Kolego!
Siedzę już w lampach kilka lat i wiem, że nie odważę się raczej na GU50, bo lampa to wzmacniacz napięciowy, a GU50 potrzebuje go cholernie dużo. Ja chcę żyć!!! Nie wiem jak długo siedzisz w elektronice, ale igrasz ze śmiercią. Forumowicze słusznie doradzają Ci lampy typu ECL86 (200-250V anodowego), czy EL34 (do 450V anodowego w PP), bo tu masz większe szanse na przeżycie jak coś się nie uda. Jak nie masz doświadczenia i zabierasz się za trudny układ to ryzyko porażki rośnie. A co jak się zdekoncentrujesz i Cię walnie? A "dopieszczanie" wzmacniacza bywa pracochłonne, więc ilość niebezpiecznych sytuacji wzrasta. Jakie masz doświadczenie? I czy masz chociaż oscyloskop zdolny pracować z takimi napięciami?
Czułem się zobowiązny, by Ci to powiedzieć, bo nie chcę Cię mieć na sumieniu. Bez żadnej złości.
Pozdrawiam!
Maciek.
Nowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Nowy
Fajnie że tajemnica.Ply pisze:trafa głośnikowe juz mam, wiec nimi sie nie martwie, koszt tych trafo.....hmmm....śmiesznie mały, nie pytajcie skąd za ile i od kogotajemnica
Tylko zastanów się nad jedną rzeczą - masz dane transformatora (Ra, czy Ra/a, nawet nie wiadomo) masz charakterystyki lampy i nie wiesz jakiego zasilania potrzebujesz. Natomiast my nie mamy danych tajemnego transformatora, a jedynie charakterystyki lampy (i co niektórzy szklane kule

Coś mi się wydaje, że jednak porwałeś się z motyką na słońce...
-
- 5...9 postów
Re: Nowy
co do wysokich napiec na gu50. pracuje z tymi lapmami gdzie napiecie anodowe to 600V. chociaż pracowałem tez gdy na anodzie było 750 (niektóre radiostacje np R-123Z mają wyższe napiecie anodowe przez co większą moc a przez to większy zasieg)wiem co to za lampy. wiem ze trzeba uwazac co się z nimi dzieje i co mogą zrobić, dziś maiłem przykład jak rezystor MŁT zamienił sie w kłąb dymu, oczywiście w tych radiostacjach napięcie nie jest jedynym niebezpieczeństwem. jeszcze jest waga samego urządzenia