Calypso - problem z uruchomieniem

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Calypso - problem z uruchomieniem

Post autor: popiol17 »

Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z usterką lampowego radia, która skutkowała świeceniem magicznego oczka (EM80) na fioletowo?

Z góry przeraszam za post, na który aż się prosi odpowiedzieć "moja szklana kula właśnie się stłukła" :D

Jestem w trakcie uruchamiania dawno nie używanego radia Calypso, w miejsce brakującej EL84 wsadziłem 6P14P.

Dotatkowym "bonusem" jest smrodek przegrzanego rezystora, prawdopodobnie z filtra zasilacza :( Zastanawiam się, czy to czasem nie wina kondensatorów / prostownika selenowego.

Po włączeniu radio "buczy". Brak jakiejkolwiek słyszalnej reakcji na kręcenie gałkami.

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Calypso - problem z uruchomieniem

Post autor: tszczesn »

popiol17 pisze:Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z usterką lampowego radia, która skutkowała świeceniem magicznego oczka (EM80) na fioletowo?
Zapewne jest to gaz.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Czyli to raczej "lokalna" usterka lampy, nie związana główną usterką radia?

Wyznam szczerze, że pomimo jako takiej znajomośći techniki lampowej radio oddam do jakiegoś dobrego fachowca z okolic Krakowa - ot, powód jest prosty - radio pomimo tego, że jest raczej powszechne i nie zabytkowe to stanowi dla mnie dużą wartość - bo kupił je brat mojego dziadka, postać bardzo barwna w mojej rodzinie (po nim mam sygnet z skarabeuszem który dostał od jakiekoś Egipcjanina w czasie II wojny światowej za uratowanie mu życia) i słuchając tego radia spędzałem wieczory razem z moim ś.p. Tatą w wczesnych latach 90' :) )
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

popiol17 pisze:Czyli to raczej "lokalna" usterka lampy, nie związana główną usterką radia?
Raczej tak - niespecjalnie wiem jak zmusić sprawną EM80 do świecenia na fioletowo :)
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

No cóż, zawsze byłem w moim mniemaniu lampowym "ełgeniuszem" :lol: