Pragnę jeszcze raz zaapelować o utworzenie działu/poddziału "hyde park". Tym razem w odniesieniu do wątku "Brak regulacji w efekcie Delay PT-80", który został przeniesiony do kosza. Uważam, że nie samymi lampami człowiek żyje, a zgromadzeni na tym forum mogliby podyskutować nie tylko o lampach. Owszem - Trioda ma swoją konkretną i wąską tematykę i należy dbać o czystość tematyczną w działach merytorycznych. Jednak uważam, że taki dział jest potrzebny. W przypadku delaya podnosiły się głosy, że "taki temat to na Elektrodę". Jednak jest wielu ludzi (również na tym forum) zrażonych do Elektrody, np. ja. W obecnej chwili raczej pozostawię problem nierozwiązany niż napiszę coś na Elektrodzie. Niestety z doświadczenia wiem, że są małe szanse na uzyskanie tam jakiejkolwiek pomocy, bardziej prawidłowe jest obrzucenie paragrafami z regulaminu, usunięcie wątku, dostanie bana itd. Nie mówię, że Trioda ma być forum wyrzutków z Elektrody, ale mimo wszystko trochę luzu by się przydało.
Moje główne postulaty:
- utworzenie działu "Hyde park" w sekcji "Sprawy różne" - albo niezależnie albo jako poddział działu "Inne"
- w tym nowym dziale można gadać o wszystkim z zachowaniem poprawnej pisowni zasad kultury i poszanowania godności drugiego człowieka (a więc zdecydowane nie dla awantur). Zatem można pogadać zarówno o ładnej pogodzie, o swoich innych hobby, zapytać o problem nie związany z tematyką lampową jak również niezwiązany z elektroniką. Można również pytać o takie sprawy jak wspomniany delay.
- Czas życia wątków ustawiony sztywno na 30 dni od daty ostatniej odpowiedzi. Po tym czasie wątki automatycznie odlatują w niebyt z pominięciem kosza. To czy byłyby archiwizowane zależy od administratora. Ja uważam, że nie ma takiej potrzeby. W przypadku gdy moderator uzna, że wątek jest na tyle interesujący, że powinien pozostać na forum - wówczas przedłużenie "czasu życia" do nieskończoności lub przeniesienie do innego, bardziej pasującego działu (np. "Inne").
- Moderacja wyłącznie pod kątem pisowni, kultury wypowiedzi, szacunku dla innych. Brak ingerencji moderatora w tematykę wypowiedzi, poza przypadkami naruszenia ograniczeń tematyki ustalonej w regulaminie działu. Myślę, że należy wyłączyć z pod dyskusji drażliwe tematy jak polityka, religia, drażliwe kwestie społeczne itd. Z drugiej strony - jeśli w dziale "hyde park" rozwinie się dyskusja na tematy lampowe, lub inne bardziej pasujące do innego działu forum wówczas moderator przenosi wątek w odpowiedniejsze miejsce.
- Jeśli otrzymam odpowiednie namaszczenie to mogę spróbować podjąć się moderacji takiego działu. Myślę, że ze względu na specyfikę działu nie będzie to zbyt wymagające zadanie. Spróbować dlatego, że jeszcze nigdy nie byłem moderatorem.
Uprzejmie proszę o pozytywne ustosunkowanie się do mojej prośby. Bardzo proszę gsmoka o ustosunkowanie się do mojej propozycji. Wcześniej już o tym pisałem, ale było to w czasie zadymy związanej ze zmianami organizacyjnymi na forum. Teraz kurz po bitwie nieco opadł, można podyskutować.
Zaznaczam również, że będę lobbował za nowym działem, aż Administrator się złamie

.