Małe pytanie...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Małe pytanie...
Czy podczas pracy trafa sieciowego na chasiss może przeniknąć (indukować się) napięcie zmienne 50Hz. Pomiar względem wejścia układu im bliżej trafa tym większe napięcie (40mV) . Przy oddalaniu trafa od chassis problem znika. Pomiar wykonywałem dla kilu traf. Czu to normalne zjawisko ? Jak próbować temu zaradzić ? pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
Re: Małe pytanie...
A w czym przeszkadzają takie małe napięcia, kiedy chassis jest i tak połączone z układem tylko w jednym punkcie?
-
- 625...1249 postów
Zawsze od transf. stojącego na chassis żelaznym cos się indukuje.W starych wykonaniach byly jakies nogi -podnoszace trafo o 0,5cm -1,0cm.Jakoś trzeba sobie z tym poradzić -
-1-to oddalenie przestrznne detali.
-2-to zastosowanie ekranu z blachy miekkiej -pudełko.
-1-to oddalenie przestrznne detali.
-2-to zastosowanie ekranu z blachy miekkiej -pudełko.
-
- 250...374 postów
k4be napisał :
P.S.

Chyba że masa układu jest w jednym punkcie odalona od masy z uzwojenia wtórnego, wtedy może wystąpić nieprzyjemne buczenie.A w czym przeszkadzają takie małe napięcia, kiedy chassis jest i tak połączone z układem tylko w jednym punkcie
P.S.

Ostatnio zmieniony ndz, 20 stycznia 2008, 11:04 przez macylapka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
macylapka pisze:wturnego

Generalnie rzecz biorąc nie zaradzisz temu zjawisku. Ono jest i tyle

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 75...99 postów
Zakładając układ z szyną masy którą jak podają różne pisma powinniśmy podłączyć jednym końcem z chassis przy 1 kondensatorze filtra zasilacza, czyli w bliskiej odległości od trafa sieciowego czy nie istnieje możliwość, że to niewielkie napięcie powędruje sobie po tej szynie do czułych stopni wzmacniacza. Może dla tego większość podłącza szynę przy gnieździe wejściowym gdzie inukujące się napięcie jest mniejsze?
-
- 3125...6249 postów
Może wyjaśnij dokładnie co mierzyłeś, bo mi to dziwnie przypomina bezsensowne jeżdżenie sondą po bolcu gniazda sieciwego: viewtopic.php?f=19&t=9380&st=0&sk=t&sd=a&start=15
-
- 75...99 postów
M asę oscyloskopu podłączyłem do miejsca w którym zakładam gniazdo wejściowe, przewodem pomiarowym "jeździłem" po chassis. Trafo sieciowe podłączone jedynie do sieci ustawiłem na chasiss po przeciwnej stronie. Przy zbliżaniu sondy w stronę trafa pojawia się napięcie rzędu kilkudziesięciu mili wolt i czestotliwości 50hz. Jezeli trafo oddalam od chassis napięcie maleje.
-
- 3125...6249 postów
Przeczucie mnie nie myliło.
-
- 75...99 postów
No tak, wszystko jasne...
-
- 250...374 postów
wolah12 napisał :
Zwarz na to że jeżeli to napięcie indukuje się na masie to również na kablu sygnałowym czyli na siatce i na katodzie pierszego stponiamasz sygnał zgodny w fazie a różniący się amplitudą... Jeżeli oba napięcia bedą równe co do wartości to na wyjściu układu otrzymasz sygnał wolny od zniekształceń.Że to niewielkie napięcie powędruje sobie po tej szynie do czułych stopni wzmacniacza. Może dla tego większość podłącza szynę przy gnieździe wejściowym gdzie inukujące się napięcie jest mniejsze ?