Ciąg dalszy symulacji zwrotnic programem PSPICE itp. brnięcie w odmęty elektroakustyki:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 6#15669726
Skladane kolumny-dobry pomysł?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Re: Skladane kolumny-dobry pomysł?
Jak prace nad głośnikami?
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Re: Skladane kolumny-dobry pomysł?
Dzięki za zainteresowanie. Prace nad zespołami z głośnikami eliptycznymi uznałem za zakończone, kolumny sprawdzone. W dalszej kolejności zamierzam wykonać wymienne ściany przednie z głośnikami GDS30/30 oraz GDWT9/40. Głośniki od dawna czekają, ściany przednie z otworami pod główne głośniki przygotowane (pozostałe otwory jestem w stanie wykonać we własnym zakresie. Ale póki co pracuję nad tranzystorowym (ale chyba retrotechnicznym, bo bez użycia układów scalonych) amplitunerem AM/FM stereo. Wspomniałem zresztą o nim w temacie o antenach ramowych. Już działał, na wszystkich zakresach ale chwilowo cały moduł radiowy jest rozbabrany, pracuję bowiem nad napędem skali oraz takimi duperelkami jak mocowanie wskazówkowych mierników. Chciałbym możliwie szybko zamknąć to w obudowie choćby prowizorycznie aby znów grało zamiast walać się w różnych miejscach. Niebawem wiosna i jak co roku pewnie przyjdzie odłożyć elektronikę w kąt i zająć się jachtem. Może na jesieni zmontuję drugi komplet wymiennych ścianek. Wzmacniacz projektowany zasadniczo do współpracy z wykonanymi wcześniej trójdrożnymi zespołami zamkniętymi (choć i tu wskazane byłoby dorobić maskownice) o mocy 40W oraz impedancji 4 ohm będzie nienajgorzej pasował do zespołów BR o mocy 30W oraz impedancji 8 ohm. Wtedy będę mógł więcej powiedzieć czy było warto.