Moja dziewczyna cieszy się, że jestem elektronikiem bo zawsze coś tam naprawię jak się zepsuje ale to, że zbieram stare "graty" to musiała sobie przyswajać około 2 lata, teraz już jest OK
Co sądzą o lampowej pasji wasze dziewczyny, żony?...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

Figaro to to samo co Rozyna tylko obudowa inna (bakelit/drewno) ale układ elektryczny jest identyczny. Mam i Figaro i Rozynę, to samo...
Moja dziewczyna cieszy się, że jestem elektronikiem bo zawsze coś tam naprawię jak się zepsuje ale to, że zbieram stare "graty" to musiała sobie przyswajać około 2 lata, teraz już jest OK
Gorzej jest z mamą. Zawsze jest to samo pytanie: "po co ci to, gdzie ty to znów postawisz, skąd to masz!?". Już sie zaczyna przywiązywać do tych "gratów" ale do piwnicy, gdzie trzymam większość sprzętów, nie schodzi... Ot boi się widoku chyba.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
gachu13
- 1250...1874 posty

E tam, i tak są mniejsze i to na jeszcze większych lampach! (seria U21)Niesamowite! Pomyślałem że pewnie jest na lampach "szarotkowych", sprawdzam na oldradio.pl - seria "E" i gabaryty 295x190x150 (Figaro faktycznie jeszcze mniejsze)! Nie sądziłem że robiono takie maluchy. Smile
Philips 203U i Tesla Talisman 306U.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
tszczesn
- moderator
W takich miniaturach specjalizowali sie u dziwo Amerykanie, potrafili na oktalowych lampa zrobić supera wilekości 2/3 pioniera. Do angielskiej Ultry T401 tez nawet szpilki nie ma gdzie wetknąć.gachu13 pisze:E tam, i tak są mniejsze i to na jeszcze większych lampach! (seria U21)Niesamowite! Pomyślałem że pewnie jest na lampach "szarotkowych", sprawdzam na oldradio.pl - seria "E" i gabaryty 295x190x150 (Figaro faktycznie jeszcze mniejsze)! Nie sądziłem że robiono takie maluchy. Smile
Philips 203U i Tesla Talisman 306U.
-
Maciek1
- 625...1249 postów

Witam
Anoda ty to masz sczęście w życiu
.
Jak ja przniosę coś do domu to jest wielka awantura i wrzask
(w pokoju nie mogę mieć więcej niż jedno radio bo reszta jest uważana za śmieci).
Jak coś robię np oscyloskop i leży "toto" niedokończone na biurku to jest z reguły zrzucane na podłogę a elementy do śmietnika pod pretekstem że jest nie estetyczne
.
dwa miseiące temu straciłem 10szt ECC85 bo mama myślała że to pudełko było do śmieci.
Jakoś sobie radzę i nie daję za wygraną.
Mam nadzieję że nikt z powodu podobnych kłopotów nie zerwie ze swoim hobby.
To na tyle smętków.
Pozdrawiam
Maciek1
Anoda ty to masz sczęście w życiu
Jak ja przniosę coś do domu to jest wielka awantura i wrzask
Jak coś robię np oscyloskop i leży "toto" niedokończone na biurku to jest z reguły zrzucane na podłogę a elementy do śmietnika pod pretekstem że jest nie estetyczne
dwa miseiące temu straciłem 10szt ECC85 bo mama myślała że to pudełko było do śmieci.
Jakoś sobie radzę i nie daję za wygraną.
Mam nadzieję że nikt z powodu podobnych kłopotów nie zerwie ze swoim hobby.
To na tyle smętków.
Pozdrawiam
Maciek1
-
painlust
- 9375...12499 postów

-
Kwazor
- 375...499 postów

-
pierwszy
-
kaem
- 625...1249 postów

Prawda jest taka, że większość dorosłych Polaków z powodu sytuacji ekonomicznej nie ma żadnego konkretnego hobby, poza biernym odbieraniem papki medialnej. Nawet jak zaczyna ich być stać na jakieś hobby, to z przyzwyczajenia w nic nie wchodzą. Zobaczcie jak to wygląda na Zachodzie - tam na co drugiej prywatnej posesji stoi jakiś symbol typu maszt żaglówki czy pięknie odnowione koło od starego motocykla. U nas ludzie z jakimś technicznym hobby traktowani są jak niespełna rozumu. Przecież "normalny" człowiek pije tanie wino i bije żonę, a nie zbiera jakieś żelastwo w celu innym niż sprzedaż na złomie. A jeszcze kupować to żelastwo? Chory jakiś czy co?
Smutne...
Smutne...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
wuja69
- 50...74 posty

-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

Kolega napisał bardzo prawdziwe słowa. Zawsze gdy zabierałem się za renowację jakiegoś starego motocykla (obecnie nie mam nic prócz Komara, reszta się rozeszła z braków w finansach) to grono łebków przyjmowało to ze śmiechem, niekiedy urażając mnie przy tym, ale po co się tym przejmować. Ważne jest to by kochać to co się robi i robić to z każdym dniem lepiej. Nie narzekam na brak roboty, nawet znalazłem kumpla teraz na studiach który również lubi takie "graty" i mamy o czym rozmawiać. Prawda jest taka że zawsze gdy już wyjadę tym sprzętem na ulicę na osiedlu to ludziom szczęka opada. I kto tu jest dziwny? Człowiek z pasją czy śmierdzący żul spod sklepu z browarem w brudnej łapie? Kiedyś nawet jeden żul prawie się popłakał widząc mojego Komara mówiąc, że spędził na takim niezapomniane chwile (cokolwiek to znaczykaem pisze:Prawda jest taka, że większość dorosłych Polaków z powodu sytuacji ekonomicznej nie ma żadnego konkretnego hobby, poza biernym odbieraniem papki medialnej. Nawet jak zaczyna ich być stać na jakieś hobby, to z przyzwyczajenia w nic nie wchodzą. Zobaczcie jak to wygląda na Zachodzie - tam na co drugiej prywatnej posesji stoi jakiś symbol typu maszt żaglówki czy pięknie odnowione koło od starego motocykla. U nas ludzie z jakimś technicznym hobby traktowani są jak niespełna rozumu. Przecież "normalny" człowiek pije tanie wino i bije żonę, a nie zbiera jakieś żelastwo w celu innym niż sprzedaż na złomie. A jeszcze kupować to żelastwo? Chory jakiś czy co?
Smutne...
Pozdrawiam wszystkich maniaków!!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
darek9925
- 25...49 postów

Re: Co sądzą o lampowej pasji wasze dziewczyny, żony?...
Witam
U mnie to raczej z rodzicami mam problem. Ostatnio jak chciałem kołchoźnik powiesić na ścianie to mi nie pozwolono bo bedzie szpecił wygląd pokoju. Tak więc kołchoźnik i rm maja leżą w kącie. Ale nie jest tez tak źle bo ostatnio moja koleżanka w szkole spytała się czym się interesuję [ pewnie myślała ze zbieranie znaczków czy cos podobnego ] to ją przytkało jak jej powiedziałem ze elektroniką.
pozdrawiam
PS
Anoda witaj w klubie - mamy takie same telewizory tylko że ja mam czarny
U mnie to raczej z rodzicami mam problem. Ostatnio jak chciałem kołchoźnik powiesić na ścianie to mi nie pozwolono bo bedzie szpecił wygląd pokoju. Tak więc kołchoźnik i rm maja leżą w kącie. Ale nie jest tez tak źle bo ostatnio moja koleżanka w szkole spytała się czym się interesuję [ pewnie myślała ze zbieranie znaczków czy cos podobnego ] to ją przytkało jak jej powiedziałem ze elektroniką.
pozdrawiam
PS
Anoda witaj w klubie - mamy takie same telewizory tylko że ja mam czarny
http://www.elektronix.bloog.pl
http://www.katoda.fora.pl
Sprzęt Unitry żyje,
a tajwanu w magazynach gnije.
http://www.katoda.fora.pl
Sprzęt Unitry żyje,
a tajwanu w magazynach gnije.
-
_idu
Eeeeech, radia, TV....
A co ma powiedzieć mój kunmpel posiadacz trzech tramwajów - 5N (1957) ex Bydgoszcz, jeżdżący, Sanok Sn ex Łódź (1928) - na ukończeniu oraz techniczny wagon przerobiony z 5N1 ex Łódź....
A co ma powiedzieć mój kunmpel posiadacz trzech tramwajów - 5N (1957) ex Bydgoszcz, jeżdżący, Sanok Sn ex Łódź (1928) - na ukończeniu oraz techniczny wagon przerobiony z 5N1 ex Łódź....
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

STUDI pisze:Eeeeech, radia, TV....
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
KaKa
- 1875...2499 postów

Mój znajomy na podwórku trzyma dwa tramwaje. Ale mieszka za miastem 
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper