push-pull 25W

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

grid2
2 posty
2 posty

push-pull 25W

Post autor: grid2 »

Witam.
Chciałbym zbudować zmacniacz z linku: http://www.ecclab.com/start.php3?ID=1 .
Posiadam transformator zasilający z dwoma odczepami na wtórnym. Napięcia po wyprostowaniu i odfiltrowaniu mają wartość 280V i 390V o obciążalności ( 50mA i 250mA).
Zasilacz ma obsłużyć dwa kanały, ale obawiam się, że dwie pary lamp końcowych będą potrzebować więcej prądu niż te 250mA, dlatego wszystkie pozostałe lampy ze schematu, chcę zasilić właśnie napięciem 280V, żeby dodatkowo nie obciążać już odczepu 390V.
push-pull 25W.JPG
Moje pytanie brzmi: czy stopień sterujący na lampach 6H8C może być zasilany napięciem 280V, zamiast jak na schemacie 330V, aby mógł wysterować lampy końcowe 6П3C-E.
dzięki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: push-pull 25W

Post autor: Piotr »

1. 6P3S-E nie są przewidziane na tak wysokie napięcia zasilające. Producent rzecze max.250V. Dziesiąty raz, ale jednak ostrzegam że przekraczając te wartości robisz to na własną odpowiedzialność.
W dalszych punktach zakładam, że zastosujesz np. EL34, albo 6L6-GC.

2. Wydaje mi się, że ten transformator będzie trochę przyciasny nawet jeżeli podany prąd maksymalny tyczy się sytuacji po prostowniku.

3. Do rzeczy:
Stopień sterujący zasilany niższym napięciem będzie wprowadzał większe zniekształcenia i szybciej się przesteruje. Generalnie stracisz cały czar tego genialnie {moim zdaniem} skrojonego układu. Korekcja wartości rezystorów nieco poprawi sytuację, ale dalej nie będzie to to, co mogło by być...
Generalnie polecam nabycie porządnego transformatora. Po co psuć sobie zabawę - transformatory wyjściowe, lampy , kondensatory, wszystko to drogie zabawki, schemat zacny, więc szkoda zniweczyć efekt końcowy skąpiąc na jednym elemencie.
ps. Nie żeby od razu jakaś reklama, ale... ;) :P