Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
175
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 258

Alek

Post autor: Alek »

Dobry dmuchacz robił 150 baloników na godzinę. Zły, czyli taki jak ja zrobi może 7 (razem ze szpindlowaniem) :? .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Bańki i owszem piękne ;)
Chociaż ta moja w generatorku też prezentuje się całkiem całkiem ;)
I w święta pewnie trochę poszumi sobie :)
Alek pisze:Można tu dać cokół, np. drewniany. Wymaga to jednak posiadania nawet nie tyle samej tokarki, co tokarki i tokarza.
Hmm... Mozesz jaśniej z tym cokołem i posiadaniem ?

PS: Te balony to taki "Chłyt martentingowy" czy rzeczywiście na obecnym etapie rozwoju PWL stanowią ważny krok ?
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Alek

Wyobrażam sobie cokoły jako toczone z drewna. Dlatego też wymagana jest tokarka i tokarz :idea: .

Te balony to żaden chwyt. Co prawda wcześniej wydmuchiwałem już kulki, ale nie były zbyt dobre. Również nie szpindlowałem baniek, co w przypadku lamp jest koniecznością.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Wyobrażam sobie cokoły jako toczone z drewna. Dlatego też wymagana jest tokarka i tokarz :idea: .
A nie prościej robić cokoły tak jak na początku - czyli okrągła tekstolitowa płytka z pinami z nawiniętym blaszanym bokiem? Taka rura z denkiem do której wstawia się lampę.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Jakbyś tak szybko naszkicował taki cokół... To kolega, który powiezie GDO i GU, mógłby też zabrać kilka cokołów...
Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Cokół można zobaczyć tu.

Więcej do oglądania jest tutaj.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: OTLamp :)
Miałem na myśli ten cokół, który powstał w wyobraźni Alka ;) W dodatku rad bym go widzieć zwymiarowanym... Cokół, nie Alka ;)
Strona, którą podałeś wiele mi wyjaśniła, jeśli chodzi o technologie stosowane przy "cokołowaniu" lamp.
Nie znam niemieckiego wprawdzie, ale "pismo obrazkowe" do mnie trafia :)
:arrow: tszczesn ;) Mi też się wydaje, że drewniane cokoły będą zbyt... śmiałym kompromisem...
Co do technologii, którą opisałeś, znakomicie sprawdza się w produkcji seryjnej, jednak przy wykonaniu np 20 sztuk, to byłby koszmar...
Jest wprawdzie mniej materiałochłonna, niż np wytoczenie cokołu z litego kawałka tekstolitu, czy teflonu... Ale niestety zrobienie cokołów takich, jak sugerujesz w małej serii, trochę by trwało... Niebardzo rozumiem jaki miałby być "dalszy los" lamp z cokołami ? Miałyby trafiać do podstawek ?
Jeśli tak, to wymagałoby to wykonania i zaprasowania końcówek ( pinów)...
A moze... sprubować technologii proponowanej prze Tomka, z tym, że... Podstawę cokołu wykonać z laminatu, trawiąc stosowne "wysepki"... Piny wykanać z końcówek stosowanych dawniej przy łączeniu modułów w Neptunach... Dostosowując całość do gniazda nowalowego... Rurkę cokołu rzeczywiście zwinąć z cienkiej cynowanej blachy ( foremki do pieczenia ciast ), zlutować i podobnie lutowaniem, połączyć z cokołem... Sam nie wiem :?:
Pozdrawiam
Alek

Sądzę, że wygląd będzie koszmarny :? . Chyba, żeby w ogóle nie dawać cokołów. :roll:

Zdajecie się nie zauważać tego drobnego faktu, że po zaciśnięciu spłaszcza lampa jest cokolwiek szersza niż wynosi średnica rurki.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Alek pisze:Sądzę, że wygląd będzie koszmarny
Chyba masz rację ;)
Jeśli chodzi o wytoczenie prostych rzeczy to mogę zadeklarować pomoc... Tylko musisz mi dać szkic jakiś :)
Alek pisze:Zdajecie się nie zauważać tego drobnego faktu, że po zaciśnięciu spłaszcza lampa jest cokolwiek szersza niż wynosi średnica rurki.
Rzeczywiście :D Ale to późna pora tak "kojąco" wpływa na wyobraźnię :)
Pozdrawiam
Alek

A ja tu jestem rozdarty między forum a pompę :) .
Dobra, lepsza, najlepsza. Teraz widać jak ta dobra- z poprzedniej strony była zła :x
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Piękne są :) Nie potrzebują jakichkolwiek cokołów moim zdaniem :)
Jeśli już, to można by opracować taki sposób mocowania, który wyraźnie odcinałby się od lampy... wizualnie. Żeby jej nie szpecić :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Piękne kuleczki Alku :D Mógłbyś którejś zrobić zdjęcie z włączonym żarzeniem? :wink:
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

A kiedy możemy się spodziewać pomiarów ich parametrów? Albo może jakiś prosty przedwzmacniacz na choć jedej z tych banieczek?
SQ9KQZ
Alek

Proste radio chodzi u mnie na stole :)
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Świetna sprawa Alku!! Jak tylko ruszysz z seryjną produkcją to prosze mnie wpisać do (już pewnie dość długiej) kolejki chętnych.
Radio jest zapewne audionem - i jak w praktyce sprawdza się ta lampka? Przy jakim prządzie pracuje, jakie ma nachylenie i jak oceniasz jej trwałość?
Pozdrwiam
SQ9KQZ