Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Post autor: Olkus »

Szrot majster pisze: ndz, 21 maja 2023, 00:46
Olkus pisze: ndz, 21 maja 2023, 00:43 :arrow: Szrot Majster, takie zielone LED by mnie interesowały, a jeszcze lepiej pomarańczowe. Mógłbyś wstawić fotkę diody?

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Masz, kup sobie....ładniejsze 1000 razy od dzisiejszych, chińskich śmieci.
https://allegro.pl/oferta/dioda-led-vqa ... 3350034661
Dzięki. Mnie natomiast interesuje jak wyglądają od czoła, bo potrzebuję do wskaźnika.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Olkus pisze: ndz, 21 maja 2023, 09:17
Szrot majster pisze: ndz, 21 maja 2023, 00:46
Olkus pisze: ndz, 21 maja 2023, 00:43 :arrow: Szrot Majster, takie zielone LED by mnie interesowały, a jeszcze lepiej pomarańczowe. Mógłbyś wstawić fotkę diody?

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Masz, kup sobie....ładniejsze 1000 razy od dzisiejszych, chińskich śmieci.
https://allegro.pl/oferta/dioda-led-vqa ... 3350034661
Dzięki. Mnie natomiast interesuje jak wyglądają od czoła, bo potrzebuję do wskaźnika.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
No to masz zielone
VAQ24E_1.jpg
VAQ24E_2.jpg
I bursztynowe
LED_BURSZTYN.jpg
Niestety nie posiadam lepszego aparatu fotograficznego, niż telefon Xiaomi(niestety w smartfonach trym MAKRO mocno kuleje)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Wielkie dzięki. Dałbyś jeszcze fotkę zgaszonej diody też od czoła?

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Olkus pisze: ndz, 21 maja 2023, 21:10 Wielkie dzięki. Dałbyś jeszcze fotkę zgaszonej diody też od czoła?

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Masz fotkę.
LED.jpg
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Szrot majster pisze: ndz, 21 maja 2023, 21:29
Olkus pisze: ndz, 21 maja 2023, 21:10 Wielkie dzięki. Dałbyś jeszcze fotkę zgaszonej diody też od czoła?

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Masz fotkę.
LED.jpg
Dzięki.
Te zielone to takie jak w tym wskaźniku?: https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... inijka+led
Właśnie do niego mi są potrzebne a nie chcę by się wyróżniały.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Olkus pisze: ndz, 21 maja 2023, 21:32

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Masz fotkę.
LED.jpg
Dzięki.
Te zielone to takie jak w tym wskaźniku?: https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... inijka+led

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Twoje LED-y to marnej jakości, produkcja CEMI, moje diody lepiej świecą i są to diody trwałe.
Masz tutaj je "w akcji"
RADMOR_5412.jpg
Wspomniany przeze mnie sprzedający z Allegro Lokalnie ma też czerwone tego typu....wszystkie wymień :!:
saico

Post autor: saico »

Olkus pisze: ndz, 21 maja 2023, 09:08
saico pisze: ndz, 21 maja 2023, 02:16 "Potencjometry niestety chińskie, szkoda mi kasy na ALPS-a czy Piher."

Sam takie zastosuję, ale teraz w wersji mini - https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 1773010393

"Czy kolega dorzucał regulację balansu?"

Nie, za dużo zrobi się gałek, czyli w moim przypadku będą 4, bo zastosowałem selektor wejść. Zamiast niego można oczywiście zrobić balans.
Ten potencjometr z linku jest liniowy. We wzmacniaczu powinny być logarytmiczne.
A odnośnie balansu zawsze się zastanawiam po co to komu??

Pozdrawiam,
A.

Nie przeczytałeś artykułu... powinny być liniowe (regulacja barwy). To potencjometr głosu może być a nie musi logarytmiczny.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

saico pisze: ndz, 21 maja 2023, 21:56
Olkus pisze: ndz, 21 maja 2023, 09:08
saico pisze: ndz, 21 maja 2023, 02:16 "Potencjometry niestety chińskie, szkoda mi kasy na ALPS-a czy Piher."

Sam takie zastosuję, ale teraz w wersji mini - https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 1773010393

"Czy kolega dorzucał regulację balansu?"

Nie, za dużo zrobi się gałek, czyli w moim przypadku będą 4, bo zastosowałem selektor wejść. Zamiast niego można oczywiście zrobić balans.
Ten potencjometr z linku jest liniowy. We wzmacniaczu powinny być logarytmiczne.
A odnośnie balansu zawsze się zastanawiam po co to komu??

Pozdrawiam,
A.

Nie przeczytałeś artykułu... powinny być liniowe (regulacja barwy). To potencjometr głosu może być a nie musi logarytmiczny.
Witam!
Zgadza się, do barwy dźwięku mają być liniowe.
Ja kupiłem sobie takie
https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 8219707212
Może i szajs ale na taki prosty układ są OK.
Do głośności kupiłem ten
https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 0208006414
Kiedyś robiłem radio lampowe Oberon Stereo, gdzie rozleciały się potencjometry od barwy dźwięku, oczywiście podwójne i liniowe, powtarzam LINIOWE, ale kolega kubafant uparcie twierdził, że mają być wykładnicze, tymczasem takich jeszcze nie widziałem na oczy, choć istniał mityczny typ "C" Telpodu o takiej charakterystyce.
Niemniej jednak sporo półprzewodnikowego sprzętu audio z UNITRY miałem w łapach....wszędzie siedziały potencjometry LINIOWE do barwy dźwięku, LOGARYTMICZNE do głośności i M+N w balansie, nigdy typu "C" nie spotkałem, w zachodnich też nie.
Po co ktoś bzdury tutaj pisał dwa lata temu
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... lit=oberon
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

No właśnie odnośnie tych potencjometrów to różne opinie słyszałem. Zwykle, że mają być liniowe lub logarytmiczne.
Artykuł czytałem, ale pisałem z pamięci a wydawało mi się, że pisali tam o logarytmicznych - sorry.
Szrot majster pisze: ndz, 21 maja 2023, 21:42
Olkus pisze: ndz, 21 maja 2023, 21:32

Witam!
Masz fotkę.
LED.jpg
Dzięki.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Twoje LED-y to marnej jakości, produkcja CEMI, moje diody lepiej świecą i są to diody trwałe.
Masz tutaj je "w akcji"
RADMOR_5412.jpg
Wspomniany przeze mnie sprzedający z Allegro Lokalnie ma też czerwone tego typu....wszystkie wymień :!:
Te LED-y to chyba nie CEMI. W każdym razie i tak będę część wymieniać. Może nawet wszystkie. Jakby się jeszcze takie prostokątne pomarańczowe/żółte udało znaleźć to by fajnie było.

Pozdrawiam,
A.
saico

Olkus pisze: pt, 12 maja 2023, 19:18 :arrow: saico, gdzie zlecałeś cięcie wodą? Ja natomiast myślałem o CNC.
Co do tej regulacji to tu już będę miał pewien kłopot. Oscyloskop mam, ale generatora jeszcze się nie dorobiłem...

Pozdrawiam,
A.
Dziś odebrałem panele. Wyszło ładnie, nawet nie trzeba malować, ale będę malował (mój kolor jest żywszy). Po wycięciu otworów są niewielkie zadziorki po drugiej stronie od strumienia wody do zlikwidowania pilniczkiem i tyle roboty.
Podaję namiary na wykonawcę - https://pastel.tech/
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

No fakt, ładnie. Jeszcze pochwaliłbyś się kosztami :wink:
Dwa pytanka:
1. Robiłeś jak rozumiem jakiś rysunek techniczny. W programie CAD czy na papierze?
2. Malowanie. Szlifujesz czy tylko matowisz lub odtluszczasz i bezpośrednio malujesz?
Ja właśnie wróciłem do domu i tak się zastanawiam czy sprayem czy może jednak wałkiem to zrobić...

Pozdrawiam,
A.
saico

Za 5 kompletów zapłaciłem 230zł. Całkowity koszt obudowy wzrasta do 100zł.
Odp.1 - rysowałem w Corelu (plik CDR).
Odp.2 - Odtłuszczam i maluję wałkiem.
PS. Dla mnie malowanie sprayem ma tylko 1 podejście. Nie wyjdzie i wszystko od nowa.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
No to już wycinanie wodą nie dla mnie....Kolega saico robi pod większą ilość, raczej na zarobek.....tymczasem ja mam inną wizję, z innymi miernikami a raczej linijką bursztynowych diod LED.
Otwory pod potencjometry będą wiercone wiertłem stopniowym, gałki będą duże, o takie
GALKA-BAKELITOWA-na-os-6mm-GBS26-4sztuki.jpg
Tak więc zakryją one niedoskonałości obróbki :D
Przełącznik to raczej wojskowy dźwigienkowy zastosuję.
Gniazda głośnikowe jak pisałem....zwykłe zaciski laboratoryjne, czarny i czerwony, wejściowe dam jedno, nie potrzeba mi selektora wejść.
Zasilające będzie pewnie "ósemka" z demontażu starego sprzętu UNITRA, kontrolki mam różne ale będzie to raczej bursztynowa dioda LED w chromowanej oprawce(mam takie)
Czyli wzmacniacz będzie moją wizją a nie taki sam jak ze zdjęć w temacie.
A w ogóle to dziś mam już wszystkiego dość...jedna z moich kotek chciała się dostać do ptaków pod dachem, niestety z powodu ułomnej tylnej łapki, zahaczyła o światłowód(ORANGE na infrastrukturze Fiberhost), spadła z kilku metrów i dziś odeszła za tęczowy most, żywota dokonała w starym domu, już ją zakopałem.
Obecnie mam już tylko jedną, lękliwą kotkę, na szczęście ona boi się wysokości, jest to kot "przyziemny", raczej nie wejdzie wyżej niż 1,5- 2 metrów.
Smutno mi mocno
:( :( :(
Ale trzeba się otrząsnąć z tego, ojciec chce mi przywieźć dwie kocice z Wybrzeża, oswojone z ruchem drogowym, bo to zwierzaki z terenu portu rybackiego nad Bałtykiem, gdzie cały czas auta jeżdżą i to te powyżej 3,5 tony raczej i busy(na ogół przeładowane).
Teraz jestem wściekły na techników Fiberhost, bo zostawili mi totalne dziadostwo, wiszący światłowód....nie chciało się zrobić estetycznie :evil: :evil: :evil:
A wracając do tematu wzmacniacza: ile milimetrów jest od krawędzi gięcia blachy, do planowanych otworów pod śruby mocujące tranzystory mocy?
Tak, żebym mógł zamówić u blacharza te radiatory i skończyć ten wzmacniacz do końca miesiąca.
Jeszcze mam pytanie: potencjometr montażowy jest na płytce w szeregu z rezystorem 10k....czy mam jego montować, czy też wlutować 4,7k zamiast PR-ka , zaś ten 10k zastępując zworką?
Bo nie mogę tego do końca zrozumieć, po co dwa rezystory w szeregu?
Jutro dostanę wszystkie "klamoty", czyli trafo, stabilizatory LM338K, zaciski laboratoryjne ,dystanse M3(śruby i podkładki mam).
Przewodów u mnie jest pełno, z porządnej, wojskowej miedzi, nie nowe , chińskie CCA, aluminiowe śmieci.
Balans zrobię....czy potencjometr 5 k starczy do tego?
Bo 3 gałki to symetrii nie będzie a ja tego nie znoszę(całe życie mieszkałem w domu z lat 70-tych, w którym tej symetrii brakowało)
saico

"No to już wycinanie wodą nie dla mnie....Kolega saico robi pod większą ilość, raczej na zarobek.....tymczasem ja mam inną wizję, z innymi miernikami a raczej linijką bursztynowych diod LED."

Tak mam, jak już coś robię, to nie jest to jedna sztuka tylko mała seria kilku, czasem kilkunastu wzmacniaczy. Potem coś nowego.

"A wracając do tematu wzmacniacza: ile milimetrów jest od krawędzi gięcia blachy, do planowanych otworów pod śruby mocujące tranzystory mocy?
Tak, żebym mógł zamówić u blacharza te radiatory i skończyć ten wzmacniacz do końca miesiąca."

Nie podam dokładnie. Pisałem, że blacha ma 90x70mm a zagięcia wychodzą od brzegów po 25mm dłuższej części. Po środku zostaje 40mm, czyli tyle by pomieściły się tranzystory. Wystarczy wycentrować i wywiercić pod nie otwory, żadna filozofia.

"Jeszcze mam pytanie: potencjometr montażowy jest na płytce w szeregu z rezystorem 10k....czy mam jego montować, czy też wlutować 4,7k zamiast PR-ka , zaś ten 10k zastępując zworką? Bo nie mogę tego do końca zrozumieć, po co dwa rezystory w szeregu?"

Pisałem, że może być stały rezystor 4,7k tylko zamiast regulowanego. Ten 10k jest potrzebny, ogranicza regulację by wzmacniacz nie wszedł w różne niestabilności - także odradzam zworkę.

"Balans zrobię....czy potencjometr 5 k starczy do tego?"

Nie wiem, nigdy nie stosowałem balansu, trzeba sprawdzić doświadczalnie. U mnie jest symetria, bo 4 gałka to selektor wejść.

PS. Współczuję straty:( Ja ze zwierząt miałem tylko papużki faliste i to dawno temu i też bywały traumy.
saico

taipan3 pisze: czw, 27 kwietnia 2023, 18:06 Jak pozwolisz to i ja się poczęstuję ,
a płytek nie będziesz upłynniał ?
pozdrawiam Piotr
Obudowa jest, płytek nadal brak a termin realizacji na fakturze był 22.05. Dziś (wczoraj) lekko ich ochrzaniłem, bo zrobili sobie "majówkę" a zamówienie złożyłem przed nią. Obiecali do końca tego tygodnia. Ehh już bym go składał do kupy. Nigdy nie czekałem u nich na płytki cztery tygodnie, zwykle były to dwa.