Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
175
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 258

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Genialne, nic dodać nic ująć. Możesz lampy klepać masowo i będą wyglądać jak fabryczne :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Można też dorabiać napisy na lampach, z których napisy już dawno zeszły :twisted: .
Alek

Post autor: Alek »

Ze względu na proces wypalania jest wątpliwe, by można było nanosić na lampy już zatopione.
Alek

Przy dotychczasowym sposobie prowadzenia procesu pompowania nie był w zasadzie spełniony warunek dostatecznego odgazowania szkła. W procesie pompowania szkło powinno być ogrzane do dostatecznie wysokiej temperatury, leżącej poniżej temperatury mięknięcia.
Balon uzyskiwał wprawdzie pewną temperaturę wskutek prowadzonego odgazowania elektrod przez bombardowanie, jednak była ona dość bliska temperaturze pracy lampy (nieco wyższa).
Jest to jedną z przyczyn długotrwałego pompowania lampy prowadzonym dotychczas sposobem, nie gwarantującym, że próżnia nie będzie ulegać pewnemu pogorszeniu podczas eksploatacji lampy.

Dlatego też postanowiłem wykonać pierwsze próby pompowania lamp systemem zapewniającym dobre ogrzanie szkła. Nadarzyła się ku temu dość dobra okazja, bowiem był wyrzucany piecyk oporowy, przydatny do prób :idea: . niestety stosowanie tego piecyka na szerszą skalę jest bardzo niewygodne, ale będzie on stosowany przeze mnie do pompowania przynajmniej niektórych lamp, zwłaszcza z katodą tlenkową.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Doœwiadczenie, jakkolwiek zakończyło się tragicznie- to znaczy implozjš lampki dowodzi celowoœci odgazowania szkła.
Lampka implodowała, gdyż piecyk był na tyle ciepły, że szkło się zaczeło topić i balon zaczšł się zacišgać do œrodka :cry: .
Trzeba dobrać mniejsza moc piecyka.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Alku, podziwiam Twój profesjonalizm. Wczoraj zdenerwowałem się gdy po dwukrotnym dotknięciu palcami napisów na lampie E88CC (wyprodukowanej przez firmę Tesla) po napisach na lampie zostało tylko wspomnienie :( Myślę, że w przypadku napisów wykonanych Twoim sposobem coś takiego nie będzie mieć miejsca.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Alek

Napisy można uznać za nieścieralne lub trudno ścieralne, gdyż po wyschnięciu napis jest w moim przypadku wypalany i wtapia się w szkło.

pomyslałem, że warto pokazać jeszcze jedno zdjęcie, prezentujące części składowe lampy :idea:
Alek

Były jeszcze obiecane tetrody z siatką przeciwładunkową wg TWT-13-2007-PWL :idea:

W najbliższym czasie planuję zobaczyć, czy podobnie jak napisy na lampach można nanosić luminofory. Pozwalałoby to konstruować proste VFD lub oczka magiczne z żądanym napisem :idea:

Jeszcze odnośnie napisów. Z racji krągłości balonów nie moge na nich nanosić loga, lecz jedynie datę i ewentualnie typ.
Alek

Dzisiejszy dzień upłynął częściowo na rozmowie z docentem Kiliszkiem, niegdyś pracującym w ZWLE.
:arrow: Cirrostrato
Z miką utrafiłeś w sedno. Różowa jest najlepsza.
Docent sugeruje nie bawić się w odgazowywanie osobne miki, lecz ograniczyć się do ewentualnego umycia jej w alkoholu (trzeba jeszcze sprawdzić), wykrojenia mostków i montażu. Domyślnie przyjmujemy, że mika się odgazuje już na pompie podczas wygrzewania lampy piecykiem.

Wszelkie niedogodności docent sugeruje kompensować cierpliwością i wydłużaniem procesu pompowania.

Uzyskałem też szereg wskazówek odnośnie zatapiania lamp nóżkowych. Zatapiarka pionowa powinna mieć wieniec palników (6-8) z możliwością zmiany wysokości wieńca oraz kalorycznosci gazu.

Stosunkowo niewiele dowiedziałem się o nakładaniu luminoforów. Polecana jednak była sedymentacja.

Kończę już, bo właśnie dyfuzyjna dała trzy gwizdki. Dziesięć do minus piątej...
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Alek pisze:Jeszcze odnośnie napisów. Z racji krągłości balonów nie moge na nich nanosić loga, lecz jedynie datę i ewentualnie typ.
Może druk tamponowy byłby rozwiązaniem.
Alek

Druk tamponowy byłby zapewne dobrym pomysłem, ale przy większej ilości wytwarzanych lamp. Uważam, że nie opłaca się tego czynić dla paru sztuk :? .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Mały przerywnik, bez komentarza :shock:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Historia zatoczyła koło.
785mm
birkovv
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: birkovv »

Piękna ...
Nie może zostać bez komentarza ...
Parametry! Parametry proszę koniecznie!

Brikovv
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Jestem w trakcie przygotowywania karty katalogowej, która oczywiście będzie udostępniona. Tak czy inaczej należy podkreślić, że parametry lampy są zgodne z teoretycznymi przewidywaniami Alka :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'