Wielopunktowy pomiar napięć i prądów w układach lampowych.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wielopunktowy pomiar napięć i prądów w układach lampowyc

Post autor: nxn68 »

Mi do zakończenia pozostało wlutowanie przetwornicy, której bez lupy (lupę wcięło) nawet nie mogę poprawnie zorientować na pcb :( i zaprogramowanie procka.
traxman

Post autor: traxman »

pcat pisze: ps. Do konstruktorów :oops:
Przydałby się kolejny projekcik prostego miernika do pomiaru :
np.
- poziomu sygnału z odczytem w dB /np. osobne dla We , Wy wzmacniacza /
- pomiaru mocy dla kanału P , L
Ale chyba nie podczas pracy, bo do tego jednak wygodniejszy wskaźnik wychyłowy. Co innego np. do pomiarów pasma, taki miernik jest w miarę prosty, ale wymaga nieco przydrogich elementów np.: dobry wzmacniacz operacyjny, przetwornik TRMS, reszta jak w tym mierniku, w przypadku dB jeszcze wzmacniacz logarytmujący - chyba, żeby wykorzystać gotowe scalaki do sterowania wskaźnikami wychyłowymi i obrabiać to przez ADC.
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron »

Jeśli można przyłączyć się do koncertu życzeń :D to mi osobiście do pełni szczęścia brakuje jeszcze na tym forum konstrukcji dobrego zasilacza warsztatowego do zadań lampowych. Było już parę podejść lecz chyba żaden projekt nie został ostatecznie sfinalizowany.
traxman

RomekD opublikował kiedyś cały działający, w książce jest mój, w charakterografie cały blok Ua doskonale się nadaje, podobnie jak inne z mierników lamp - trzeba tylko odpowiednio większych radiatorów. Uniwersalny zasilacz do żarzenia pojawi się za jakiś czas.... jest już w wersji finalnej tzn. działającej.
Awatar użytkownika
pcat
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: pcat »

traxman pisze:
pcat pisze: ps. Do konstruktorów :oops:
Przydałby się kolejny projekcik prostego miernika do pomiaru :
np.
- poziomu sygnału z odczytem w dB /np. osobne dla We , Wy wzmacniacza /
- pomiaru mocy dla kanału P , L
Ale chyba nie podczas pracy, bo do tego jednak wygodniejszy wskaźnik wychyłowy. Co innego np. do pomiarów pasma, taki miernik jest w miarę prosty, ale wymaga nieco przydrogich elementów np.: dobry wzmacniacz operacyjny, przetwornik TRMS, reszta jak w tym mierniku, w przypadku dB jeszcze wzmacniacz logarytmujący - chyba, żeby wykorzystać gotowe scalaki do sterowania wskaźnikami wychyłowymi i obrabiać to przez ADC.
Oczywiście , Mam na myśli wyłącznie układ mogący zgrubnie dokonywać wymienionych pomiarów :
- poziomu sygnału
- mocy
Z przetwornika jako U --> zostanie podane do przetworzenia przez ADC
Czy U zostanie przeliczone przez uC na dB ?
traxman pisze:
cyt..........
w przypadku dB jeszcze wzmacniacz logarytmujący - chyba, żeby wykorzystać gotowe scalaki do sterowania wskaźnikami wychyłowymi i obrabiać to przez ADC.
Też zastanawiałem się nad możliwościa wykorzystania gotowego ukł. sterowania.
traxman

Dostępne przetworniki TRMS to ok.70-100PLN, do tego wzmacniacz, mają jednak zaletę w postaci w miarę dużej czułości (zakres 200mV) oraz możliwość bezpośredniego wskazywania w dB, a czasem także możliwość pomiaru wartości średniej.
Sprawdziłem co siedzi w moim HM8012 i jest tam MX536 (już nie produkowany...). Zastanawiam się czy przy dzisiejszej powszechności oscyloskopów cyfrowych, nie zrobić przystawki do oscyloskopu - analizatora widma, czyli wzmacniacz wstępny z TRMS, do tego generator przestrajany, zmierzony i przetworzony sygnał na Y, zsynchronizowaną podstawę na X i wyjdzie piękny wykres pasma przenoszenia na ekranie - można to zrzucić na dysk itp.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Czy, zakładając że wzmacniacz nie cuduje i badamy go sinusem, nie wystarczyłby detektor szczytowy?
Tomek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Jestem za analizatorem widma. :-)
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

Jak nigdy nie zamawiałem forumowych projektów to za analizatorem jestem. Oczywiście wszystko zależy od ceny, ale kombajn do sprawdzania pasma wzmacniaczy to świetny pomysł.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Koledzy z wątku obok robią takie rzeczy, że oczy mi na wierzch wyłażą... Wystarczy trochę zmienić zakres badanych częstotliwości... 8)
Tomek
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Na pasmo akustyczne? :D Pozwolę sobie zacytować MarkaSCO
KaKa napisał(a):
Myślę, że dla większości forumowiczów, lepsza będzie wersja 100Hz, a nie 100MHz :wink:

Nie :twisted:
Myślę, że dla większości forumowiczów wersja 100Hz z zadowalającą dynamiką i pasmem będzie niemożliwa do wykonania :twisted:
Szczerze mówiąc to chyba jedyne rozsądne wyjście to FFT a wiec albo komputer albo jakiś szybki procesor (ARM, AVR32?) i dobry przetwornik - albo wolniejszy i dokładniejszy albo szybszy ale o małej rozdzielczości, w zależności od pasma które chcemy uzyskać. Tak czy inaczej - sama cyfrówka, nic ciekawego :D.

Wobulacja to teoretycznie mniejszy problem - Kaka nawet kiedyś robił heterodynowy generator na pasmo akustyczne. Problemem okaże się tu zapewne czas przemiatania, bo jeśli chcielibyśmy oglądać pasmo od 10Hz (co jakimś tam szałem nie jest) to czas przez który mierzony będzie poziom na danej częstotliwości powinien wielokrotnie przekraczać okres - a więc trochę to potrwa. Także tylko cyfrowy oscyloskop wchodzi w grę.

Co do przetworników RMS: znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ad536-asd-przetwornik ... 61855.html
trochę taniej niż pisał traxman ale i tak raczej drogo.

Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Macie zrobione ustawianie parametrów i obsługę wyświetlacza graficznego. Co będzie na wejściu, to już mniejszy problem... :D
Tomek
traxman

pcat pisze:Miernik dotarł dzisiaj - Dziękuję konstruktorom za kolejny ciekawy projekt miernika.
I , efekt zmontowania poniżej../
Tantal jest wlutowany odwrotnie.
Awatar użytkownika
pcat
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: pcat »

traxman pisze:
pcat pisze:Miernik dotarł dzisiaj - Dziękuję konstruktorom za kolejny ciekawy projekt miernika.
I , efekt zmontowania poniżej../
Tantal jest wlutowany odwrotnie.
H.....m , już po montażu się zorientowałem -poprawiłem - odgapiałem od płytki konstruktora :D
Dzięki za mierniczek i czujność.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

traxman pisze:Tantal jest wlutowany odwrotnie.
Adam, czy na swojej płytce też go przelutowałeś? :D
Panowie (traxman i pcat) proponuję zamieścić zdjęcia z poprawnie wlutowanymi elektrolitami albo chociaż zaznaczyć na zdjęciach, że są źle wlutowane. Obawiam się, że ktoś kto zaczyna zabawę z elementami SMD może zasugerować się zdjęciami Waszych płytek i powieli błąd.
Proponuję zapamiętać, że na obudowie kondensatorów elektrolitycznych przewlekanych zaznaczany jest biegun ujemny a powierzchniowych - dodatni.
Tomek
ODPOWIEDZ