Dostałeś schemat, to porównaj go z radiem, powinieneś dojść czego (jeżeli w ogóle) brakuje. Saba, podobnie jak inne firmy ułatwiała sobie życie i produkowali chassis uniwersalne, dla kilku modeli, czasami używane przez kilka lat. W takiej sytuacji ta dziura może być użyta w innym modelu, a w tym intencjonalnie zostawiona pusta.Marconi pisze:Witam! Zdemontowałem Sabę i zauważyłem, że ma braki: patrząc na chassis od góry widać wymontowany element. Nie mam pojęcia co tam było. Jeśli ktoś ma ten model to proszę o informacje oraz zdjęcia. Nie zlokalizowałem też miejsca elementu który wypadł w czasie transportu, chodzi o zwój z drutu oporowego (zdjęcie w załącznikach na początku tematu). Prośba do kolegi "wieg", który ma taką Sabę o informacje i jeśli to możliwe, zdjęcia chassis od góry i od spodu. Pozdrawiam
SABA 311 WL w bakelicie!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: SABA 311 WL w bakelicie!
-
- 1250...1874 posty
Na tym zdjęciu widać, że okolice otworu są czyste, jak gdyby coś przez lata osłoniło je od kurzu.tszczesn pisze: Dostałeś schemat, to porównaj go z radiem, powinieneś dojść czego (jeżeli w ogóle) brakuje. Saba, podobnie jak inne firmy ułatwiała sobie życie i produkowali chassis uniwersalne, dla kilku modeli, czasami używane przez kilka lat. W takiej sytuacji ta dziura może być użyta w innym modelu, a w tym intencjonalnie zostawiona pusta.
-
- 375...499 postów
Witam, Na ty miejscu miały być kondensatory blokowe. Mam jakieś kondensatory blokowe pod spodem i trochę bałaganu: jakieś podpięte elektrolity, a chciałbym wiedzieć jak to ma oryginalnie wyglądać. Mam zastępczy kondensator do uformowania oryginalnego według instrukcji OTLampa. Zależy mi na zdjęciach oryginalnego odbiornika, bo w moim jak widać było trochę przeróbek. Nie mogę się doszukać w Sabie kondensatorów 1uF, które są połączone z żarówką oświetlającą skalę oraz przez kondensator 2uF z siatką lampy RENS 1284
.Dołączam zdjęcie mojej Saby z podpiętymi elektrolitami. 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czas odgrzebać temat. Jest ktoś chętny zrobić zdjęcia od spodu? Powoli zabieram się za naprawę, niestety chyba było juz grzebane.
Znalazłem takie.
O, dzięki. Zawsze to coś pomoże.
Moja wygłąda tak:
Moja wygłąda tak:

Czy orientujesz się ile tego elektrolitu powinno być? Zlałem z kilku kondensatorów jakieś 0,5cm3 i nie wiem czy do jednego to nie będzie mało. Wymiary kondensatora to ok. fi=25mm h=100mm C=28u.OTLamp pisze: Nie, kondensatory typu mokrego były używane do pierwszej połowy lat 40. Miały prostą konstrukcję, np. w postaci żebrowanej anody i katody, którą był aluminiowy kubek będący jednocześnie obudową. Wolna przestrzeń była zalana elektrolitem.
0.5cm^3? Przecież to praktycznie nic. Tam wchodzi kilkanaście cm^3.
To on ma być pełny po brzegi? Jeżeli tak, to kichaOTLamp pisze:0.5cm^3? Przecież to praktycznie nic. Tam wchodzi kilkanaście cm^3.

-
- 1250...1874 posty
Oznaczenie skład tego elektrolitu nie powinno być trudne
Najczęściej był to roztwory kwasu borowego.
Możesz spróbować zrobić małe uszko ze stalowego drutu umoczyć w pozostałym elektrolicie i umieścić nad palnikiem gazowym - jeśli płomień uzyska zielonkawy odcień no to wykryłeś bor.
Tak czy siak szkolne laboratorium chemii pozwoliłoby zbadać co to

Możesz spróbować zrobić małe uszko ze stalowego drutu umoczyć w pozostałym elektrolicie i umieścić nad palnikiem gazowym - jeśli płomień uzyska zielonkawy odcień no to wykryłeś bor.
Tak czy siak szkolne laboratorium chemii pozwoliłoby zbadać co to

Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
No wypadałoby, anoda powinna być cała zanurzona w elektrolicie. Poza tym mieszanie elektrolitu z różnych kondensatorów jest dość ryzykowne, jeśli jeden z nich będzie zanieczyszczony, popsuje cały elektrolit. Jeśli Twój kondensator był częściowo wyschnięty, trzeba było wstrzyknąć nieco wody destylowanej (stanowi ponad 50% elektrolitu).geguś pisze:To on ma być pełny po brzegi? Jeżeli tak, to kichaOTLamp pisze:0.5cm^3? Przecież to praktycznie nic. Tam wchodzi kilkanaście cm^3.. Trzeba będzie się ratować nowymi.
W skład wchodzi woda destylowana, kwas borowy, glikol etylenowy i woda amoniakalna. Sęk w tym, że po 70 latach ten skład bywa już inny i kondensator czasami wymaga wymiany elektrolitu, w tym dokładnego czyszczenia (w skrajnych przypadkach 10% roztworem NaOH), ponownego formowania samym roztworem kwasu borowego (czasem kilkukrotnego) i w końcu wpuszczenia elektrolitu roboczego. Najgorsze są kondensatory, w których elektrolit wysechł na kamień, bardzo trudno to rozpuścić a potem odessać strzykawką przez małą dziurkę u góry.disaster pisze:Oznaczenie skład tego elektrolitu nie powinno być trudneNajczęściej był to roztwory kwasu borowego.
Z chemi to ja cienki bolek jak szczypiorek na wiosnę. Nigdy nie lubiłem tej papraniny. W moich kondensatorach to raczej resztki elektrolitu zostały. Mogę go "wypłukać" i ponownie napełnić, ale potrzebuję jak dziecko we mgle. Dokładnie krok po krou. Przygotowanie elektrolitu też jak dla "normalnego inaczej". Dokładnie proporcje. Jak się komuś chce to dzięki z góry.
-
- 1250...1874 posty
Niestety obawiam się, że pomoc zdalna nie jest możliwa 
@OTLamp - znasz proporcje?

@OTLamp - znasz proporcje?
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
-
- 250...374 postów
Witam ,
Z takim chassis czeka cię wiele pracy - moje wygladało znacznie lepiej i bardziej podobnie do oryginału ale i tak musiałem wszystko zdemontować i składałem od nowa .
Nie przejmuj się tym roboty kupa ale warto , to radio potrafi pieknie zagrać .
W trakcie odnawiania zrobiłem sobie szkic co i jak ma być połączone , może to ci pomoże . Możesz łączyć wg. mego szkicu na pewniaka - błędów niet a radio działa .
powodzenia !
Z takim chassis czeka cię wiele pracy - moje wygladało znacznie lepiej i bardziej podobnie do oryginału ale i tak musiałem wszystko zdemontować i składałem od nowa .
Nie przejmuj się tym roboty kupa ale warto , to radio potrafi pieknie zagrać .
W trakcie odnawiania zrobiłem sobie szkic co i jak ma być połączone , może to ci pomoże . Możesz łączyć wg. mego szkicu na pewniaka - błędów niet a radio działa .
powodzenia !
Dzięki arwiecz.
Przyda się. Zapiszę sobie na dysku i pokukam co i jak.