Witam!! Może ktoś ma dane na temat tej lampy,nie wiem gdzie anoda,katoda..itp.Mam 4 takie lampy i chciałem zrobić z nich mostek prostowniczy,tylko jest jedno ale,nie wiem czy jedna z nich przypadkiem nie straciła próżni bo zamiast tego srebrnego na ściankach ,jak w innych lampach jest białe(nie wiem jak to fachowo się nazywa ) i przy cokole jest pęknięcie .Mam nadzieję,że ktoś pomoże. A jak nie to czy można zastosować w mostku 2szt. - 6d22s oraz 2szt. - 3d22s
rączki mam ,w necie szukałem danych tel lampy i nigdzie nie mogłem znajść dlatego myslałem że ktoś ma to pod ręką.A po drógie jeżeli chodzi o lampy to nie jestem jeszcze w te klocki dobry.
podobna do ey86,na czubku chyba katoda (taki metalowy dzyndzel ) w środu lampy metalowy ''walec''na jego górze jakiś okrąg tez metalowy,ale w ciąż nie wiem czy jedna z lamp jest bez próżni ,nikt mi nie odpowiedział jedna z nich ma taką białą mgiełke i jest trochę pęknięta przy cokole.
1. )Skoro jest podobna do EY86, to jest to kenotron. Prostownika nie zrobisz, takie lampy pracują z prądem kilku mA przy napięciu kilkunastu kV. Wygląda na lampę dość rzadką. Wersja pierwsza będzie żarzona z odczepu trafa linii w TV, podobnie jak DY86, koło 2-3V, a druga 6,3V jak EY86.
2.) Tak, lampa która ma spalony getter (Mg lub Ba spalił się do MgO / BaO) jest całkowicie zapowietrzona.
Ostatnio zmieniony pn, 7 stycznia 2008, 16:47 przez szalony, łącznie zmieniany 1 raz.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Co znacznie zmienia postać rzeczy, bowiem takie oznaczenie odczytuje się 3C22S i jest to z oznaczenia ewidentnie kenotron. Zajrzyj do franka. Przejrzyj też post wyżej, bo edytowałem
Ostatnio zmieniony pn, 7 stycznia 2008, 16:48 przez szalony, łącznie zmieniany 1 raz.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
no to lipa mostka nie zrobie chciałem to zastosować jako prostownik do magicznego oka.Mam jeszcze jedno pytanie bo mam 2 identyczne lampy tylko że róznią sie jedną literą mianowice jedna to 6u22c (''u'' z dzyndzelkiem) ,dróga to 6A22c (nie zupełnie ''A'' tylko podobne to tej litery) wydaje mi sie że to ''A'' to chyba po polsku D ,ale wole sie spytać tych co wiedzą.Myśle że te nadały by się do prostownika tylko że mostka z nich nie zrobie co najwyżej prostownik dwópołowkowy co wiąże się z nawinięciem trafa na 2*170V