Poszło na PW.vinyl lampa pisze: ↑sob, 11 kwietnia 2020, 13:03 Cześć.
Poszukuję gotowego miernika lamp elektronowych. Jeśli znajdzie się gotowy na sprzedaż lub jest osoba, która może podjąć się montażu takowego mając już części proszę o kontakt.
Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Na początek chciałbym się przywitać, mam na imię Łukasz i forum odwiedzam od dawna, aczkolwiek nie jestem jego aktywnym uczestnikiem. Tym razem jednak mam spory problem, a posiadam niewielką wiedzę.
Polutowałem miernik i utknąłem na jego uruchamianiu. Zakupiłem transformator Telto TSTL 120/T05 240V/0,3A 13V/3A i po podłączeniu otrzymałem następujące napięcia:
katoda D6 = 356V
dren Q2 = 355V
anoda DZ1 = 342V
Zakres na A1 i G2 wynosi od 0 do 315V.
Na wyjściu transformatora mam 262V i 14,15V.
Transformator bez podłączenia do miernika generuje około 240 i nieco ponad 13V.
Na linii 15V mam 19,8V, zaś na linii 5V mam 5,17V.
Wszystkie pomiary wykonałem bez podłączonego procesora oraz wyświetlacza (wyświetlacz jeszcze do mnie nie dotarł).
Jak widać wszystko rozjechane poza tolerancję. Czy moglibyście doradzić jakieś rozwiązanie?
Z góry bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam ciepło
Polutowałem miernik i utknąłem na jego uruchamianiu. Zakupiłem transformator Telto TSTL 120/T05 240V/0,3A 13V/3A i po podłączeniu otrzymałem następujące napięcia:
katoda D6 = 356V
dren Q2 = 355V
anoda DZ1 = 342V
Zakres na A1 i G2 wynosi od 0 do 315V.
Na wyjściu transformatora mam 262V i 14,15V.
Transformator bez podłączenia do miernika generuje około 240 i nieco ponad 13V.
Na linii 15V mam 19,8V, zaś na linii 5V mam 5,17V.
Wszystkie pomiary wykonałem bez podłączonego procesora oraz wyświetlacza (wyświetlacz jeszcze do mnie nie dotarł).
Jak widać wszystko rozjechane poza tolerancję. Czy moglibyście doradzić jakieś rozwiązanie?
Z góry bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam ciepło
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Wszystkie napięcia są za wysokie, łącznie z tym stabilizowanym 5V.
Czym mierzysz?
Jakie jest napięcie sieci?
Czym mierzysz?
Jakie jest napięcie sieci?
Tomek
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem:)
Mierzę Panie Tomaszu miernikiem Vichy VC8145, ale dzisiaj sprawdziłem jeszcze oscyloskopem (pomiar RMS), napięcie w gniazdku mam 239 V.
Najbardziej obawiam się o TC4426, co prawda w nocie aplikacyjnej w absolute maximum ratings wpisali 22V, ale obok narysowali krzyżyk, zatem długo tak nie pociągnę. No i oczywiście przez odchyłkę od wspomnianego 5,09 V wyniki pomiarów będą obarczone sporym błędem.
EDIT
Przestudiowałem nieco schemat i jak widzę z linią 5V sobie poradzę, może się rezystory trafiły z odchyłką R2 na + i R1 na -.
Bardziej mnie martwi ta linia 15V. Czyżby transformator?
Mierzę Panie Tomaszu miernikiem Vichy VC8145, ale dzisiaj sprawdziłem jeszcze oscyloskopem (pomiar RMS), napięcie w gniazdku mam 239 V.
Najbardziej obawiam się o TC4426, co prawda w nocie aplikacyjnej w absolute maximum ratings wpisali 22V, ale obok narysowali krzyżyk, zatem długo tak nie pociągnę. No i oczywiście przez odchyłkę od wspomnianego 5,09 V wyniki pomiarów będą obarczone sporym błędem.
EDIT
Przestudiowałem nieco schemat i jak widzę z linią 5V sobie poradzę, może się rezystory trafiły z odchyłką R2 na + i R1 na -.
Bardziej mnie martwi ta linia 15V. Czyżby transformator?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Parę razy pojawił się problem zbyt wysokiego napięcia na linii V15:
http://www.forum-trioda.pl/search.php?keywords=tc4426
http://www.forum-trioda.pl/search.php?keywords=tc4426
Tomek
Dziękuję za sygnalizację problemu. Spróbuję nawinąć po kilka uzwojeń w przeciwnym kierunku, do momentu otrzymania poprawnych poziomów napięć. Przy okazji zauważyłem błąd w swoim poprzednim poście, napisałem jakie napięcie otrzymuję na wyjściu transformatora po odłączeniu od testera, ale otrzymałem je pod obciążeniem, i to nieco większym niż nominalne. Natomiast ostatni pomiar wygląda następująco:
Odbiegając od tematu chciałbym zapytać, jak ustawić powiadomienia o odpowiedzi oraz o nowym temacie na forum wysyłane na email?
- napięcie sieci 232 (niższe niż ostatnio)
- trafo bez obciążenia 260 i 14,15
- trafo podłączone do testera 259,5 i 14,04
- za mostkami, na katodach odpowiednich diod 355 i 18,82.
Odbiegając od tematu chciałbym zapytać, jak ustawić powiadomienia o odpowiedzi oraz o nowym temacie na forum wysyłane na email?
Udało mi się zbić napięcie do 16,5V, aczkolwiek wymagało to odwinięcia sporej długości drutu. Czy nie będę miał problemów z wydajnością transformatora? Czy faktycznie miernik pobiera maksymalnie 3A z linii 15V (i ewentualnie proszę o wskazówkę jakie lampy mają taki pobór)? Gdybym znał maksymalne natężenie, jakie pobiera tester mógłbym sobie sprawdzić, czy mój transformator będzie wydajny
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Dziękuje za wskazówkę. Czy 331V na katodzie D6 przy 230V z sieci wystarczy? Mam w gniazdku od 230 do 240V i gdy mam 240V to mam wtedy prawie 348V na linii 335...
Dodam, że musiałem całkowicie odwinąć uzwojenie 13V aby móc usunąć kilkanaście zwojów z uzwojenia 240V.
Mam nadzieję, że z pomocą forum wygram tę napięciowo prądową bitwę
EDIT: Spadki napięć o 2V i 15V są już prawidłowe.
Myślę, że do miernika należałoby zastosować trafo o napięciu jałowym bliskim nominalnemu, niestety nie miałem zbyt wiele do czynienia z transformatorami (w kierunku konstruowania) więc nawet nie wiem, czy takie istnieją. Jednakże taki transformator nie nastręczał by problemów w uruchomieniu.
Dodam, że musiałem całkowicie odwinąć uzwojenie 13V aby móc usunąć kilkanaście zwojów z uzwojenia 240V.
Mam nadzieję, że z pomocą forum wygram tę napięciowo prądową bitwę

EDIT: Spadki napięć o 2V i 15V są już prawidłowe.
Myślę, że do miernika należałoby zastosować trafo o napięciu jałowym bliskim nominalnemu, niestety nie miałem zbyt wiele do czynienia z transformatorami (w kierunku konstruowania) więc nawet nie wiem, czy takie istnieją. Jednakże taki transformator nie nastręczał by problemów w uruchomieniu.

Witam, na chwilę obecną dziękuję za pomoc, miernik działa, aczkolwiek i tak wiele przeżył - na przykład kilkukrotne zwarcie tranzystorów do radiatora i zbyt wysokie napięcia zasilania (U4 na szczęście nie padł). Wymaga co prawda jeszcze kosmetycznych poprawek, takich jak wyregulowanie linii 5V na 5,09V oraz wymiana rezystorów na precyzyjne w kilku newralgicznych punktach. Na koniec jeszcze się okazało, że wlutowałem jedną z diod w powielaczu zasilacza G1 odwrotnie, a że były przykryte przez kondensatory, które kupiłem dość duże, to nie było tego błędu widać.
Nie wiem jak się zachowa przy badaniu konkretnej lampy, ponieważ testowałem miernik w trybie zasilacza i przetestowałem jedynie "magiczne oko" EM87, ale myślę, że wydajność prądowa będzie OK. Nie zamontowałem jeszcze podstawek bo już nie chce mi się lutować tylu kabli
więc czekam na płytki z Chin, wykonałem je na wzór tych z AVT1694, zmniejszyłem jedynie nieco ich szerokość (gdyby ktoś potrzebował, proszę pisać na PW).
Podsumowując - przy starannym montażu i porządnych elementach układ działa od razu, natomiast problem, jaki pojawi się zapewne u większości użytkowników będzie polegał na okiełznaniu transformatora, ponieważ niezawodność miernika zależy mocno od napięć zasilających, a te zależne są od napięcia w naszej sieci elektrycznej...
Nie wiem jak się zachowa przy badaniu konkretnej lampy, ponieważ testowałem miernik w trybie zasilacza i przetestowałem jedynie "magiczne oko" EM87, ale myślę, że wydajność prądowa będzie OK. Nie zamontowałem jeszcze podstawek bo już nie chce mi się lutować tylu kabli

Podsumowując - przy starannym montażu i porządnych elementach układ działa od razu, natomiast problem, jaki pojawi się zapewne u większości użytkowników będzie polegał na okiełznaniu transformatora, ponieważ niezawodność miernika zależy mocno od napięć zasilających, a te zależne są od napięcia w naszej sieci elektrycznej...
Ok wreszcie rezystory dotarły dolutowałem i sprawdziłem wg instrukcji na głównej linii zamiast 335v 38,8vTomasz Gumny pisze: ↑śr, 1 kwietnia 2020, 10:55 Wychodzi mi, że żeby uzyskać Ua/Ug2max=30V rezystancje (R35+R36) i (R53+R54) powinny wynosić 34k, więc do 400k trzeba dołączyć równolegle 37,16k.
Rezystancja R12 powinna mieć około 6.25k, więc do 100k należy dołączyć 6.66k.
Dobrze, byłoby sprawdzić te wyliczenia.
Weź rezystory najbliższe z szeregu.
I odpowiednio na drenach Q2,Q6 2v mniej i u mnie jest 37v
A na anodzie DZ1 15v mniej i u mnie 23,6v
Natomiast regulacja UA i UG2 przebiegała pomyślnie od 0 - 16,7v potencjometrem RV1.
Problem pojawił się kiedy włożyłem procesor i ponownie podłączyłem miernik...
Miernik się załączył wydał dźwięk i przez chwile pojawiły się znaki na wyswietlaczu ale po jakichś 3 sekundach ponownie wydał dźwięk i prawie wszystkie napisy znikły - coś się wydarzyło ale nie wiem co.
Nic nie wybuchło ani nie strzeliło.
Ponownie wyjąłem procesor i sprawdziłem napięcia niskie i wysokie i było ok. Po ponownym włożeniu procesora niestety nic się nie wydarzyło a na wyswietlaczu kwadraty...
Jeszcze sprawdziłem, że jak procesor był w podstawce to napięcie na pinach 10,30,32 zamiast 5v było 9,7v a kiedy procesor był wymontowany było normalnie koło 5v
Czy jest możliwość ze padł procesor czy problem leży gdzie indziej?
Niedawno uruchomiłem swój miernik i zaciekawił mnie cel uruchamiania miernika na niskim napięciu, domyślam się, że chodzi o bezpieczeństwo, jednakże to generuje zwiększenie i tak dość długiego czasu uruchamiania urządzenia.
Polecam również dokładne zapoznanie się z artykułem z EP, błądząc po omacku, w końcu musiałem przestudiować schemat.
U Ciebie ewidentnie widać jakiś bałagan przy LM317 lub zwarcie wyższego napięcia do którejś z wykorzystywanych nóg procesora, zmierz więc napięcia na innych nóżkach
Polecam również dokładne zapoznanie się z artykułem z EP, błądząc po omacku, w końcu musiałem przestudiować schemat.
U Ciebie ewidentnie widać jakiś bałagan przy LM317 lub zwarcie wyższego napięcia do którejś z wykorzystywanych nóg procesora, zmierz więc napięcia na innych nóżkach
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Przy zasilaniu mniejszym napięciem skutki ewentualnego uszkodzenia elementów wynikającego z błędów montażowych są znacznie mniejsze.
Ratujmy stare tranzystory!
Uruchomiłem sporo kitów, z doświadczenia wynika, że najłatwiej uruchamiać te, które dostajemy od producenta w komplecie. W tym przypadku myślę, że kit nie jest bynajmniej skomplikowany, ponieważ przy dokładnym montażu i kilkukrotnym sprawdzeniu możemy go uruchomić od razu.
Ja chciałem go poskładać "na szybko" i nie zapoznałem się ze schematem, co było sporym błędem, gdyż po zapoznaniu się ze schematem doszedłem do wniosku, iż niektóre rezystory pójdą zapewne do wymiany, ewentualnie, jeżeli mi się uda, zmodyfikuję pod te zalutowane samo oprogramowanie (wielki ukłon dla twórców za jego udostępnienie!!!).
Oczywiście nie udało mi się kupić dedykowanego dławika 1mH, więc wyciągnąłem go z zasilacza do PC, nawijając dodatkowo kilka zwojów, aby osiągnąć wymaganą indukcyjność.
Kolejny problem dotyczył transformatora, kupiony przeze mnie w Telto, o parametrach w pełni zgodnych z wymaganymi osiągał zbyt duże napięcia jałowe i wymagało to odwinięcia obydwu uzwojeń wtórnych i to właśnie ten element może nam zniszczyć miernik, ale uruchamianie na mniejszym napięciu nas od tego nie uratuje, najpierw należy pomierzyć napięcia za mostkami.
Gdybym miał jeszcze raz uruchamiać ten tester, to najpierw pomierzył bym jałowe napięcie przemienne na uzwojeniach wtórnych i obliczył wyprostowane, natomiast przed podłączeniem przeciąłbym ścieżkę na linii 15V za kondensatorem, natomiast na linii 335V wyjąłbym bezpiecznik, po sprawdzeniu miernikiem odpowiednich napięć zyskałbym pewność, jeżeli chodzi o poprawność napięć.
Ja chciałem go poskładać "na szybko" i nie zapoznałem się ze schematem, co było sporym błędem, gdyż po zapoznaniu się ze schematem doszedłem do wniosku, iż niektóre rezystory pójdą zapewne do wymiany, ewentualnie, jeżeli mi się uda, zmodyfikuję pod te zalutowane samo oprogramowanie (wielki ukłon dla twórców za jego udostępnienie!!!).
Oczywiście nie udało mi się kupić dedykowanego dławika 1mH, więc wyciągnąłem go z zasilacza do PC, nawijając dodatkowo kilka zwojów, aby osiągnąć wymaganą indukcyjność.
Kolejny problem dotyczył transformatora, kupiony przeze mnie w Telto, o parametrach w pełni zgodnych z wymaganymi osiągał zbyt duże napięcia jałowe i wymagało to odwinięcia obydwu uzwojeń wtórnych i to właśnie ten element może nam zniszczyć miernik, ale uruchamianie na mniejszym napięciu nas od tego nie uratuje, najpierw należy pomierzyć napięcia za mostkami.
Gdybym miał jeszcze raz uruchamiać ten tester, to najpierw pomierzył bym jałowe napięcie przemienne na uzwojeniach wtórnych i obliczył wyprostowane, natomiast przed podłączeniem przeciąłbym ścieżkę na linii 15V za kondensatorem, natomiast na linii 335V wyjąłbym bezpiecznik, po sprawdzeniu miernikiem odpowiednich napięć zyskałbym pewność, jeżeli chodzi o poprawność napięć.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jeśli poprawnie zmierzyłeś to napięcie, to raczej LM317 i procesor są do wymiany.

Tomek