Zgrzewarka punktowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Zgrzewarka punktowa
Mam do Ciebie dwa pytania ...roger1pl pisze:
Po pierwsze , dla czasu 0,05 s to raptem dwie i pól sinusoidy....czy to wystarczy ????, bo rozumiem że sterowanie Masz poprzez załączenie na nastawiony czas uzwojenia pierwotnego....???
I po drugie: jak zrealizowałeś regulację prądu ???
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
W starych zgrzewarkach ZWLE czasy zgrzewania były dość krótkie i wynosiły od 20 do 80 milisekund. To wystarczało.
-
- 1250...1874 posty
No tak... ale zwróć uwagę, że 20 ms to raptem jeden pełny cykl przemagnesowania rdzenia....aż się wierzyć nie chce że ro może wystarczyć... no może przy miniaturowych elementach...Alek pisze:W starych zgrzewarkach ZWLE czasy zgrzewania były dość krótkie i wynosiły od 20 do 80 milisekund. To wystarczało.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
-
- 75...99 postów
Planuję łaczyć ze sobą druciki i blaszki z róznych metali i stopów: np nikiel wolfram tantal niob molibden itpAlek pisze:Jestem bardzo ciekaw, do czego się przymierzasz

-
- 75...99 postów
jezeli zgrzewarka ma wystarczającą moc to 20ms też wystarczy, dla krótkiego czasu i dużej mocy ( tzw. twarde parametry zgrzewania ) proces zachodzi na tyle szybko ze wiele niekorzystnych zjawisk nie zdąży sie pojawić: np materiał sie nie nagrzewa poza obszarem zgrzewanym (zmiany strukturalne), nie wystepuje utlenianie spoiny lub jest ograniczonegeorge6 pisze: ..czasu 0,05 s to raptem dwie i pól sinusoidy....czy to wystarczy ????,
w ten sposób można łączyć aluminium, a takze metale normalnie nie dające się spawać
Profesjonalnie czasy powyzej 100ms; stosuje sie warunkowo tylko w razie konieczności
łączenia detali których grubość przekracza mozliwosci mocowe urzadzenia.
tak, to bardzo prymitywna regulacja za pomoca przerobionego RTS-a w dodatku asynchroniczna - zadziwiajace ale daje jednak zadowalajace efekty.bo rozumiem że sterowanie Masz poprzez załączenie na nastawiony czas uzwojenia pierwotnego....???
I tu nie bedzie medalu za szpiegostwo przemysłowe w specjalnosci analiza zdjęćI po drugie: jak zrealizowałeś regulację prądu ???

widać to na foto - zastosowałem rozwiązanie najprostsze: potencjometr 30om na pierwotnym.
Planujesz jakieś lampyroger1pl pisze:Planuję łaczyć ze sobą druciki i blaszki z róznych metali i stopów: np nikiel wolfram tantal niob molibden itpAlek pisze:Jestem bardzo ciekaw, do czego się przymierzasz

-
- 75...99 postów
Myślę o tym, ale na razie muszę opracowac zagadnienia cząstkowe związane z ich technologią.Alek pisze:Planujesz jakieś lampyroger1pl pisze:Planuję łaczyć ze sobą druciki i blaszki z róznych metali i stopów: np nikiel wolfram tantal niob molibden itpAlek pisze:Jestem bardzo ciekaw, do czego się przymierzasz![]()
-
- 1875...2499 postów
roger1pl
Z jakiego miasta bądź rejonu jesteś?

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 75...99 postów
Gdańskroger1pl Z jakiego miasta bądź rejonu jesteś?
-
- 1875...2499 postów
Nie sądziłem, że ta technika "toczenia" kwasem azotowym i innymi roztworami trawiącymi przyda mi się w życiu na większą skalę. Okazało się, że metodą tą mogę dość szybko dobierać uszczelki miedziane do radzieckich urządzeń próżniowychAlek pisze:Oto szablon podczas użycia. Elektrodę górną "wytoczył" kwas azotowy
.
Pozostaje jeszcze kwestia szablonów siatek mniejszych

W moim przypadku już trzecia próba była w pełni udana.