Czego słuchamy

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Liliana
250...374 postów
250...374 postów

Re: Czego słuchamy

Post autor: Liliana »

A u mnie ostatnio często-gęsto na tapecie Harald Bluechel & Christopher von Deylen - kawał dobrej, spokojnej elektroniki. A w ramach luzu Vision Thing... wiadomo kogo :)
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

...ale i tak Floodland mi się podoba najbardziej ;).

Ostatnimi czasy słucham sporo Elend - ich twórczość to muzyka nie dająca się jednoznacznie zaszufladkować, ja bym ich określił jako darkwave z elementami muzyki poważnej oraz industrialu. Są tam bowiem instrumenty smyczkowe, ale i maszyny [chociażby na albumie "Winds Devouring Men"], a wokal też bardzo różny: od blackmetalowego "skrzeczenia" po operowy śpiew. Jak dla mnie - super.

BTW - podobną grupą jest Die Verbannten Kinder Evas, ich muzykę również bardzo lubię...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

traxman pisze:
fugasi pisze:Piotr, jak ty godzisz subtelną kameralistykę Mozarta z punkowym łojeniem Dezertera?
"Spytaj milicjanta on Ci prawdę powie, spytaj milicjanta on ci wskaże drogę..... :twisted: :twisted: :twisted:
Rzeczywiście, numer "Ratunku, policja!" zawsze mam pod ręką na wypadek kontroli drogowej :D

A co do godzenia, to ja jestem otwarty na muzykę, naprawdę 8)
Wczoraj zagrałem koncert fortepianowy Mozarta z Ewą Pobłocką w roli głównej, więc w drodze powrotnej równoważyłem umysł za pomocą Nirvany oraz Iron Maiden ;)
Zauważyłem ostatnio, że trochę mniej słucham tzw. klasyki, nawet stacjonarnie. Zdecydowanie częściej jazzu i podobnych improwizowanych wynalazków. Rzecz w tym, że jak się odpowiednio dużo "muzyki komponowanej" gra, to trzeba np. jakiegoś szczególnego wykonania, żeby posłuchać z płyty dajmy na to symfonii Beethovena. Po kilku przesłuchaniach znam już treść dość dobrze, bo sam tekst nutowy uleżał się w pamięci już dawno. I znów trzeba czekać na kolejne nowe interesujące wykonanie, żeby powrócić do "hiciorów". Oczywiście ten typ słuchania, to nie impreza na samochód, tylko najlepszy arsenał środków domowych. Wszak interesująca część nowego wykonania może polegać również na nienagannej realizacji technicznej nagrania :idea:
traxman

Post autor: traxman »

A dzisiejszy wieczór zamiast przy testerze lamp, spędziłem również miło na koncercie ELO w Zabrzu (d.Hindenburg - to tam kaj szczury ważą cwanciś kilo :D ). Kto im nagrywał te płyty, na koncercie brzmią o niebo lepiej - no a kondycji można tylko pozazdrościć. Stare utwory (kotlety), ale w nowych aranżacjach z towarzyszeniem orkiestry Filharmonii Śląskiej - warto było.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

ELO z Jeff'em Lynne? A właśnie sobie Secret Messages słucham..
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

http://pl.youtube.com/watch?v=uSdQ3Ze2VOM
Ktoś tam, gdzieś tam pisał o starych prykach. Nie jednemu młodemu życzyć tyle pozytywnej energii na scenie :)
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
traxman

Nie, aby kogoś obrażać, ale M.K w porównaniu z Buddy Guy'em to gipsowa figura, no może jest jeszcze ze trzy lata+VAT od niego starszy.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Jeżeli dla Ciebie wyznacznikiem jakości artysty jest jego ruchliwość na scenie, to polecam breakdance :mrgreen: .
Nie do końca o jego ruchliwość mi chodziło :wink: :D
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
pierwszy

Post autor: pierwszy »

traxman pisze:Nie, aby kogoś obrażać, ale M.K w porównaniu z Buddy Guy'em to gipsowa figura, no może jest jeszcze ze trzy lata+VAT od niego starszy.
Widziales go na koncercie na zywo? :)
traxman

Tak, nawet z 1metra, bo w Zabrzu biegał po sali jak opętany, a to co wyczyniał na gitarze i z gitarą powinno nauczyć pokory naszych rodzimych pobrzękiwaczy.
Było to pięknego dnia 27.06.2006r. Podobno ma przyjechać na wiosnę przyszłego roku.
pierwszy

Buddy Guy czy Mark Knopfler?
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

A co powiecie na tego jegomościa :D
http://pl.youtube.com/watch?v=nNXJBXBoiN0
Jakby nie było już po sześćdziesiątce...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
traxman

Buddy Guy
Tak stara gwardia się dobrze trzyma, kilka lat temu byłem na koncercie Jonn'y Lee Hooker'a, ale Juniora, on też dobijał do 60", a energii w tym człowieku było sporo.
pierwszy

Kicanie na scenie o niczym nie swiadczy, widzialem kiedys Memphis Slima, gral na fortepianie praktycznie nieruchomo.
Nie moglem zrozumiec jak tak mozna grac takie kawalki praktycznie bez ruchu.
Jak zobaczylem jego oczy to zrozumialem.
Tak samo z Knpflerem, zadnych fajerwerkow na koncercie, zadnego skakania, tylko muzyka.
mkali
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mkali »

a ja ostatnio słucham fleet foxes:
http://www.myspace.com/fleetfoxesfanssite