Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Obecność lub brak interfejsu RS232C nie ma znaczenia.
Ochrona: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.ph ... 67#p129956
Ochrona: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.ph ... 67#p129956
Tomek
Dziękuje za pomoc z ta masa;)
Trafo już mam i zacząłem podłączanie miernika i niestety napotkałem kilka problemów i prosił bym o wskazówki.
Tak jak w instrukcji podłączyłem 13v (ktore jak się okazuje ma 14,5v przynajmniej mój miernik uni-t tyle pokazuje) i na pinach 6 oraz 8 układu U4 mam 19,7v a w instrukcji powinno byc 16-18v hmm...
Piny atmegi 10,30,32 oraz reszta tego potencjału ma 5,17v wiec w sumie chyba jest ok.
Na 3 pinie złącza LCD potencjometrem da się ustawic od 0-5,17v i wyswietlacz działa czyli ok.
Oba przekaźniki się załączają.
Opcji z PC po rs232 nie sprawdzałem bo to trochę nie moje tematy chyba ze będzie to niezbędne do prawidłowego działania.
Następnie podłączyłem 240v (które również okazuje się wyższe bo ma 275v) i niestety wystrzelił bezpiecznik (F0,315A 250v) na płytce pcb.
Dodam ze napięcie zasilania z gniazdka mam około 240v czyli w sumie tez wyższe niż nominał.
Pytanie czy problemem jest zły bezpiecznik o zbyt małym amperażu czy fakt zbyt wysokiego napięcia.
Pytanie jak z tym napięciem 19,7v może byc takie wysokie?
Bede wdzięczny za pomoc;)
Trafo już mam i zacząłem podłączanie miernika i niestety napotkałem kilka problemów i prosił bym o wskazówki.
Tak jak w instrukcji podłączyłem 13v (ktore jak się okazuje ma 14,5v przynajmniej mój miernik uni-t tyle pokazuje) i na pinach 6 oraz 8 układu U4 mam 19,7v a w instrukcji powinno byc 16-18v hmm...
Piny atmegi 10,30,32 oraz reszta tego potencjału ma 5,17v wiec w sumie chyba jest ok.
Na 3 pinie złącza LCD potencjometrem da się ustawic od 0-5,17v i wyswietlacz działa czyli ok.
Oba przekaźniki się załączają.
Opcji z PC po rs232 nie sprawdzałem bo to trochę nie moje tematy chyba ze będzie to niezbędne do prawidłowego działania.
Następnie podłączyłem 240v (które również okazuje się wyższe bo ma 275v) i niestety wystrzelił bezpiecznik (F0,315A 250v) na płytce pcb.
Dodam ze napięcie zasilania z gniazdka mam około 240v czyli w sumie tez wyższe niż nominał.
Pytanie czy problemem jest zły bezpiecznik o zbyt małym amperażu czy fakt zbyt wysokiego napięcia.
Pytanie jak z tym napięciem 19,7v może byc takie wysokie?
Bede wdzięczny za pomoc;)
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
TC426 zwykle pali się powyżej 18V.
Ktoś opisywał uruchamianie przy zasilaniu niskim napięciem zmiennym, chyba 24V zamiast 230V. Poszukaj, bo to bardzo dobry pomysł.
Dodane: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.ph ... 50#p218338
Ktoś opisywał uruchamianie przy zasilaniu niskim napięciem zmiennym, chyba 24V zamiast 230V. Poszukaj, bo to bardzo dobry pomysł.
Dodane: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.ph ... 50#p218338
Tomek
Witam. Poskładałem w końcu miernik, bo trochę leżał. Mam problem z pomiarem EL84. Przy pomiarze ecc82,83 jest dobrze. Ale przy EL84 (sprawdzone nowe i używane) wynik mam co najmniej z czapy. Wcześniej miałem problem z WN, ale doszedłem z tym do ładu. Pomału kończą mi się pomysły. Przelutowałem wzmacniacze operacyjne i wszystkie smd (wymieniłem wszystkie10R na1%) i nic się nie poprawia. Zastanawiam się nad mikrokontrolerem.
Mam czystą Atmegę ale za chiny wstaje, próbowałem wszystkich ustawień fusebitów z tego wątku i nic. Programuje ProISP. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać usterki ew pomoc w przeprogramowaniu Atmegi będę wdzięczny
wszystko w fotkach
pozdrawiam
Mam czystą Atmegę ale za chiny wstaje, próbowałem wszystkich ustawień fusebitów z tego wątku i nic. Programuje ProISP. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać usterki ew pomoc w przeprogramowaniu Atmegi będę wdzięczny

Z ostatniego zdjęcia wnioskuję, że nie działa Ci regulator Ug2 - sprawdź jeszcze raz elementy w jego obszarze - regulator Ua jest praktycznie podobny.
Co do pokazywania bzdurnych prądów przy zerowych napięciach - sprawdź (a raczej podstaw z pewnego źródła) MPSA94 (KSP94), potem wzmacniacze operacyjne i wyczyść dobrze płytkę z topnika.
Co do pokazywania bzdurnych prądów przy zerowych napięciach - sprawdź (a raczej podstaw z pewnego źródła) MPSA94 (KSP94), potem wzmacniacze operacyjne i wyczyść dobrze płytkę z topnika.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Mam już trafo 24v i wolną chwilę. Podłączyłem zamiast 240v i mam w punktach pomiarowych 38,3v- na D6, natomiast na drenach Q2,Q6 - 35,9 czyli chyba ok.
Niestety testując napięcia na A1 oraz G2 łącząc piny 18 dla A1 i 19 dla G2 razem z pinem 3 złącza j3 kręcąc potencjometrem rv1 napięcia się nie zmieniają. Co może byc tego powodem, bo jak rozumiem coś jest nie tak
Czy powinienem mieć również załączone jednocześnie niskie napięcie aby poprawnie przeprowadzić ten test?
Niestety testując napięcia na A1 oraz G2 łącząc piny 18 dla A1 i 19 dla G2 razem z pinem 3 złącza j3 kręcąc potencjometrem rv1 napięcia się nie zmieniają. Co może byc tego powodem, bo jak rozumiem coś jest nie tak
Czy powinienem mieć również załączone jednocześnie niskie napięcie aby poprawnie przeprowadzić ten test?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Bez tego nie ma 5V na potencjometrze RV1.
Do prób przy niskim napięciu trzeba odpowiednio zmniejszyć R12 zasilający LM358 oraz R35+R36 i R53+R54 w dzielnikach.
Tomek
Ok z niskim napięciem udało się zmieniać wartość napięcia od zera do wielkości zasilania, dziekiTomasz Gumny pisze: ↑wt, 31 marca 2020, 20:51 Bez tego nie ma 5V na potencjometrze RV1.
Do prób przy niskim napięciu trzeba odpowiednio zmniejszyć R12 zasilający LM358 oraz R35+R36 i R53+R54 w dzielnikach.
Rozumiem ze bez tych zmian wartości rezystancji bede miał przekłamane odczyty lamp na niskim napięciu
Jeżeli do tej pory wszystko działa czy mogę z tym napięciem 24v włożyć procesor i bezpiecznie sprawdzić czy w ogóle miernik startuje tak jak powinien bez zmian rezystorów?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Tak, Uh i Ug1 powinny działać poprawnie nawet bez 24V. Sprawdzenie Ua i Ug2 wymaga 24V i zmniejszenia rezystorów, np. przez nalutowanie równolegle dodatkowych rezystorów.
Tomek
Wybaczcie ze tak dopytuje ale jestem początkujący dopiero. Czyli wystarczy nalutować dodatkowe rezystory wartości 200k na już wlutowane R35,R36,R53,R54?
Odnośnie R12 rozumiem ze również muszę zmniejszyć wartość rezystancji, na przykład dodając inny rezystor rownolegle? Do jakiej wartości zmniejszyć?
Pytanie jeszcze co z napięciami trafa?
Czy da rade jakoś zmniejszyć niskie napięcie, odwiniecie trafa czy jakaś inna opcja?( widziałem na forum ktoś cos kombinował z zenerką 18v)
I jak z wysokim napięciem, czy te 270vac które mam może byc czy jest za wysokie i tez trzeba by odwinąć trochę trafa?
Z góry bardzo dziękuje za wszelka pomoc

Odnośnie R12 rozumiem ze również muszę zmniejszyć wartość rezystancji, na przykład dodając inny rezystor rownolegle? Do jakiej wartości zmniejszyć?
Pytanie jeszcze co z napięciami trafa?
Czy da rade jakoś zmniejszyć niskie napięcie, odwiniecie trafa czy jakaś inna opcja?( widziałem na forum ktoś cos kombinował z zenerką 18v)
I jak z wysokim napięciem, czy te 270vac które mam może byc czy jest za wysokie i tez trzeba by odwinąć trochę trafa?
Z góry bardzo dziękuje za wszelka pomoc
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Wychodzi mi, że żeby uzyskać Ua/Ug2max=30V rezystancje (R35+R36) i (R53+R54) powinny wynosić 34k, więc do 400k trzeba dołączyć równolegle 37,16k.
Rezystancja R12 powinna mieć około 6.25k, więc do 100k należy dołączyć 6.66k.
Dobrze, byłoby sprawdzić te wyliczenia.
Weź rezystory najbliższe z szeregu.
Rezystancja R12 powinna mieć około 6.25k, więc do 100k należy dołączyć 6.66k.
Dobrze, byłoby sprawdzić te wyliczenia.
Weź rezystory najbliższe z szeregu.
Tomek
Dzięki za wskazówki. Spalony tranzystor MPSA44. Wymieniłem i od razu poprawa tzn nachylenie i rezystancja pokazuje już wyniki bliższe prawdy natomiast wzmocnienie dalej 99,9.velsper pisze: ↑wt, 31 marca 2020, 12:09 Z ostatniego zdjęcia wnioskuję, że nie działa Ci regulator Ug2 - sprawdź jeszcze raz elementy w jego obszarze - regulator Ua jest praktycznie podobny.
Mpsa44 i 94 kupowałem na allegro a o zamienniku nie wiedziałem. Ksp94 zamówiłem w tme razem ze wzmacniaczami które też podmienię. O czyszczeniu płytki czytałem już wcześniej.

edit
Pozbyłem się tych śmieciowych wartości. Winowajca to lm358. Pozostał tylko problem wzmocnienia, cały czas99,9
jakieś sugestie ?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
DziękiTomasz Gumny pisze: ↑czw, 2 kwietnia 2020, 20:05http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.ph ... 25#p285621

-
- 10...14 postów
Cześć.
Poszukuję gotowego miernika lamp elektronowych. Jeśli znajdzie się gotowy na sprzedaż lub jest osoba, która może podjąć się montażu takowego mając już części proszę o kontakt.
Poszukuję gotowego miernika lamp elektronowych. Jeśli znajdzie się gotowy na sprzedaż lub jest osoba, która może podjąć się montażu takowego mając już części proszę o kontakt.