Końcówka mocy 50W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Końcówka mocy 50W
Pograją znacznie dłużej od czego?
Nie lepiej zdecydować się na konkretny model lampy i zrobić na nim porządny wzmacniacz?
Wada jest zasadnicza: cena. Płacisz za coś czego nie będziesz używał. Albo będą to odczepy, albo 2/3 transformatora i kondensatorów. Do tego ciężko chyba będzie o dopasowanie TG jednocześnie do tak różnych warunków pracy. Jaki jest sens wymiany lamp na inny typ, bo nie mogę tego zrozumieć?
Nie lepiej zdecydować się na konkretny model lampy i zrobić na nim porządny wzmacniacz?
Wada jest zasadnicza: cena. Płacisz za coś czego nie będziesz używał. Albo będą to odczepy, albo 2/3 transformatora i kondensatorów. Do tego ciężko chyba będzie o dopasowanie TG jednocześnie do tak różnych warunków pracy. Jaki jest sens wymiany lamp na inny typ, bo nie mogę tego zrozumieć?
-
- 250...374 postów
6P3S(-E) mają niższe maksymalne napięcia i przy 250V nie będą tak przeciążone jak przy 400V.Piotr pisze:Pograją znacznie dłużej od czego?
Różnica w cenie to tylko koszt przełącznika a różnicy w cenie trafa z takim odczepem czy bez niego będzie minimalna. Jakbym miał tego nieużywać to bym tego nie planował.Piotr pisze:Wada jest zasadnicza: cena. Płacisz za coś czego nie będziesz używał.
Tu wyrysowane mam obciążenia:Piotr pisze:Do tego ciężko chyba będzie o dopasowanie TG jednocześnie do tak różnych warunków pracy.
6P3S - 250V, 30mA, 4k8, 15W

6L6GC - 450V, 30mA, 4k8, 50W

Mam kilka sztuk 6P3S które chcę do czegoś wykożystać, więc te będą do grania w domu, a 6L6GC na próby i koncertowanie.Piotr pisze:Jaki jest sens wymiany lamp na inny typ, bo nie mogę tego zrozumieć?
-
- moderator
Chodziło mi raczej o to, że używając 6P3S będziesz miał niewykorzystany transformator i kondensatory. Ja bym zrobił raz a dobrze mniejszy wzmacniacz właśnie na 6P3S.Oloorin pisze:Różnica w cenie to tylko koszt przełącznika a różnicy w cenie trafa z takim odczepem czy bez niego będzie minimalna.
Jeżeli rzeczywiście chcesz oszczędzać w domu, a raz na czas ryknąć na drogich lampach, to ten pomysł ma jakiś sens.
Mnie się to wydaje dziwne, bo sam gram i mam po prostu zupełnie inne podejście do instrumentu (a wzmacniacz traktuję jako jego część). Nie potrafiłbym ćwiczyć na innym sprzęcie, a grać na innym. Przecież ćwicząc dążę do jakiegoś konkretnego brzmienia, więc żeby je później uzyskać na koncercie muszę mieć taki sam instrument.
Ale pewnie różne są opinie na ten temat, dlatego nie będę się więcej kłócić

-
- 250...374 postów
Niewykożystany? A czy mu to szkodzi? Sądzę że niePiotr pisze:Chodziło mi raczej o to, że używając 6P3S będziesz miał niewykorzystany transformator i kondensatory.

Jestem tego samego zdania, ale nie chcę ćwiczyć na 50W w domu, bo miałbym problemy z głośnością sprzętu. 6P3S to w końcu najbliższa kopia 6L6, a przy 15W to i da się odkręcić go mocniej dla tego niepowtarzalnego brzmienia w pełni rozkręconej końcówki...Piotr pisze:Nie potrafiłbym ćwiczyć na innym sprzęcie, a grać na innym. Przecież ćwicząc dążę do jakiegoś konkretnego brzmienia, więc żeby je później uzyskać na koncercie muszę mieć taki sam instrument.
Czyli co? Akceptujesz pomysł?

-
- 3125...6249 postów
Nie da się odkręcić mocniej 15W gitarowca w domu.Oloorin pisze:przy 15W to i da się odkręcić go mocniej
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
zawsze można zbudować attenuator i używać 50 w domowych warunkach
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 250...374 postów
Jednak przełącznik będzie chyba łatwiejszy do zrobieniaWicker pisze:zawsze można zbudować attenuator i używać 50 w domowych warunkach

-
- 3125...6249 postów
Oczywiście. Jeszce łatwiejsze do zrobienia jest nic-nie-robienie. Efekt będzie taki sam, czyli brak efektu. Różnica w mocy będzie ledwo słyszalna.Oloorin pisze:Jednak przełącznik będzie chyba łatwiejszy do zrobienia
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 250...374 postów
Między 15W a 50W?Marvel pisze:Różnica w mocy będzie ledwo słyszalna.
-
- 3125...6249 postów
Tak. Dwa razy głośniej niż 15W to 150W. 15W spokojnie zagłusza perkusję. Więc jeśli chcesz to rozkręcać w domu, to znaczy, że mógłbyś również w domu grać z głośnym perkusistą. Czy aby na pewno? Przemyśl najpierw to wszystko. A najlepiej idź do sklepu i ograj osobiście np. Orange Tiny Terror 15W.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
a nie 60W ?Marvel pisze:Tak. Dwa razy głośniej niż 15W to 150W.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 3125...6249 postów
Wystarczy ustawić potencjometr logarytmiczny na 50% i zmierzyć z jednej i drugiej strony. Głośność to dB czyli też skala logarytmiczna.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 250...374 postów
Jak oceniacie transformatory sieciowe wykonywane przez firmę z toroidy.pl? Do takiego projektu zamówić wersję audio czy zwykłą?
Przy zamawianiu wartość napięcia uzwojenia anodowego mam podać pod obciążeniem, czy jako surowe? (np. 450V/1,26=375V - to wartość pod obciążeniem czy surowa?)Wykonanie "AUDIO" jest dedykowane dla zastosowania we wzmacniaczach mocy i
innych urządzeniach audio wysokiej klasy. Trafo takie posiada dodatkowo
ekranowanie magnetyczne i elektryczne, posiada środek zalany żywicą,
wykonane jest w oparciu o najwyższej klasy, mierzone laboratoryjne,
elementy. Transformator jest impregnowany i kontrolowany w poszczególnych
fazach produkcji.
-
- 375...499 postów
Moim zdaniem trzeba podać wartości pod obciążeniem.
Zazwyczaj wraz ze wzrostem mocy transformatora zmniejsza się dysproporcja pomiędzy napięciami bez i z obciążeniem.
Zazwyczaj wraz ze wzrostem mocy transformatora zmniejsza się dysproporcja pomiędzy napięciami bez i z obciążeniem.
-
- moderator
Na 99% kondensatory w zasilaczu będą na 450V. Zastanów się co się stanie w przypadku, kiedy przepali się w zasilaczu bezpiecznik (w samej części anodowej, nie na pierwotnym), a napięcie w sieci będzie akurat w górnym rejonie tolerancjiCOB pisze:Moim zdaniem trzeba podać wartości pod obciążeniem.