atom1477 pisze: wt, 22 września 2026, 11:57
Może masz rację.
Ja się spotkałem z określeniem syntezy w przypadku CB, gdzie uzyskiwanie odpowiedniej częstotliwości było realizowane przez jakieś dziwne "łączenie" kilku częstotliwości. Może to określenie (przeczytane kiedyś w literaturze papierowej) wprowadziło mnie w błąd.
Natomiast tutaj synteza musi być wcześniej. PLL jedynie dostraja generator heterodyny (VCO) do częstotliwości podawanej przez syntezer.
Podana głowica nie zawiera niczego z tych rzeczy. Wszystko związane z ewentualną syntezą musi być gdzieś wcześniej. Więc nazywanie tej głowicy "głowicą z syntezą" jest trochę nieuprawnione. Ona ma możliwość pracy z syntezą (z PLL), ala sama jeszcze nią nie jest.
Musiała by na swojej PCB zawierać np. układ SAA1057 żeby ją tak nazwać.
W czasach masowego przestrajania polskich odbiorników na zachodni system częstotliwości bardzo znana była firma MJM, której konstruktorem i autorem rozwiązań "głowicy z syntezą" był właśnie nasz forumowy Kolega o nicku hellcat. Ta głowica była najczęściej sprzedawana razem z syntezą i wyświetlaczem w komplecie (myślę, że mogło być sprzedanych co najmniej kilkaset sztuk, jeśli nie więcej), więc można o niej mówić głowica pod syntezę lub "głowicę z syntezą". Zarzucanie Autorowi rozwiązania, że nie wie co opracował jest jednak nieco zabawne...
Pamiętam jak T.J. zarzucał błędne używanie układu UL1490N (w kilku krajowych odbiornikach, np. w radiu Dana MOT 722 i Monika MOT 728) przy napięciu niższym niż katalogowe "ramy", bo może stać się coś złego (układ może eksplodować

), gdy pokazałem, że może jednak poprawnie pracować przy jeszcze niższym napięciu zasilania niż podaje nota katalogowa, dowiedziałem się, że takie używanie tego układu jest nieprawidłowe (nie inżynierskie), więc przytoczyłem artykuł, który Tomek bardzo skrytykował. Artykuł ten napisał człowiek, który wprowadzał do produkcji ten właśnie układ scalony w krajowej CEMI. No cóż, dowiedziałem się od T.J., że ten człowiek bardzo się mylił...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .