Lampy polskiej produkcji
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- 1250...1874 posty
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
A kto to wyprodukował? Zelmech raczej nie...gachu13 pisze:A takie cuda jak wytworniki ozonu też się liczą?
Jaka jest wewnętrzna budowa tego czegoś?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 1250...1874 posty
Na pudełku pisze Zelmech, więc czemu nie oni?
W środku jest tylko jeden prosty pręt gubości koło 1 mm biegnący od cokołu do tak 3/4 długości bańki. Wnętrze wypełnione jest jakimś gazem szlachetnym, bo po podłączeniu wysokiego napięcia (koło 30kV) lampa ładnie świeci na pomarańczowo i rzeczywiście czuć w powietrzu ozon. Po co ta siatka na powierzchi bańki to nie wiem.
Pozdrawiam
W środku jest tylko jeden prosty pręt gubości koło 1 mm biegnący od cokołu do tak 3/4 długości bańki. Wnętrze wypełnione jest jakimś gazem szlachetnym, bo po podłączeniu wysokiego napięcia (koło 30kV) lampa ładnie świeci na pomarańczowo i rzeczywiście czuć w powietrzu ozon. Po co ta siatka na powierzchi bańki to nie wiem.
Pozdrawiam
-
- moderator
Zelmech raczej nie miał do tego warunków technicznych - zapewne był to produkt jakiejś fabryki zarówek (Helios może - oni lubią małe serie...).gachu13 pisze:Na pudełku pisze Zelmech, więc czemu nie oni?
Warto zobaczyć co jest wybite na trzonku.
Zelmech sprzedawał to jako częśc zamienną do swojego produktu.
Ta siatka zapewne jest rzeczywistym emiterem ozonu - ulot z jej powierzchni powodował wydzielanie się O3.gachu13 pisze:W środku jest tylko jeden prosty pręt gubości koło 1 mm biegnący od cokołu do tak 3/4 długości bańki. Wnętrze wypełnione jest jakimś gazem szlachetnym, bo po podłączeniu wysokiego napięcia (koło 30kV) lampa ładnie świeci na pomarańczowo i rzeczywiście czuć w powietrzu ozon. Po co ta siatka na powierzchi bańki to nie wiem.
-
- 500...624 posty
PCH200 TELAM
PCH200 TELAM
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 25 września 2007, 13:46 przez kotok, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 500...624 posty
-
- 2500...3124 posty
Taa, o takiej to ja w ogóle nie słyszałem...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
kotok; Czy masz możliwość wykonania lepszego zdjęcia tej Twojej ciekawostki na potrzeby tworzącego się albumu? Np na białym tle w świetle dziennym?
alek; Czy album ma docelowo zawierać wszystkie lampy czy tylko ciekawe? Bo jeśli wszystkie, to trzeba odwalić sporo czarnej roboty, w którą chętnie się włączę... ale pospołu. Żeby nie powielać pracy, można by umówić się na Forum, kto jakie typy sfotografuje. To będzie trwało ale zawsze posunie sprawę do przodu. Ze zrozumiałych względów, czas nie jest tu najważniejszy.
Moją motywację trochę osłabia spostrzeżenie, że wielu kolegów, współpomysłodawców i entuzjaztów idei, zupełnie nie zaangażowało się w to przedsięwzięcie ograniczając się tylko do protekcjonalnej obserwacji i opowiadania co mają w zbiorach... trochę nie rozumiem. Uprzedzam standardowe riposty - też jestem bardzo zajętym człowiekiem.
Z kolekcjonerskim pozdrowieniem, W.D.
alek; Czy album ma docelowo zawierać wszystkie lampy czy tylko ciekawe? Bo jeśli wszystkie, to trzeba odwalić sporo czarnej roboty, w którą chętnie się włączę... ale pospołu. Żeby nie powielać pracy, można by umówić się na Forum, kto jakie typy sfotografuje. To będzie trwało ale zawsze posunie sprawę do przodu. Ze zrozumiałych względów, czas nie jest tu najważniejszy.
Moją motywację trochę osłabia spostrzeżenie, że wielu kolegów, współpomysłodawców i entuzjaztów idei, zupełnie nie zaangażowało się w to przedsięwzięcie ograniczając się tylko do protekcjonalnej obserwacji i opowiadania co mają w zbiorach... trochę nie rozumiem. Uprzedzam standardowe riposty - też jestem bardzo zajętym człowiekiem.
Z kolekcjonerskim pozdrowieniem, W.D.