Komputer.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

gumof
25...49 postów
25...49 postów

Re: Komputer.

Post autor: gumof »

painlust pisze:A ja dzisiaj byłem w serwisie do którego oddałem laptopa na sprawdzenie. Goście nie tylko nic nie znaleźli ale nawet nie umieli wywołać wspomnianych przeze mnie problemów z pamięcią czy dźwiękiem. Doprowadziłem laptopa do stanu awarii w 2min u nich w serwisie. Gały mieli jak pięciozłotówki. Od razu stwierdzili, że problem systemowy i należy przeinstalować system... No powiem, że profesjonalny serwis... zostawiłem im lapka do czwartku i mają się zastanowić co można zrobić aby nie trzeba wszystkiego od nowa instalować. Podobno W8 to potrafi ale jakoś w to nie wierze.
że w8 poprzedni profil wciągnie ? (aka migracja) -no to potrafi, w7 też dobrze sobie z tym radzi...
możesz "nadinstalować" sobie wyższy model eg.Ultimate na obecny, później zdowngraed'ować trickem na kluczu rejestru
do posiadanej licencji (zakładam że masz W7).

W8 -w założeniach świetne rozwiązanie, zupełnie inne podejście zarządzaniem pamięci, zasobami
dużo lepsze podejście kontekstowe do systemu jako OS'a, po roku testowania "na kliencie" -bubel.

Ja proponuję Ci nie wzbraniać się przed instalacją od nowa gdyż ani nowy os, ani nakładane instalacje nie dadzą takiej pewności i zadowolenia.

P.S. zmień serwis -bo stosują Enterprise w kurniku...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

No własnie mam W8 bez .1. Acer władował tam tyle śmiecia, że na samą myśl, że musiałbym odinstalowywać połowe aplikacji i zainstalowac od nowa to co potrzebuje wywołuje u mnie gęsią skórkę.
gumof
25...49 postów
25...49 postów

painlust pisze:No własnie mam W8 bez .1. Acer władował tam tyle śmiecia, że na samą myśl, że musiałbym odinstalowywać połowe aplikacji i zainstalowac od nowa to co potrzebuje wywołuje u mnie gęsią skórkę.
aha, zrób to sam od początku...
na 8.1, sam ściągnij zaktualizowane firmware/software ...
-instaluj tylko to co potrzeba i ma sens...

Tam Ci tego nie zrobią bo to pochłania kupę czasu,
a ceny muszą być konkurencyjne...

Chyba że sobie zażyczysz ...i cena będzie do zaakceptowania.

Wtedy / wewtenczas :) jest nadzieja że pochodzi to trochę i będziesz zadowolony ...inaczej to po co to ruszać i później się wq......
_idu

Post autor: _idu »

painlust pisze:No własnie mam W8 bez .1. Acer władował tam tyle śmiecia, że na samą myśl, że musiałbym odinstalowywać połowe aplikacji i zainstalowac od nowa to co potrzebuje wywołuje u mnie gęsią skórkę.

Bo szybciej wtedy jest zainstalować czysty system i instalować to co potrzebujesz. System od razu z najnowszym SP. Nie masz wtedy niespodzianek że np Acrobat Reader nagle coś tam chińskim języku wyświetla mimo iż to "europejski" dokument.

Schemat dział system, .NET 1.1 (bo coś sie może trafić wykorzystującego te wersję niekompatybilną z wersjami 2.0 wzwyż), ostatni .NET 4.5.x, ew. Chart Controls dla .NET. (OIDP Win 7 ma wbudowany .NET 3.5, Win 8 .NET 4.5) Do tego komplet wszystkich wersji VC Redist - 2005, 2008, 2010, 2012, 2013.... Zarówno x86 jak i x64. Dla Win 7 jeszcze MSSE. Najnowszy IE (zawsze bowiem niektóre komponenty systemowe go wykorzystują!)
Potem to już tylko zestaw aplikacji jak przegląd zdjęć, kodeki (K-LItem Mega Codec Pack), coś dla PDF'a i DJVY, ew. Adobe AIR.
Zamulacze jak Adobe Flash czy Abdobe Shockwave najlepiej nie instalować godząc się z niedostępnością części witryn internetowych.
Następny krok to Pakiet MS Office plus dodatkowe do pakietu MS Project i MS Visio (wersji 2013 nie polecam bo kafelki - wrrrr.... co najwyżej wersja 2010 albo wygodniejsza w użyciu 2003). Chyba że wystarczy Tobie darmowy ekwiwalent.

Wtedy update. Kilkukrotne!. bowiem po jednym update, dostanie inny zestaw kolejnych łatek.

Polecam jeszcze genialny FastStone Capture no i niezastąpiony TotalCommander.
Do multimediów nie ma nić lepszego obecnie od XBMC.

Win8 wymaga jeszcze przywrócenie Menu Start (są do tego celu aplikacje) i wyłączenia wszelkich tych idiotycznych aplikacji kafelkowych bowiem działają gorzej niż tradycyjne odpowiedniki (podglad zdjęć w kafelkowym win 8 to porażka....
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

W serwisie przywrócili mi system bez utraty danych. Niestety zainstalowane aplikacje musiałem od nowa instalować (m in. office 2010). Musiałem tez pousuwać sporą ilość gówna która się pojawiła po tym. Zrobiłem błąd i zainstalowałem wspomniany office bez sprawdzania czy system się zaktualizował. Nie zrobił tego więc z aktualizacjami Office było ponad 150 aktualizacji. Wyobraźcie sobie że komputer nie dał sobie rady z tymi aktualizacjami naraz. Nie ważne już bo po tym przywracaniu przynajmniej nie wiesza mi się dźwięk, a przynajmniej na razie tego nie zauważyłem.

Co do Linuxa... Zainstalowałem na moim komputerze warsztatowym Minta 17 64 na Cynamonie. Niby OK, ale rozdzielczość jakby słabiutka. Jakby brakowało sterowników do karty. Wyglada to gorzej niż ze windzie 7. Da się coś z tym zrobić?
_idu

painlust pisze:W serwisie przywrócili mi system bez utraty danych.
Ale wiesz o tym że na dysku masz partycję ,która isntaluje system z całym tym śmietnikiem? Wystarczy zmienić typ partycji i oznaczyć ją jako aktywną i heja.
Niektóre firmy np. HP robia własny instalator (SWSETUP) który nie niszczy danych użytkownika, inne idą na łatwiznę i est to odtworzenie z image, który usunie wszyusti dotychczasowe dane.
painlust pisze: Wyobraźcie sobie że komputer nie dał sobie rady z tymi aktualizacjami naraz.
Nie ściemniaj - przecież są instalowane po kolei.
Z drugiej storny chyba warto się dowiedzieć jak czyścić cache aktualizacji. Dużo miejsca można odzyskać.
painlust pisze: Da się coś z tym zrobić?
Sprawdzić logi z uruchamiania X'ów.
Może nie jest to problem rozdzielczości ale DPI ekranu? To samo masz w Win 7 - zmień a więcej na ekranie się zmieści. Domyślnie ikony są krowiaste.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Nie sciemniam, zciagnalem wszystkie aktualizacje i kazalem kompowi je zaktualizowac. Po godzinie mielenia wyplul, ze aktualizacje sie nie powiodly i nastapi ich usuniecie. Po ponownym restarcie juz ich nie bylo. Wszystko poszlo ok jak bylo robione na raty. Co do grafiki na linuxie to wystarczylo by mi zeby wszystko wygladalo jak w w7 zainstalowanym na tym samym kompie z tym samym monitorem
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

Chcę użyć Optiplexa z C2D na mały serwer, czy ktoś z posiadaczy tego cudu mógłby sprawdzić ile mocy pobiera w spoczynku? Wentylatory mocno hałasują?
Miałem użyć Raspberry Pi, ale wydajność to ma na poziomie smartfona.. takiego sprzed 5 lat.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

seler pisze: Miałem użyć Raspberry Pi, ale wydajność to ma na poziomie smartfona takiego sprzed 5 lat.
Dla serwera wymagana jest duża ilość pamięci operacyjnej. Malinka posiada jej bardzo mało.
Ratujmy stare tranzystory!
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Na serwer to chyba lepiej della precisiona bo to serwer. Na allegro tego sporo a pamieci uzywane z ecc sa tansze od pecetowych
gumof
25...49 postów
25...49 postów

ja nie posuwał bym się tak daleko by radzić co i kiedy instalować,
po pierwsze (aka priomo) -bo to bardzo personalne co komu pasuje (ja osobiście jestem zwolennikiem open-source),
po drugie (primo-ultimo) po co ładować zestawy wszystkiego (włącznie z WOW ??), niech zainstaluje co potrzebuje
a resztę w czasie używania sobie dokoptuje...
.. zainstalowane komponenty mają wersje, wersje muszą zadowalać powiązania z innymi komponentami...
stąd podczas instalacji czegoś na coś w innej wersji niepowodzeniem kończą się aktualizacje -do momentu zadowolenia wszystkich
decencies,
nie instaluj kodeków, -VLC || SMPlayer,
nie przywracaj z recovery czy backup'…ów -instalujesz stare, później na to update/patche.
Nowy system, możliwie najświeższy, nowe sterowniki ze strony producenta,
zaktualizuj firmware -BIOS, HDD, ODD przed instalacją systemu
i pozostaw aktualizacje zawsze włączone ...możesz wyłączyć mechanizm Recovery -przydaje się chyba tylko wirusom
i ma wpływ na wydajność...
gumof
25...49 postów
25...49 postów

Pi świetnie się sprawdza jako server video streamingu,
jako serwer plików (smb,nfs),
kontroler/sterownik przez http/www ...

Do czego ten serwer ??, co ma serwować i gdzie ???
_idu

gumof pisze:ja nie posuwał bym się tak daleko by radzić co i kiedy instalować,
po pierwsze (aka priomo) -bo to bardzo personalne co komu pasuje (ja osobiście jestem zwolennikiem open-source),
po drugie (primo-ultimo) po co ładować zestawy wszystkiego (włącznie z WOW ??), niech zainstaluje co potrzebuje
a resztę w czasie używania sobie dokoptuje...
Problem w tym że zarówno .NET i VCredist jest wykorzystywane przez oprogramowanie. Często pakiety instalacyjne programów wprowadzają bałagan w przypadku wersji VCredist. Np. dla wersji 2005 wymagana jest odpowiednia kolejności instalowania ich aby mieć wszystkie cztery wydania. Podobnie jest z 2008 i 2010.
I tak to sie pojawi, więc lepiej to zrobić od razu na początku mając nad tym kontrolę.
gumof pisze: .. zainstalowane komponenty mają wersje, wersje muszą zadowalać powiązania z innymi komponentami...
I dlatego instaluje np. tak VCredist aby były wszystkie cztery wydania wersji 2005.
.NET poza wersją 1.1. jest zgodny wstecz.
gumof pisze: stąd podczas instalacji czegoś na coś w innej wersji niepowodzeniem kończą się aktualizacje -do momentu zadowolenia wszystkich
decencies,
Nie z tego powodu, ale raczej ze źle zaprojektowanego systemu update'ów. Ale nie ma co panikowac bo po restarcie kolejny update i jest już OK,
aktualizujesz kilkukrotnie aby ściągnął wszystkie aktualizacje, robisz image partycji systemowych (dwie! - EFI i system). Potem zyskujesz lekką reką jakieś 2 / 3 godziny czasu na reinstalacje systemu.
gumof pisze: nie instaluj kodeków,
multimedia sa obecnie podstawa domowego komputera. nie rozumiem więc Twojego - nie instaluj. K-Lite jest dobrym pakietem i nie ma potem kłpotów z odtwarzaniem.
gumof pisze: -VLC
VLC jest potrzebny dla strumieniowania multimediów. System Windows nie ma dobrego podsystemu z tego zakresu. Wbudowane w system Windows Media można sobie wadzić w 4 litery.
gumof pisze: SMPlayer,
Po cholerę dziwaczny player - wystarczy Media Payer Classic z pakietu K-Lite albo lepiej jest zainstalować i używać XBMC.
Dla samego audio nie ma nic lepszego do foobrar'a.
gumof pisze: nie przywracaj z recovery czy backup'…ów -instalujesz stare, później na to update/patche.
Image zrobione po update systemu, wieć to zaosczędzam przy reinstalacji. Ponadto co pewien czas mogę na dolwolnym kawałku dysku odtworzyć image puscić kolejne update,y i zrobić nowe - uaktualnione.
gumof pisze: nowe sterowniki ze strony producenta,
Często producent nie udostępnia sterowników do swoich chip'ów. Wtedy zostaje to co Windows zawiera albo producent komputera.
Aha, jeszcze jedno nie zawsze nowszy znaczy lepszy. Czasem jest na odwrót i np. wraz z nową wersja tracisz jakąś funkcjonalność.
gumof pisze: zaktualizuj firmware -BIOS, HDD, ODD przed instalacją systemu
Bez wyraźnego powodu? Aktualizacja BIOs'u może np. sprawić niemiłą niespodziankę z licencjonowaniem Windows (w wersjach innych niż Enterprise).
gumof pisze: możesz wyłączyć mechanizm Recovery -przydaje się chyba tylko wirusom
Niestety przywracanie systemu działa tylko na pliki systemowe. Na dodatek jest świetnym narzędziem dla wirusa. Antywirus usunie zarażony .dll a po restarcie zarażony plik zostanie przywrócony zgodnie z ideą działania tej usługi. Przydatność tej usługi dla domowego komputera jest żadna. Wyłaczenie tej usługi przyśpieszy instalowanie aktualizacji oraz zwolni miejsce na dysku.
gumof pisze: i ma wpływ na wydajność...
Znikomy a w zasadzie żaden, bowiem podczas pracy nie zmieniasz plików systemowych.
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

AZ12 pisze:
seler pisze: Miałem użyć Raspberry Pi, ale wydajność to ma na poziomie smartfona takiego sprzed 5 lat.
Dla serwera wymagana jest duża ilość pamięci operacyjnej. Malinka posiada jej bardzo mało.

Zależy jakiego serwera, mi wystarcza spokojnie 256M. RPi ma tragiczny procesor, to jest jego wąskie gardło..

Ktoś sprawdziłby mi ten pobór mocy i ocenił hałas?
Ostatnio zmieniony wt, 5 sierpnia 2014, 09:48 przez seler, łącznie zmieniany 1 raz.
_idu

seler pisze:Chcę użyć Optiplexa z C2D na mały serwer, czy ktoś z posiadaczy tego cudu mógłby sprawdzić ile mocy pobiera w spoczynku? Wentylatory mocno hałasują?
Miałem użyć Raspberry Pi, ale wydajność to ma na poziomie smartfona.. takiego sprzed 5 lat.
A ile ty połączeń jednocześnie chcesz obsłużyć? Bo wydajnośc RPi jako serwera plików będzie aż nadto dla dysku sieciowego dla rodziny.
ODPOWIEDZ