Jak wziąść się za tą obudowe ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
macylapka
- 250...374 postów

Jak wziąść się za tą obudowe ?
Stałem się szczęsliwym właścicielem radyjka Pionier
. Obudowa tego radyjka 'jak widać
' jest zrobiona z ebonitu i ma pare mankamentów, widoczne na zdjęciach. Mam w związku z tym do was pytanie jak można uzupełnić owe ubytki i czym najlepiej posklejać popękany ebonit?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
tszczesn
- moderator
Re: Jak wziąść się za tą obudowe ?
macylapka pisze:Stałem się szczęsliwym właścicielem radyjka Pionier. Obudowa tego radyjka 'jak widać
' jest zrobiona z ebonitu i ma pare mankamentów, widoczne na zdjęciach. Mam w związku z tym do was pytanie jak można uzupełnić owe ubytki i czym najlepiej posklejać popękany ebonit?
To jest bakelit, nie ebonit. Posklejać można np. Kropelką, a do uzupełniania braków można użyć żywicy, choć IMO nie ma sensu, bo dość łatwo można kupić nową, całą, wygląd klejonej nigdy nie będzie bez skazy.
-
macylapka
- 250...374 postów

tszczesn napisał :
P.s.
I jedną gałkę bym potrzebował
...
Jakieś sugestie gdzie można takowe kupić ?choć IMO nie ma sensu, bo dość łatwo można kupić nową, całą, wygląd klejonej nigdy nie będzie bez skazy.
P.s.
I jedną gałkę bym potrzebował
Ostatnio zmieniony pn, 21 stycznia 2008, 14:40 przez macylapka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
macylapka
- 250...374 postów

Thereminator napisał :
, teraz tylko trzeba jakieś fundusze zgromadzić ...
Dziękihttp://www.allegro.pl/item297896370_skr ... onier.html
choć moim zdaniem za drogo sobie ceni...
-
tszczesn
- moderator
Allegro już podali, ze swojej strony polecam jeszcze jakieś giełdy typu Koła w Warszawie.macylapka pisze: Jakieś sugestie gdzie można takowe kupić ?
-
Przemyslaw
- 3 posty

Możesz posklejać to co się da kropelką a ubytki uzupełnić matą szklaną i żywicą. Potem wyszpachlować i pomalować całość na czarno lub ciemny brąz. Oczywiście obudowa nie będzie już w tajemnicze "ciapki" bakelitu, ale lepsza taka niż połamana. Uchronisz ją przed wyrzuceniem na śmietnik, choć koszty materiałów, jeśli nie masz, mogą przerosnąć niestety koszty nie połamanej obudowy na allegro 
Ja tak zrobiłem Promyka, któy nie miał połowy boku i wygląda wcale nieźle.
Oryginał to to już nie jest ale niektórym wystarczy.
PS - ta z allegro też ma ubytek z tyłu. Twoje wcale nie są takie duże - z tyłu na dole i pod spodem... Jak dobrze dobierzesz farbę ( w sprayu najlepiej
), to nawet chyba nie musisz malować całości - pod spodem to już nawet nie wspomnę. pomalujesz, wypolerujesz i git.
Ja tak zrobiłem Promyka, któy nie miał połowy boku i wygląda wcale nieźle.
Oryginał to to już nie jest ale niektórym wystarczy.
PS - ta z allegro też ma ubytek z tyłu. Twoje wcale nie są takie duże - z tyłu na dole i pod spodem... Jak dobrze dobierzesz farbę ( w sprayu najlepiej
-
macylapka
- 250...374 postów

tszczesn napisał:
... Chyba że byłby Pan taki dobry i przy okazji się rozglądną ?
No do Warszawy mam jakieś jedyne 350kmze swojej strony polecam jeszcze jakieś giełdy typu Koła w Warszawie
-
akloss
- 10...14 postów

Jakie giełdy typu Koła?O co chodzi?W warszawie znam tylko Wolumen 
-
tszczesn
- moderator
Giełda staroci na Kole w Warszawie. Bywały tam radia (ostatnio mało co tam już jest).akloss pisze:Jakie giełdy typu Koła?O co chodzi?W warszawie znam tylko Wolumen
-
Marconi
- 375...499 postów

Witam! Mam obudowę do Pionierka w bakelicie, kiedyś kupiłem na Allegro, ale dzięki poczcie ma u góry peknięcie, rysę do sklejenia i będzie niewidoczna. Poza tym powinna być w porządku. mam ją w warsztacie, miałem naprawiać. Jeśli Cię interesuje mogę zrobić zdjęcia. Do swojego odnawiam drewnianą obudowę, którą dostałem od wujka i jestem blisko w połowie drogi, bo najpierw wypędziłem robactwo, potem połatałem ubytki, a teraz zabieram się za fornirowanie całości, trochę to potrwa, bo tak jak większość pasjonatów nie mam czasu, zaś warsztat jest teraz na to za zimny, by robić po nocach. Pozdrawiam