Komputer.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

gumof
25...49 postów
25...49 postów

Re: Komputer.

Post autor: gumof »

painlust pisze:A mi otatnio niedomaga mój główny laptop. Ma jakieś problemy z "pamięcią wenetrzną" przez co są problemy z obługą dźwięku. Nie wiem tylko czy chodzi o pamięć RAM czy wewnętrzną pamięć procesora. A procek już w nim był wymieniany...
sprawdź -RAM(memtest86), HDD(HDTune).
bootuj linux: linux 3 || knoppix 3
i memtest || memtest86

jeżeli ok, to przeinstaluj OS (mnie nie chce się już "ich naprawiać")

P.S. Jeżeli masz 8++ to OS ma wbudowany test pamięci ->przez panel sterownia lub prze boot'cie F8 ...
gumof
25...49 postów
25...49 postów

@TooL46_2 -mam bardzo podobne spostrzeżenia jak twoje,
też porzuciłem Ubuntu jak zmieniło menadżer, -pisałem mu (M.S.) od początku...
Nowy interfejs szmuglują -bo chcą w pewnym momencie zintegrować wszystkie urządzenia z zunifikowanym iFace (komp, tablet, tel., ..etc.)

na co dzień używam- OSX10.8.5@MabBook Air++OWC Aura Pro 6G-240Gb<-Debian,OS X, W7;
piszę w ASM /Harwardzka zdecydowanie!/, C, C++, Objective C, C#, bash :)
servery(production): SLES 11

Mac jest ok, OS X to bardzo zaawansowany system, dawno temu zgarnęli najlepszych programistów z Debiana, i jest to inny system....
Zawsze działa, wszystko przemyślane i gotowe do użycia ...tak jak być powinno.
Gdybyście instalowali tyle szajsu z crackami, patch;ami co na windozze -też by się rozkraczył :), że nie wspomnę o web'owskim padle...

Lubię Dell'a, za wszystko za co zapłacisz rozsądne pieniądze -działa i trzyma się kupy latami..
Znudziło mi się bycie administratorem własnego OS;a -odstąpiłem od Slackware lata temu.. choć nadal mam na ze 3'ch maszynach.
*nix -to świetne systemy i polecam każdemu, można dopasować system do siebie (nie na odwrót), wymaga to jednak wiedzy z elektroniki
i informatyki, jeżeli ktoś nie zaczynał w czasach kiedy ja zaczynałem -to chyba już nie ma sensu.

GUI, Wizzard'y i do przodu... (-:

P.S. kiedyś dawno temu, kiedy naprawiałem, pierwsze Mac'ki -jak się wyłożyła aplikacja... to gadał że to nie jego wina!... yhyh :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Oddałem laptopa do serwisu. Za 40PLN zrobią mi pełną diagnostykę i hardwearu i softu. Mi się już nie chce w to bawić. Do zabawy komputerowej mam dwa Delle optiplexy 755 i to mi wystarczy.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: szewek »

Witam, przed chwilą skonfigurowałem linux mint 17. Ma gotową javę i flasha. Śmiga wszystko co chce w necie ja i moja córa (komisarz Alex w pipelight na vod.tvp.pl). Ponoć bariera do tej pory była bo silverlight tylko na windows sie uruchamiał...
Komputer już stary więc stąd moja decyzja.
Jak to zrobić opisane tu http://forum.linuxmint.pl/index.php?topic=6721.0
Polecam!
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
gumof
25...49 postów
25...49 postów

-zrozumiał bym gdybyś w myśl zysków wydajnościowych....
skompilował ztweakowane jądro, kroniki od journal'a trzymał na flash ....ale brnąć w wine by obejrzeć coś
-to zupełnie zły kierunek.
Jak nie znasz dobrze linux'a to proponuje Debian Netinstall -i tylko to co potrzebujesz..

Mono to implementacja .NET na *nix,
więc parka Moonlight+Firefox powinna dać radę, spróbuj:

http://linuxiarze.pl/silverlight/

BTW. Jak zrobić ? -normalnie bierzesz i robisz, zacznij to pomożemy, wrzuć logi, itp...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

szewek pisze:Witam, przed chwilą skonfigurowałem linux mint 17. Ma gotową javę i flasha. Śmiga wszystko co chce w necie ja i moja córa (komisarz Alex w pipelight na vod.tvp.pl). Ponoć bariera do tej pory była bo silverlight tylko na windows sie uruchamiał...
Komputer już stary więc stąd moja decyzja.
Jak to zrobić opisane tu http://forum.linuxmint.pl/index.php?topic=6721.0
Polecam!
Piotr.
W którym srodowisku graficznym?
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Wygląda mi jakiś KDE podobny. Dokładnie jest to Linux Mint 17 Qiana MATE LTS. Można pobrać 32 bitowy np. stąd:
http://linuxiarze.pl/download_mint/#
Pozdrawiam,
Piotr.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

No to nie KDE tylko MATE :) Ja będę chyba ładował wersję 64 na cynamonie.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Ale przyznasz że KDE podobny...Podobny do tego co używałem wcześniej kilka (kilkanaście) :) lat temu.
Czyli do KDE z Mandriva/Mandrake/Auroxa itp. dystrybucji...
Pozdrawiam,
Piotr.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

KDE jest najcięższym ze środowisk graficznych a MATE chyba najlżejszym w którym pracuje MINT. Wcale się nie dziwię, że wybrałeś wersję 32 bity i MATE na stary komputer.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

gumof pisze:
Jak nie znasz dobrze linux'a to proponuje Debian Netinstall -i tylko to co potrzebujesz..

BTW. Jak zrobić ? -normalnie bierzesz i robisz, zacznij to pomożemy, wrzuć logi, itp...
Spróbuj tego moonlighta - może Ci się uda. Ja próbowałem kilka miesięcy temu i lipa...
Wpis jest z 2011 r. więc może już coś nie działa...
Natomiast to co wyżej napisałem śmiga ładnie.
Aha z tym Auroxem to sie chyba pomyliłem - on miał chyba przede wszystkim GNOME...:).
Piotr.
gumof
25...49 postów
25...49 postów

szewek pisze:
gumof pisze:

Spróbuj tego moonlighta - może Ci się uda. Ja próbowałem kilka miesięcy temu i lipa...
Wpis jest z 2011 r. więc może już coś nie działa...
Natomiast to co wyżej napisałem śmiga ładnie.
Aha z tym Auroxem to sie chyba pomyliłem - on miał chyba przede wszystkim GNOME...:).
Piotr.
:(, nie mam środowiska, a instalacji mam dość do końca życia :)...
poza tym są wakacje..

a próbowałeś zainstalować całe MONO ??
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

TooL46_2 pisze:A jakie problemy? Pisze programy w C, C++ (takze Qt), Javie, uzywam Pythona, R, Matlaba i nigdy nie mialem problemow. Jedyne problemy, jakie mam, to z Office'm ale to akurat nie problem sytemu ;) Moge sobie skompilowac kody spod Linuxa i tez dzialaja. Co do GUI -- dla mnie jest wygodniejsze :) ale oczywiscie to kwestia gustu -- pelna zgoda.
Oczywiście jak teraz chcę coś napisać to wszystko z pamięci wylatuje :) W każdym razie - niektóre jak startują z włożonym kablem sieciowym (eth) to start trwa ok 10 min. Czeka na jakiś timeout. Pomaga wyjście kabla na czas startu i włożenie po pojawieniu się ekranu logowania. Czemu - nikt nie wie. Logi są jakieś takie nicniemówiące. W XSANie niektórych klientów nie widać w panelu administracyjnym, albo widać tylko dla niektórych dysków. Niby nie problem, ale gdy na jakimś kliencie nie chce się zamontować dysk sieciowy to jest upierdliwe. Finder się mrozi na sztywno jak mu zniknie dysk sieciowy. Czasami pomaga restart fidera, ale na ogół ubić trzeba cały system. Jak w /Volumes jest już jakaś nazwa to nie zamontuje nowego dysku o tej nazwie (ani nawet o tym nie ostrzeże). DiskUtility nie radzie sobie z naprawą dysków HFS. Po kiego gwizda zrobili swoją wersję katalogów systemowych to nie wiem.
TooL46_2 pisze:Uzywam Macow od 2007. Jeszcze mi sie nigdy nie zdarzylo, bym musial przeinstalowac system. Nigdy. Z PCtem to bylo tak raz na pol roku, bo zawsze cos sie spie@#$@o (nie moglem sie powstrzymac od laciny w tym wypadku).
Nie z PC-tem, a z Windows, to dwie różne rzeczy :)
TooL46_2 pisze:Z Linuxem jest lepiej ale chyba sie zgodzisz, ze do zainstalowania i uzywania niektorych dystrubucji trzeba wlozyc wiecej wysilku, niz do przeinstalowania Win. Byc moze sie to zmienilo bo Linuxa jako desktopu uzywalem chyba ostatni raz w 2010. Teraz mam tylko NASa z Linuxem do ktorego sie loguje przez SSH lub uzywam przegladarki/appow z telefonu lub tabletu. Podobnie w pracy z OpenBSD -- nie mam zainstalowanego zadnego srodowiska graficznego, bo mi nie potrzebne ;)
Nie trzeba instalować dystrybucji dla haxorów :) Instalacja Ubuntu (nie wiem jak teraz wygląda ostatni raz instalowałem jakiś czas temu) to tylko proste i niezbędne pytania - na jaki dysk zainstalować, potwierdzenie kraju, czasu i strefy czasowej, podanie loginu i hasła. W czasie instalacji sam się uaktualnił, JEDEN restart, aby uruchomić nowo zainstalowany system, i wszystko działało. Z dźwiękiem, siecią WiFi, drukarką. Prościej się chyba nie da,
TooL46_2 pisze:Odnoszac sie do UNITY z Ubuntu. Jest dla mnie tak samo bezuzyteczne jak Win 8. Probowalem obu. Win 8 zagoscil na moim kompie (w Virtual Box) na doslownie 15 min. Nie moglem znalezc niczego wiec zainstalowalem poczciwego XP. Winda jest mi jedynie potrzebna do DipTrace'a bo nie mam wersji natywnej dla Maca. Dla mnie UNITY ma sie do GNOMEa jak interfejs z Win 8 do poprzednich wersji. Koledzy z Redmond jak i Ci od UNITY przesadzili. Na szczescie nie musialem placic za Winde -- sciagnalem z ACM. Dlatego wole CentOSa -- przyzwyczailem sie uzywajac obrazow z Cloudery ;)
Nie wiem, nie rozumiem UNITY, Win8 widuję tylko na obrazku, więc jeszcze osobiście go nie znam.Ale wychodzi na to, że ciężkie czasy nadchodzą dla użytkowników desktopów.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

A ja dzisiaj byłem w serwisie do którego oddałem laptopa na sprawdzenie. Goście nie tylko nic nie znaleźli ale nawet nie umieli wywołać wspomnianych przeze mnie problemów z pamięcią czy dźwiękiem. Doprowadziłem laptopa do stanu awarii w 2min u nich w serwisie. Gały mieli jak pięciozłotówki. Od razu stwierdzili, że problem systemowy i należy przeinstalować system... No powiem, że profesjonalny serwis... zostawiłem im lapka do czwartku i mają się zastanowić co można zrobić aby nie trzeba wszystkiego od nowa instalować. Podobno W8 to potrafi ale jakoś w to nie wierze.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

painlust pisze:(...)Podobno W8 to potrafi ale jakoś w to nie wierze.
Hahahahahahahahahaha Made my day!!!!! :lol: :twisted:

@tszczesn
Fakt, administracja sieciowa sie nie zajmuje ;) Choc tylko z wlasnego podworka moge stwierdzic, ze z NASem Synology zadnych problemow nie mam :) Time machine smiga, dyski wszystkie widoczne zarowno pod Winda, Linuxem czy Maciem.

W szkole (ok. 2007) byly problemy, bo siec byla 100MBit a calosc pracy byla wykonywana po stronie serwera. Rok mi zajelo przekonanie mojego promotora, ze nie ma to najmniejszego sensu, bo na stole stoi komputer z porzadnym procesorem i wystarczajaca iloscia pamieci, ale dziala jako terminal. Finder sie mrozil tylko z powodu tego, ze siec nie wydalala. Po rekonfiuguracji ustawien sieciowych---logowanie do lokalnej maszyny a nie serwera---jak reka odjal.
tszczesn pisze:(...)nie rozumiem UNITY, Win8 widuję tylko na obrazku(...)
Podobnie. Choc z tym ostatnim moze sie niebawem zmienic bo chyba bede musial uzywac tego .....* w pracy. Chyba, ze wywalcze Linuxa...

*w kropki nalezy we wlasnym zakresie wstawic odpowiedni rzeczownik ;) Ja najczesniej wstawiam g0wn@ :twisted:
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ