Dokąd zmierzamy ?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

_idu

Re: Dokąd zmierzamy ?

Post autor: _idu »

fugasi pisze: (STUDI coś ostatnio wymiękł)
Nie wymiękł tylko coraz szybciej pogłębiający się kryzys wokół (pełna zapaść, beznadzieja) zmusza niekiedy do pracy 20h/dobę....
Zamiast coraz lepiej jest coraz gorzej. Ten proces przyśpiesza....
Czekać aż ludzie wyjdą na ulice i poleje się krew....
Próba zarobienia czegokolwiek graniczy z cudem.
Ostatnio zmieniony sob, 25 lutego 2012, 15:29 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
_idu

Post autor: _idu »

Wszystko to fajnie.
Ale jest jedno ale.
Bardzo nieładnym jest fakt że post który spowodował odejście jest "utajniony". To rodzi jeszcze gorsze konsekwencje - coś a'la sądu czarownic.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Pragnę jeszcze raz zaapelować o utworzenie działu/poddziału "hyde park". Tym razem w odniesieniu do wątku "Brak regulacji w efekcie Delay PT-80", który został przeniesiony do kosza. Uważam, że nie samymi lampami człowiek żyje, a zgromadzeni na tym forum mogliby podyskutować nie tylko o lampach. Owszem - Trioda ma swoją konkretną i wąską tematykę i należy dbać o czystość tematyczną w działach merytorycznych. Jednak uważam, że taki dział jest potrzebny. W przypadku delaya podnosiły się głosy, że "taki temat to na Elektrodę". Jednak jest wielu ludzi (również na tym forum) zrażonych do Elektrody, np. ja. W obecnej chwili raczej pozostawię problem nierozwiązany niż napiszę coś na Elektrodzie. Niestety z doświadczenia wiem, że są małe szanse na uzyskanie tam jakiejkolwiek pomocy, bardziej prawidłowe jest obrzucenie paragrafami z regulaminu, usunięcie wątku, dostanie bana itd. Nie mówię, że Trioda ma być forum wyrzutków z Elektrody, ale mimo wszystko trochę luzu by się przydało.
Moje główne postulaty:
- utworzenie działu "Hyde park" w sekcji "Sprawy różne" - albo niezależnie albo jako poddział działu "Inne"
- w tym nowym dziale można gadać o wszystkim z zachowaniem poprawnej pisowni zasad kultury i poszanowania godności drugiego człowieka (a więc zdecydowane nie dla awantur). Zatem można pogadać zarówno o ładnej pogodzie, o swoich innych hobby, zapytać o problem nie związany z tematyką lampową jak również niezwiązany z elektroniką. Można również pytać o takie sprawy jak wspomniany delay.
- Czas życia wątków ustawiony sztywno na 30 dni od daty ostatniej odpowiedzi. Po tym czasie wątki automatycznie odlatują w niebyt z pominięciem kosza. To czy byłyby archiwizowane zależy od administratora. Ja uważam, że nie ma takiej potrzeby. W przypadku gdy moderator uzna, że wątek jest na tyle interesujący, że powinien pozostać na forum - wówczas przedłużenie "czasu życia" do nieskończoności lub przeniesienie do innego, bardziej pasującego działu (np. "Inne").
- Moderacja wyłącznie pod kątem pisowni, kultury wypowiedzi, szacunku dla innych. Brak ingerencji moderatora w tematykę wypowiedzi, poza przypadkami naruszenia ograniczeń tematyki ustalonej w regulaminie działu. Myślę, że należy wyłączyć z pod dyskusji drażliwe tematy jak polityka, religia, drażliwe kwestie społeczne itd. Z drugiej strony - jeśli w dziale "hyde park" rozwinie się dyskusja na tematy lampowe, lub inne bardziej pasujące do innego działu forum wówczas moderator przenosi wątek w odpowiedniejsze miejsce.
- Jeśli otrzymam odpowiednie namaszczenie to mogę spróbować podjąć się moderacji takiego działu. Myślę, że ze względu na specyfikę działu nie będzie to zbyt wymagające zadanie. Spróbować dlatego, że jeszcze nigdy nie byłem moderatorem.

Uprzejmie proszę o pozytywne ustosunkowanie się do mojej prośby. Bardzo proszę gsmoka o ustosunkowanie się do mojej propozycji. Wcześniej już o tym pisałem, ale było to w czasie zadymy związanej ze zmianami organizacyjnymi na forum. Teraz kurz po bitwie nieco opadł, można podyskutować.
Zaznaczam również, że będę lobbował za nowym działem, aż Administrator się złamie :twisted: .
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

SPP ma rację Jestem za nie tylko wątki dla delay .
Trzeba się rozwijać .
Ah te paragrafy wszyscy je pewnie znamy.
Ale uważają że w ten sposób podnoszą jakość forum .
Za moment nikt nie będzie tam nic pisał bo administratorom ciężko jest napisać było już o tym .
Przyłączam się do SPP napisałem również dzisiaj o tym w swojej prywantej korespondencji do......GSmoka.
Czasem mam problem z różnym sprzętem nie chce mi się pisać tego na E. bo i po co .
Tam już jest tak ścisłe grono .
Jeśli mam wybór mogę napisać gdzieś indziej to wolę tutaj .
SPP gratuluję miło się czytało TWÓJ wątek.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

sppp pisze:W przypadku delaya podnosiły się głosy, że "taki temat to na Elektrodę". Jednak jest wielu ludzi (również na tym forum) zrażonych do Elektrody, np. ja. W obecnej chwili raczej pozostawię problem nierozwiązany niż napiszę coś na Elektrodzie. Niestety z doświadczenia wiem, że są małe szanse na uzyskanie tam jakiejkolwiek pomocy, bardziej prawidłowe jest obrzucenie paragrafami z regulaminu, usunięcie wątku, dostanie bana itd.
Dziwne...ale ja jakoś nie miałem nigdy kłopotów z Elektrodą (pisuję głównie w dziale Mikrokontrolery). Czy Wy czasem nie przesadzacie z tym straszeniem? :-) Jest tam sporo wartościowych wątków, ludzie też bywają pomocni - o ile zada się odpowiednie pytanie oraz znajdzie się osoba, która posiada wiedzę w danym temacie i chce się nią podzielić.
Podobnie jak tutaj i na wielu innych forach - polskich i zagranicznych :-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Tam niektórzy moderatorzy nie czytają moderowanych przez siebie tematów a i mądrych książek też - przekonałem się o tym. Na reklamacje reagują udając głupa.
U nas jest dobrze a myślę - będzie lepiej.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kiedyś dowiedziałem się dokładnie jak buduje się wkładki słuchawkowe , a dokładniej w jaki sposób się je centruje ,że mam znajomego we wrześni który 25 lat był tam konstruktorem , wiele spraw z nim załatwiałem , zdradził tajemnicę jak wyglądało to i owo .
Oczywiście administratorzy uznali to za blef wyrzucili do kosza . Mnie ani za tym ani za tym .
Komuś mogło się to przydać . Nie tak prosto wcale jest osadzić membranę słuchawkową w szparce magnesu od góry nie można zamocować przyrządu aby zostawić sobie dystans aby cewka się nie ocierała .
A jednak ludzie robili to ręcznie nie było maszyn i SN50 grały. i Grają u niektórych po dzień dzisiejszy .
Myślę że przykro jest kiedy ludzie nie wierzą w to co zostało zrobione.
Ale najbardziej razi mnie brak tolerancji wypowiedzi wedle użytkowników którzy pytają o drogę.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: Jado
Ja pytałem głównie w temacie napraw sprzętu RTV. Niestety nigdy nikt mi nie pomógł. Potem, czytając elektrodę, widziałem dziwne rzeczy - wątki zupełnie bezwartościowe z jakimiś przepychankami wisiały. Z drugiej strony ludzie, którzy na prawdę napisali coś mądrego dostawali ostrzeżenia a tematy lądowały w koszu opatrzone czerwonymi komentarzami modów regulamin pkt. XXX - a w.g. mnie zupełnie bez sensu (bo np. zły dział albo zdjęcia nie tak wklejone). Człowiekowi się odechciewa.
:arrow: djivo
SPPP :wink:

Cieszę się, że mam poparcie wśród ogółu. To moje pierwsze kroki w polityce :lol:
Pozdrawiam
Sebastian

Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

SPP nie znam Cię osobiście nie wiem jaki jesteś kandydaci na prezydenta też zawsze obiecują a potem r :roll: lują oczy .
Oczywiście jestem nadal za .
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Dajcie już spokój z tymi hyde parkami i podobnymi pomysłami rozmywającymi profil forum - to jest Forum miłośników lamp i retro radiotechniki i takim niech pozostanie, jeśli nie będzie już chętnych do brania udziału w dyskusjach zgodnych z przesłaniem naszego forum to ono też po prostu przestanie istnieć i to jest normalna kolej rzeczy. Mamy w naszym kraju kilka innych for o tematyce ogólno elektronicznej (nie musi być to nielubiana przez was elektroda) i tam można zadawać pytania dotyczące takich tematów, a jak się zna język angielski to i kilka zagranicznych też się znajdzie.
Wojtek
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

sppp pisze: Ja pytałem głównie w temacie napraw sprzętu RTV. Niestety nigdy nikt mi nie pomógł. Potem, czytając elektrodę, widziałem dziwne rzeczy - wątki zupełnie bezwartościowe z jakimiś przepychankami wisiały. Z drugiej strony ludzie, którzy na prawdę napisali coś mądrego dostawali ostrzeżenia a tematy lądowały w koszu opatrzone czerwonymi komentarzami modów regulamin pkt. XXX - a w.g. mnie zupełnie bez sensu (bo np. zły dział albo zdjęcia nie tak wklejone). Człowiekowi się odechciewa.
Zawsze musisz się liczyć z tym, że na Twoje pytanie nikt nie odpowie. Na większość pytań można samemu znaleźć odpowiedź - czy to przeglądając internet, fora czy samemu robiąc eksperymenty i pomiary.
Jeżeli mimo to nie uda Ci się znaleźć rozwiązania, to problem może być tak trudny lub niespotykany, że niewiele osób będzie w stanie udzielić na niego odpowiedzi.
Czasami może dobrze jest szukać nie tyle gotowej odpowiedzi, co pomocy w stylu "nakierujcie mnie na dobrą drogę poszukiwania" - opisując swój problem, przedsięwzięte działania i oczekując porad typu "co jeszcze mogę zrobić w tym temacie?"...

Co do znikających postów, to widziałem kiedyś taki - ktoś umiescił post nie w tym dziale co trzeba, no więc zniknął :-)
Można miec zastrzeżenie, że mogli go przesunąć do odp. działu zamiast kasować, ale skoro sobie taki regulamin ustanowili....
Z drugiej strony - jak to ktoś określił - porządek musi być :-) Ludzie są nieusłuchani i jak ich ktoś trochę w ryzach nie trzyma, to będą sie rozłazić jak te lemingi...
Pozdrawiam

Jado.

sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Wojtku, nie zgodzę się z tobą. Hyde park to nie rozmywanie tematyki, przecież to tylko jeden dział, albo poddział.
No właśnie "Forum miłośników lamp i retro radiotechniki". Czy masz na myśli, że miłośnik lamp nie zajmuje się / nie interesuje innymi rzeczami? Moim zdaniem nazwa forum nie niesie ze sobą żadnych ograniczeń w tej kwestii.

Jado, nie będę się spierał. Ty masz dobre doświadczenia, ja mam gorsze. Ja elektrodzie mówię nie. I nie jestem w tym ani pierwszy, ani jedyny.
Pozdrawiam
Sebastian

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

sppp pisze:Wojtku, nie zgodzę się z tobą. Hyde park to nie rozmywanie tematyki, przecież to tylko jeden dział, albo poddział.
No właśnie "Forum miłośników lamp i retro radiotechniki". Czy masz na myśli, że miłośnik lamp nie zajmuje się / nie interesuje innymi rzeczami? Moim zdaniem nazwa forum nie niesie ze sobą żadnych ograniczeń w tej kwestii.
Hyde park czy jak to tam zwał to jest rozmywanie, wystarczy ze jest juz dział inne. Co do innych zainteresowań, to akurat nasze forum nie musi być miejscem do tego typu dyskusji i wymiany doświadzczeń, na tematy nie związane z forum. Będę chciał porozmawiać np. na temat siatkówki, to jeśli nie miałbym znajomych o podobnym zainteresowaniu to sobie znajdę forum tego dotyczące. Chcę pogadać na temat literatury to też w gronie znajomych lub na odpowiednim do tego forum itd. Ostatecznie jest jeszcze pw i inne sposoby komunikowania się. Nie róbmy śmietnika.
Wojtek
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Może trochę z innej beczki....

Mnie ciekawi czy dałoby się kiedyś zorganizować - w realu - spotkanie uczestników Triody?
Skoro mówimy o zainteresowaniach niekoniecznie związanych z tematyką lampową - chociaż ono pozostawałoby tematem przewodnim - to w realu jest jeszcze większa szansa na dyskusje o "wszystkim i niczym" :-)

Możliwości takich spotkań mogą być bardzo szerokie - od spotkań czysto towarzyskich, poprzez różnego rodzaju prezentacje dokonań, giełdy elementów, wykładów tematycznych aż do wspólnych "warsztatów"....

Ale może era "realu" już minęła?
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wojtek piszesz w tej chwili tak jakby forum EL. była śmietnikiem .
A to zupełnie nie prawda . Jeśli Gsmok wyrazi chęci rozwoju i będą ku temu nie tylko środki ale i ludzie do pracy , dlaczego nie .
A może Ty jesteś od nich :)?
Oczywiście sobie żartuję .
Jado również ma rację .