Wielopunktowy pomiar napięć i prądów w układach lampowych.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wielopunktowy pomiar napięć i prądów w układach lampowyc
Mi do zakończenia pozostało wlutowanie przetwornicy, której bez lupy (lupę wcięło) nawet nie mogę poprawnie zorientować na pcb
i zaprogramowanie procka.

Ale chyba nie podczas pracy, bo do tego jednak wygodniejszy wskaźnik wychyłowy. Co innego np. do pomiarów pasma, taki miernik jest w miarę prosty, ale wymaga nieco przydrogich elementów np.: dobry wzmacniacz operacyjny, przetwornik TRMS, reszta jak w tym mierniku, w przypadku dB jeszcze wzmacniacz logarytmujący - chyba, żeby wykorzystać gotowe scalaki do sterowania wskaźnikami wychyłowymi i obrabiać to przez ADC.pcat pisze: ps. Do konstruktorów![]()
Przydałby się kolejny projekcik prostego miernika do pomiaru :
np.
- poziomu sygnału z odczytem w dB /np. osobne dla We , Wy wzmacniacza /
- pomiaru mocy dla kanału P , L
Jeśli można przyłączyć się do koncertu życzeń
to mi osobiście do pełni szczęścia brakuje jeszcze na tym forum konstrukcji dobrego zasilacza warsztatowego do zadań lampowych. Było już parę podejść lecz chyba żaden projekt nie został ostatecznie sfinalizowany.

RomekD opublikował kiedyś cały działający, w książce jest mój, w charakterografie cały blok Ua doskonale się nadaje, podobnie jak inne z mierników lamp - trzeba tylko odpowiednio większych radiatorów. Uniwersalny zasilacz do żarzenia pojawi się za jakiś czas.... jest już w wersji finalnej tzn. działającej.
Oczywiście , Mam na myśli wyłącznie układ mogący zgrubnie dokonywać wymienionych pomiarów :traxman pisze:Ale chyba nie podczas pracy, bo do tego jednak wygodniejszy wskaźnik wychyłowy. Co innego np. do pomiarów pasma, taki miernik jest w miarę prosty, ale wymaga nieco przydrogich elementów np.: dobry wzmacniacz operacyjny, przetwornik TRMS, reszta jak w tym mierniku, w przypadku dB jeszcze wzmacniacz logarytmujący - chyba, żeby wykorzystać gotowe scalaki do sterowania wskaźnikami wychyłowymi i obrabiać to przez ADC.pcat pisze: ps. Do konstruktorów![]()
Przydałby się kolejny projekcik prostego miernika do pomiaru :
np.
- poziomu sygnału z odczytem w dB /np. osobne dla We , Wy wzmacniacza /
- pomiaru mocy dla kanału P , L
- poziomu sygnału
- mocy
Z przetwornika jako U --> zostanie podane do przetworzenia przez ADC
Czy U zostanie przeliczone przez uC na dB ?
Też zastanawiałem się nad możliwościa wykorzystania gotowego ukł. sterowania.traxman pisze:
cyt..........
w przypadku dB jeszcze wzmacniacz logarytmujący - chyba, żeby wykorzystać gotowe scalaki do sterowania wskaźnikami wychyłowymi i obrabiać to przez ADC.
Dostępne przetworniki TRMS to ok.70-100PLN, do tego wzmacniacz, mają jednak zaletę w postaci w miarę dużej czułości (zakres 200mV) oraz możliwość bezpośredniego wskazywania w dB, a czasem także możliwość pomiaru wartości średniej.
Sprawdziłem co siedzi w moim HM8012 i jest tam MX536 (już nie produkowany...). Zastanawiam się czy przy dzisiejszej powszechności oscyloskopów cyfrowych, nie zrobić przystawki do oscyloskopu - analizatora widma, czyli wzmacniacz wstępny z TRMS, do tego generator przestrajany, zmierzony i przetworzony sygnał na Y, zsynchronizowaną podstawę na X i wyjdzie piękny wykres pasma przenoszenia na ekranie - można to zrzucić na dysk itp.
Sprawdziłem co siedzi w moim HM8012 i jest tam MX536 (już nie produkowany...). Zastanawiam się czy przy dzisiejszej powszechności oscyloskopów cyfrowych, nie zrobić przystawki do oscyloskopu - analizatora widma, czyli wzmacniacz wstępny z TRMS, do tego generator przestrajany, zmierzony i przetworzony sygnał na Y, zsynchronizowaną podstawę na X i wyjdzie piękny wykres pasma przenoszenia na ekranie - można to zrzucić na dysk itp.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy, zakładając że wzmacniacz nie cuduje i badamy go sinusem, nie wystarczyłby detektor szczytowy?
Tomek
Jestem za analizatorem widma. 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jak nigdy nie zamawiałem forumowych projektów to za analizatorem jestem. Oczywiście wszystko zależy od ceny, ale kombajn do sprawdzania pasma wzmacniaczy to świetny pomysł.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Koledzy z wątku obok robią takie rzeczy, że oczy mi na wierzch wyłażą... Wystarczy trochę zmienić zakres badanych częstotliwości... 

Tomek
- gachu13
- 1250...1874 posty
Na pasmo akustyczne?
Pozwolę sobie zacytować MarkaSCO
.
Wobulacja to teoretycznie mniejszy problem - Kaka nawet kiedyś robił heterodynowy generator na pasmo akustyczne. Problemem okaże się tu zapewne czas przemiatania, bo jeśli chcielibyśmy oglądać pasmo od 10Hz (co jakimś tam szałem nie jest) to czas przez który mierzony będzie poziom na danej częstotliwości powinien wielokrotnie przekraczać okres - a więc trochę to potrwa. Także tylko cyfrowy oscyloskop wchodzi w grę.
Co do przetworników RMS: znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ad536-asd-przetwornik ... 61855.html
trochę taniej niż pisał traxman ale i tak raczej drogo.
Pozdrawiam

Szczerze mówiąc to chyba jedyne rozsądne wyjście to FFT a wiec albo komputer albo jakiś szybki procesor (ARM, AVR32?) i dobry przetwornik - albo wolniejszy i dokładniejszy albo szybszy ale o małej rozdzielczości, w zależności od pasma które chcemy uzyskać. Tak czy inaczej - sama cyfrówka, nic ciekawegoKaKa napisał(a):
Myślę, że dla większości forumowiczów, lepsza będzie wersja 100Hz, a nie 100MHz
Nie
Myślę, że dla większości forumowiczów wersja 100Hz z zadowalającą dynamiką i pasmem będzie niemożliwa do wykonania![]()

Wobulacja to teoretycznie mniejszy problem - Kaka nawet kiedyś robił heterodynowy generator na pasmo akustyczne. Problemem okaże się tu zapewne czas przemiatania, bo jeśli chcielibyśmy oglądać pasmo od 10Hz (co jakimś tam szałem nie jest) to czas przez który mierzony będzie poziom na danej częstotliwości powinien wielokrotnie przekraczać okres - a więc trochę to potrwa. Także tylko cyfrowy oscyloskop wchodzi w grę.
Co do przetworników RMS: znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ad536-asd-przetwornik ... 61855.html
trochę taniej niż pisał traxman ale i tak raczej drogo.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Macie zrobione ustawianie parametrów i obsługę wyświetlacza graficznego. Co będzie na wejściu, to już mniejszy problem... 

Tomek
Tantal jest wlutowany odwrotnie.pcat pisze:Miernik dotarł dzisiaj - Dziękuję konstruktorom za kolejny ciekawy projekt miernika.
I , efekt zmontowania poniżej../
H.....m , już po montażu się zorientowałem -poprawiłem - odgapiałem od płytki konstruktoratraxman pisze:Tantal jest wlutowany odwrotnie.pcat pisze:Miernik dotarł dzisiaj - Dziękuję konstruktorom za kolejny ciekawy projekt miernika.
I , efekt zmontowania poniżej../

Dzięki za mierniczek i czujność.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Adam, czy na swojej płytce też go przelutowałeś?traxman pisze:Tantal jest wlutowany odwrotnie.

Panowie (traxman i pcat) proponuję zamieścić zdjęcia z poprawnie wlutowanymi elektrolitami albo chociaż zaznaczyć na zdjęciach, że są źle wlutowane. Obawiam się, że ktoś kto zaczyna zabawę z elementami SMD może zasugerować się zdjęciami Waszych płytek i powieli błąd.
Proponuję zapamiętać, że na obudowie kondensatorów elektrolitycznych przewlekanych zaznaczany jest biegun ujemny a powierzchniowych - dodatni.
Tomek