Co to jest Schmitt dephaser ?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Sebba
100...124 posty
100...124 posty

Co to jest Schmitt dephaser ?

Post autor: Sebba »

W opisie jednego z drogich i wspolczesnie produkowanych wzmacniaczy lampowych firmy JADIS http://www.jadis-electronics.com znalazlem natepujacy tekst:

"A modified Schmitt dephaser at the input creates a crossed and self-balancing feeback fro the ECC 82 tube"

Schemat tego cuda w mozna znalezc tutaj: http://www.pi.infn.it/~federico/Immagini/jadis.zip

Cala rzecz polega chyba na sposobie zaaplikowania nfb, katody tych lamp sa uziemione mala wspolna rezystancja 82ohm tak ze sygnal wejsciowy jest na lampie drugiej (tej z uziemiona siatka) duzo nizszy niz w normalnym wzm roznicowym. Sprzezenie zwrotne zas dla lampy wejsciowej jest ujemne, a dla tej drugiej choc stlumiobe prze rezystor 82 ohm- dodatnie.
Sebba
Jasiu

Re: Co to jest Schmitt dephaser ?

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Sebba pisze: "A modified Schmitt dephaser at the input creates a crossed and self-balancing feeback fro the ECC 82 tube"
Nie spotkałem się nigdy z tym określeniem, a stopień wejściowy tego wzmacniacza to przecież najzupełniej normalny wzmacniacz różnicowy, choć słabo zbalansowany, bo z małym oporem w katodach. Może jakaś lokalna nazwa? Kiedyś w UK wzmacniacze różnicowe nazywali "Mullard long tail pair"...
Sebba pisze: Cala rzecz polega chyba na sposobie zaaplikowania nfb, katody tych lamp sa uziemione mala wspolna rezystancja 82ohm tak ze sygnal wejsciowy jest na lampie drugiej (tej z uziemiona siatka) duzo nizszy niz w normalnym wzm roznicowym. Sprzezenie zwrotne zas dla lampy wejsciowej jest ujemne, a dla tej drugiej choc stlumiobe prze rezystor 82 ohm- dodatnie.
Takie sprzężenie zwrotne stosuje się, chociarż rzadko. Jeżeli już, to raczej ze specjalnego symetrycznego uzwojenia transformatora wyjściowego na obie katody (widziałem takie patenty we wzmacniaczach pomiarowych).

Pozdrawiam,
Jasiu