po części z tym, że kiedyś z takiego małego piecyka wyciągnąłem lampę końcową, a sygnał z przedwzmacniacza puściłem na tranzystorową końcówkę mocy. O dziwo brzmienie stało się dla mnie subiektywnie lepsze - może dlatego że napięcie na przedwzmacniaczu poszło w górę.

Generalnie nie ma co przekreślać tego typu rozwiązań, a sprawdzić i poprosić o opinię gitarzysty żaden problem...

A jeżeli chodzi o hybrydy i przedwzmacniacze - kołata mi się po głowie pomysł wsadzenia za przedwzmacniaczem typowego "szeryfowego" inwertera, z pominięciem potencjometru Master Volume, redukcja sygnału z obu wyjść przez dzielniki, na wzmacniacz różnicowy, choćby i na "operacyjnym scalaku" i mamy jakąś tam namiastkę końcówki przeciwsobnej...
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

A mnie by interesowało, jakby zagadała końcówka TDA7294, ale zasilana z zasilacza o podwyższonej rezystancji wewnętrznej i o zaniżonych pojemnościach filtrujących... :idea:
Tylko ciekawe, czy się wcześniej nie sfajczy :roll:
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

ufoglonojad, siedźrzesz cicho, bo i Tobie zrobią "wjazd na chatę" za liberalne poglądy :lol:

A tak poważnie, to patent nie jest nowy, Piotr zasilał coś tranzystorowego poprzez prostownik na PY88, gdzie napięcie żarzenia było równocześnie napięciem prostowanym?

Co do TDA to myślę, że różnice w brzmieniu nie będą duże z racji stosunkowo dużych (w porównaniu z scalakiem) sprzężeń zwrotnych (tego zewnętrznego jak i lokalnych w scalaku). Cały eksperyment może skończyć się rzeczywiście jakimś wzbudzeniem i spaleniem kostki.

Pozdrawiam!