PCL86 "nano"

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: PCL86 "nano"

Post autor: Vault_Dweller »

Orzech mógł być genetycznie zmodyfikowany i mieć wymiary "trochę większe niż typowo spotykany, ale jest pewniejsza miara: 6247 jest wysoka na 1 cal. Sprawdzałem :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
traxman

Post autor: traxman »

nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

Tia, pewnie na LM1875 ;)
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Dzisiaj się ostro rozpisałem na Triodzie, więc jeszcze taka sprawa:
Pojawił się plan, by zrobić coś, przy czym pierwotne "nano" jest wielkie niczym rosyjska wywrotka i plan jest już bliski realizacji. Dzięki Koledze Dolphin123 mam już malutkie (ciekawe jak zgrają) TG, a od Kolegi Vic384 mam ciekawe lampki. Kolega Vic384 sprezentował mi też kiedyś malutkie elektrolity, które widać w pierwotnym "nano". Problem w tym, że teraz żadnych takich maleństw nie posiadam, a każdy mm miejsca się liczy. Czy ktoś chciałby przyłożyć rękę do nowego projektu i poratuje małogabarytowymi elektrolitami? Ukochany zakres (bo rozwiązuje większość problemów) to 47uF (ale z 10-47uF) też można na filtrach kombinować. Napięcie pracy teoretycznie 250V, ale sami wiecie, że na żyletę nie ma co liczyć, więc na napięcie 350V lub zbliżone szukam.

Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Mam 100uF/350V. Wymiary fi12x36. To jedne z najmniejszych. Jak reflektujesz to daj znać na PW. Ja zdecydowałem się jednak na przetwornicę... Pająk wzmacniacza hula, płytka drukowana w fazie produkcji - niedługo fotki.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

W oczekiwaniu na kolejne "nano", bo już wiem, że będzie :) przedstawiam finalne fotki trochę większego szkraba na PCL86, który powstał na PCB jednego z naszych Kolegów. Jestem mile zaskoczony i zachęcam, by zgarnąć od niego cały zapas płytek.

P.S.
Tylko bym pętlę zmienił, bo bydle czułe jest teraz i klasyczny CD na wejściu przesterowywuje wzmacniacz, ale taka mała mp3, czy komputer są jak najbardziej wskazane na wejście, bo wtedy gałka potencjometru rozkręconego na "maxa" wyciąga akurat maximum z słabego źródła. Ale to tylko kwestia gustu :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Się dorobi jak trzeba będzie to jedna z ostatnich konstrukcji z przewlekanymi elementami, następne tylko w SMD.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

A zrobiłbyś dla mnie dwie sztuki przewlekane, ale z odrobinę większymi otworami? Nie dysponuję elementami identycznymi z Twoimi, więc sam widzisz, że trochę się namęczyłem przy montażu. POza tym mam chyba coś na psychice, bo najchętniej wszędzie wstawiałbym rezystory 2W... tak profilaktycznie :)
traxman

To już wolę wysłać komplet elementów :D .
A gdzie radiator oczywiście przez podkładkę izolacyjną?
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

Macieju, jutro wpadam na odsluch;) Mam nadzieje ze przywioze kompletne nuncjuszowe kolumny juz, bo wybywam za Bytów za chwilke.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Co prawda ani nie jest to specjalne nano (najwyżej mini), ani nie jest na ECL86, ale Maciek pozwolił je tu umieścić.

Układ SRPP na 6P18P/EL82. Powstał by sprawdzić, czy na ekstremalnie tandetnym transformatorze TG6-16-666 (Macku miałeś rację!) da się zrobić coś, co NAPRAWDĘ będzie miało te 6W z przyzwoitą jakością. Otóż DA SIĘ. Jak się skończą wakacje, to pewnie coś pomierzę i napiszę więcej.

Pozdrawiam,
Jasiu

PS. Przy okazji odkryłem, że w podobnym słuchawkowcu SRPP, który kiedyś opisałem na Forum wstawiłem pluskwę: nie "zboostrapowałem" dzielnika napięcia w siatce górnej lampy... Tu nie wstawiłem dzielnika, ale RC w katodzie. J.

PPS. Jakoś zupełnie nie przekonuje mnie quasi-miniaturyzacja polegająca na wspomaganiu półprzewodnikami (ach, te zasilacze impulsowe). J.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Przewijałeś wtórne, czy masz 15R głośnik?
Jasiu

Post autor: Jasiu »

traxman pisze:Przewijałeś wtórne, czy masz 15R głośnik?
Ani jedno, ani drugie. Raa dla EL82 jest w sam raz przy 8 omach. Z tego właśnie powodu wybrałem lampy te, a nie inne.

Jasiu
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Robi wrażenie. Niesamowite upakowanie. Ale zasilacz masz gdzieś osobno? Ja pomyślę nad TS, które ma wymiary identyczne z TG2,5/1/666.