Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl
Szybkie pytanie - czy kondensatory bocznikujące 47nF na mostku nie są za duże? Pomyliłem wartości i przez przypadek takie kupiłem.
-
- 375...499 postów
Cześć, widzę że nikt się nie wysilił na odpowiedź, więc albo nikt nie wie albo wszyscy są leniwi
47n to za dużo jako bocznik diody prostowniczej ale oczywiście nic się nie stanie jak je wstawisz, ba, nic się nie stanie jak ich nie wstawisz
.
Tak naprawdę powinien być to układ szeregowy RC który ma ubić "pik" napięcia podczas przejścia diody ze stanu przewodzenia do zaporowego (no i na odwrót). Nie jako przy okazji ubija się też wyższe częstotliwości.

47n to za dużo jako bocznik diody prostowniczej ale oczywiście nic się nie stanie jak je wstawisz, ba, nic się nie stanie jak ich nie wstawisz

Tak naprawdę powinien być to układ szeregowy RC który ma ubić "pik" napięcia podczas przejścia diody ze stanu przewodzenia do zaporowego (no i na odwrót). Nie jako przy okazji ubija się też wyższe częstotliwości.
-
- 250...374 postów
-
- 125...249 postów
Dzięki za odpowiedzi! Zasugerowałem się oryginałem Engla i Atomem, ale w takim razie chyba sobie odpuszczę, chociaż miejsca to nie zajmuje na płytce 
Coś nie dostaję powiadomień na maila, mimo że jest ta opcja zaznaczona

Coś nie dostaję powiadomień na maila, mimo że jest ta opcja zaznaczona

-
- 125...249 postów
Juz wysłałem pliki do grawerowania paneli i okazało się że muszę rozbić wzmacniacz na preamp i końcówkę. Czy w tym przypadku Stand By mam zamontowac w obudowie z końcówką? Wszystkie preampy jakie znalazłem są bez niego, chociażby E530 od którego się wszystko zaczęło. Z tego co się dowiedziałem to o ile w ogóle montować Stand By (temat Marvela), to daję się go ze względu na lampy końcówki. Pytam żeby się upewnić 

-
- 125...249 postów
Chciałbym zastosować przed wejściem na inwerter przekaźnik wyciszający sygnał (załączany footswitchem). Jest on w taki sam sposób stosowany w różnych looperach, ale zastanawia mnie czy nie będzie on robił trzasków podczas przełączania?
załączam część schematu:
załączam część schematu:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
Dzięki ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie
-
- 375...499 postów
Cześć, jeśli w miejscu podłączenia nie będzie napięcia stałego i miejsce to będzie miało niską rezystancje względem masy to taki styk nie będzie robił popów podczas przełączania. Jeśli w miejscu podpięcia takiego styku jest np kondensator sprzęgający i z drugiej jego strony jest wysokie napięcie to podczas przełączania będzie się znacząco zmieniała wartość naładowania takiego kondensatora co będzie skutkowało trzaskami - w takiej sytuacji trzeba "uziemić" luźną nóżkę kondensatora rezystorem do masy aby jego ładunek w czasie przełączania nie zmieniał się za bardzo.
-
- 125...249 postów
Fragment z przekaźnikami to koniec części preampu, a kolejna część to inwerter i końcówka Marvel Atom 18W (osobne urządzenie):
W tym przypadku ten dodatkowy rezystor chyba nie będzie potrzebny?
W tym przypadku ten dodatkowy rezystor chyba nie będzie potrzebny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.