@TooL46_2 -mam bardzo podobne spostrzeżenia jak twoje,
też porzuciłem Ubuntu jak zmieniło menadżer, -pisałem mu (M.S.) od początku...
Nowy interfejs szmuglują -bo chcą w pewnym momencie zintegrować wszystkie urządzenia z zunifikowanym iFace (komp, tablet, tel., ..etc.)
na co dzień używam- OSX10.8.5@MabBook Air++OWC Aura Pro 6G-240Gb<-Debian,OS X, W7;
piszę w ASM /Harwardzka zdecydowanie!/, C, C++, Objective C, C#, bash
servery(production): SLES 11
Mac jest ok, OS X to bardzo zaawansowany system, dawno temu zgarnęli najlepszych programistów z Debiana, i jest to inny system....
Zawsze działa, wszystko przemyślane i gotowe do użycia ...tak jak być powinno.
Gdybyście instalowali tyle szajsu z crackami, patch;ami co na windozze -też by się rozkraczył

, że nie wspomnę o web'owskim padle...
Lubię Dell'a, za wszystko za co zapłacisz rozsądne pieniądze -działa i trzyma się kupy latami..
Znudziło mi się bycie administratorem własnego OS;a -odstąpiłem od Slackware lata temu.. choć nadal mam na ze 3'ch maszynach.
*nix -to świetne systemy i polecam każdemu, można dopasować system do siebie (nie na odwrót), wymaga to jednak wiedzy z elektroniki
i informatyki, jeżeli ktoś nie zaczynał w czasach kiedy ja zaczynałem -to chyba już nie ma sensu.
GUI, Wizzard'y i do przodu... (-:
P.S. kiedyś dawno temu, kiedy naprawiałem, pierwsze Mac'ki -jak się wyłożyła aplikacja... to gadał że to nie jego wina!... yhyh