Doświadczenie z diodą

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Doświadczenie z diodą

Post autor: Pyra »

No, trudno tu mówić o jakimś konkretnym układzie pracy, choć do wtórnika to najbardziej jest podobne.
Przy tak niskim napięciu zasilania i zerowym potencjale na S1 uzyskasz prąd kilka, kilkanaście mA, dla tej lampy jak najbardziej bezpieczny.
W sumie to za Ra można uznać rezystancję wewnętrzną amperomierza :wink:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: nnu2008 »

Pyra pisze:No, trudno tu mówić o jakimś konkretnym układzie pracy, choć do wtórnika to najbardziej jest podobne.
Przy tak niskim napięciu zasilania i zerowym potencjale na S1 uzyskasz prąd kilka, kilkanaście mA, dla tej lampy jak najbardziej bezpieczny.
W sumie to za Ra można uznać rezystancję wewnętrzną amperomierza :wink:

Pozdrawiam
Czyli równie dobrze mogę nic nie podłączać :D Jeszcze się nie bawiłem :D Jutro zdam raport :D

Pozdrawiam
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Przy tak niskim napięciu anodowym, wystarczy rezystancja wewnętrzna lampy, aby ograniczyć prąd do bezpiecznej wartości.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Pyra pisze:Przy tak niskim napięciu anodowym, wystarczy rezystancja wewnętrzna lampy, aby ograniczyć prąd do bezpiecznej wartości.
O ile pamiętam rezystancja wewnętrzna jest parametrem małosygnałowym. Na przykład przez EL84 może płynąć 40mA przy 250V mimo że rezystancja wewnętrzna w tym punkcie pracy wynosi około 40k. To tak dla ścisłości 8)
Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: komornik12_old »

Cześć

Troszkę mnie nie było, ale już "wróciłem" :D
Efekt dyskusji to zawartość załącznika. Jak ją oceniacie? Już poleciała do sprawdzenia, ale chciałbym poznać wasze opinie :D

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator

Pozdrawiam Maciej
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Wróciłeś i teraz trolujesz pod nowym nickiem :x Forum powoli zamienia się w plac zabaw "dzieci neostrady". Dlaczego nikt na to nie reaguje? Na każdym forum posiadanie dwóch kont przez jedną osobę jest zabronione. Całkiem niedawno Beniek sobie założył nowe konto Sovtek, a ktoś tam inny zapomniał hasła i też założył drugie konto :?
Ostatnio zmieniony wt, 15 stycznia 2008, 13:23 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

OTLamp pisze:Wróciłeś i teraz trolujesz pod nowym nickiem :x Forum powoli zamienia się w plac zabaw "dzieci neostrady". Dlaczego nikt na to nie reaguje? Na każdym forum posiadanie dwóch kont przez jedną osobę jest zabronione. Całkiem niedawno Beniek sobie założył nowe konto Sovtek, a ktoś tam inny zapomniał hasła i też założył drugi konto :?
Nadal mam jedno... A dlaczego jest jak jest to moja prywatna sprawa...

Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Wróciłeś i teraz trolujesz pod nowym nickiem :x Forum powoli zamienia się w plac zabaw "dzieci neostrady". Dlaczego nikt na to nie reaguje? Na każdym forum posiadanie dwóch kont przez jedną osobę jest zabronione. Całkiem niedawno Beniek sobie założył nowe konto Sovtek, a ktoś tam inny zapomniał hasła i też założył drugie konto :?
Zgłaszaj takie rzeczy Adminowi, na PW. Do tego nasze forum nie ma chyba regulaminu, więc nie wiadomo co u nas jest zabronione.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

OTLamp pisze: Na każdym forum posiadanie dwóch kont przez jedną osobę jest zabronione. Całkiem niedawno Beniek sobie założył nowe konto Sovtek, a ktoś tam inny zapomniał hasła i też założył drugie konto :?
Ja tez mam :oops: , na swoja obrone tylko tyle ze zalozylem w celach demonstracyjnych i nie zamierzam z niego korzystac :wink:
viewtopic.php?f=10&t=9289&start=30

Sorry za OT!
Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Cześć

Widzę, że OT się ładnie rozwija i nie mam nic przeciwko... Jednak chciałbym poznać wasze opinie na temat doświadczenia z triodą.

Pozdrawiam

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

OTLamp pisze:Wróciłeś i teraz trolujesz pod nowym nickiem :x Forum powoli zamienia się w plac zabaw "dzieci neostrady". Dlaczego nikt na to nie reaguje? Na każdym forum posiadanie dwóch kont przez jedną osobę jest zabronione. Całkiem niedawno Beniek sobie założył nowe konto Sovtek, a ktoś tam inny zapomniał hasła i też założył drugie konto :?
Może zatem zrobić zbiorowy PLONK? IMO sytuacja dojrzała do tak drastycznych kroków :?