Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
175
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 258

k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Kod: Zaznacz cały

mencoder anpix.mov -ovc xvid -xvidencopts bitrate=800 -vf scale=320:240,denoise3d -nosound -o anpix.avi
A co do nixie, trzeba znaleźć jakiś sposób na świecące pola na czymś płaskim (w stylu vfd). Ale skoro laminat odpada... może ceramika? czy otrzymanie zbyt skomplikowane?
Alek

Post autor: Alek »

Jeśli chodzi o anodę to ja się zaczynam uśmiechać do chloristogo ołowa :) On daje warstwy przezroczyste, przewodzące. Mogłyby być w sam raz do 7-segmentowych nixie. Ale to wszystko melodia przyszłości.
Alek

Mika okazała się niezbyt przydatna do wykonywania podłoża znaków. Ma ona niestety tendencję do silnego gazowania. Z kolei posiadana ceramika, obok porowatości wykazuje dużą twardość. Z tego względu pozostaję na razie przy szkle.
Przy zastosowaniu dwuspłaszczowego złącza próżnioszczelnego udało się uzyskać osiem doprowadzeń. Pozwoliło to na realizację lampy siedmiosegmentowej. Wydaje się możliwe wykonanie dziesięciu wyprowadzeń, jednakże inne wzgledy techniczne raczej staną na przeszkodzie przy realizacji typowej lampy nixie.
Nie chcę nikomu mydlić oczu, że wykonanie lampy siedmiosegmentowej jest proste i łatwe. Trudność jest dwukroć większa jeśli chodzi o złącze próżnioszczelne, tym bardziej, że konstrukcja lampy nie pozwala na wygodne obracanie w ręku podczas zatapiania. Dużym problemem jest także profilowanie i izolowanie doprowadzeń. Każda z siedmiu katod ma naciagniętą szklaną rurkę izolacyjną, która jest następnie stapiana. Całe takie doprowadzenie jest potem dopiero profilowane na gorąco. Czyni to wykonanie lampy dość żmudnym. Efekt tej całej zabawy przerósł jednak moje oczekiwania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

Przepiękne ! Toż to prawdziwy PANAPLEX ! :shock:
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Alek

A oto fotografie już po dobraniu ciśnienia gazu i odtopieniu :) .
Alek

i kolejne...

Jak widać, dobór ciśnienia gazu jest bardzo ważny jeśli chodzi o czytelność cyfry jak i jej trwałość.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Normalnie... Obrazek

Staszek
Alek

Dziękuję. Może uda mi się zrobić 4 albo 6 jednakowych lampek :? Mógłbym wtedy pomyśleć o zegarze :wink:
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Mogę tylko zacytować MalKontenta :D
Obrazek
...i cieszyć się, że miałem swój malutki udział w powstaniu takiego cuda :wink:
Czy segmenty da się załączać łatwo dostępnymi tranzystorkami na 300V?
Tomek
Alek

Powinno się dać zastosować typowe tranzystory.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Wygląda rewelacyjnie, nawet na tle Nixie o okrągłych cyferkach.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

O kurde, ale jaja, Alek zrobił Nixie! :shock: :shock: :shock: To teraz tylko zear zrobić na jakimś Atmega8 albo PIC16F coś tam albo żeby było retro na samych scalaczkach. Genialny jesteś!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

O wiele istotniejszym zagadnieniem jest to, aby wykonywanie takich lamp uczynić powtarzalnym i stosunkowo prostym do zrobienia :oops: .
Alek

Przeprowadzona próba technologiczna dowiodła, że nie będzie wielkiego problemu z przyzwoitą powtarzalnością lamp. Prezentowana na zdjęciu lampa gotowa do pompowania będzie co prawda odpadem wadliwym (zamiana wyprowadzenia segmentu a i g miejscami na spłaszczu), ale próbę i tak uznaję za udaną.

W zanadrzu przygotowałem sobie już więcej gotowych zestawów segmentów. Jestem jednak w trakcie układania odpowiedniej instrukcji technologicznej, aby lampy te można było wykonywac sprawniej.
Alek

Ktoś słusznie zauważył, że przydałby się dwukropek. Został on sporządzony w dwóch wykonaniach- jedno mniejsze, drugie o rozmiarach 7-segmentowych nixie.