Anoda to tu rurka najbardziej na zewnątrz, w której jest siatka (taka spirala z drutu rozpięta na dwóch prętach), w której jest katoda (taka biała rurka).Marconi pisze:Rurka pompowa jest pomiędzy drucikami żarzenia, bo tylko tu miernik coś pokazuje, a konkretnie 2,2ohm. Nie mam pojęcia ile powinno być. Wybaczcie, ale nie wiem jak wygląda anoda czy katoda w tej lampie, może ktoś mi wyjaśni.
Uratować Telefunken REN 904!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Uratować Telefunken REN 904!
-
- 375...499 postów
Tym razem inna lampa i kolejna zasługa Poczty Polskiej. Jak w poprzedniej zerwany cokół i prośba o pomoc w ustaleniu miejsca drucików, tu jest ich więcej, bo to ECH 4 Valvo. Tomku, jak robi się kit gliptalowy
Pozdrawiam 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Marconi pisze:Tym razem inna lampa i kolejna zasługa Poczty Polskiej. Jak w poprzedniej zerwany cokół i prośba o pomoc w ustaleniu miejsca drucików, tu jest ich więcej, bo to ECH 4 Valvo. Tomku, jak robi się kit gliptalowyPozdrawiam
Wygląda, że drucików jest trochę za mało (powinno być osiem). W każdym razie tu już jest gorzej, ta lampa to trioda z heptodą, ilość elektrod do ustalenia jest spora. IMO bez zdrapania części metalizacji się nie zgadnie. Natomiast ten typ lampy jest tani i popularny, łatwy do kupienia.
-
- 375...499 postów
Dzięki Tomku
Jeszcze nie sprawdzałem ile kosztuje ECH4, bo muszę uporać się z pierwszą, więc dzięki za informacje. Dam sobie spokój z naprawą a kiedyś do niej powrócę o ile ma wszystkie wyprowadzenia.

-
- 375...499 postów
Kolego Alek, wspomniałeś o kicie gliptalowym do cokołowania. Jak się go robi, czy jest gdzieś do dostania
Dzięki 

-
- 625...1249 postów
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- moderator
ECH4 kosztuje od 1.5zł do 60zł, średnia 17 (cena za ostatnie cztery lata wg. Ebaya i Allegro)Marconi pisze:Dzięki TomkuJeszcze nie sprawdzałem ile kosztuje ECH4, bo muszę uporać się z pierwszą, więc dzięki za informacje. Dam sobie spokój z naprawą a kiedyś do niej powrócę o ile ma wszystkie wyprowadzenia.
-
- 375...499 postów
Witam! Lampa prowizorycznie zostala podłączona do próbnika, a potem do radia. Radio nie zagrało, ale w wejsciu na gramofon jest sygnał, więc wszyskie kabelki są chyba dobrze podłączone. W obu próbach nie było przewodu metalizacji, czy ma on jakiś wpływ na wydanie głosu stacji przez radio
W sumie nie miałem wcześniej radia bez zakresów i potencjometru. Nie wiem jak w tym modelu (Telefunken 127 WLK) można to ustawić i cokolwiek złapać. Myślę, że źle podłączona do cokołu bańka lampy nie dałaby sygnału. A jaką funkcję i wpływ na odbiór stacji ma metalizacja
Dziękuję i pozdrawiam 

-
- moderator
Jak to rozumieć? Na to wejście podaje się sygnał z zewnątrz. Jak podasz tam np. dźwięk z komputera to musi ci głośno i bez zniekształceń grać w głosniku.Marconi pisze:Witam! Lampa prowizorycznie zostala podłączona do próbnika, a potem do radia. Radio nie zagrało, ale w wejsciu na gramofon jest sygnał, więc wszyskie kabelki są chyba dobrze podłączone.
Nie. Metalizacja to ekran lampy, bez niej może ci zbierać brum i możesz mieć problemy z reakcją z powodu niekontrolowanych sprzężeń. Czy lampa działa można prosto sprawdzić mierząc napięcie na anodzie - powinno być ok 30 - 50V.Marconi pisze:W obu próbach nie było przewodu metalizacji, czy ma on jakiś wpływ na wydanie głosu stacji przez radioW sumie nie miałem wcześniej radia bez zakresów i potencjometru. Nie wiem jak w tym modelu (Telefunken 127 WLK) można to ustawić i cokolwiek złapać. Myślę, że źle podłączona do cokołu bańka lampy nie dałaby sygnału. A jaką funkcję i wpływ na odbiór stacji ma metalizacja
Dziękuję i pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Tomku! Dzięki za pomoc! Chyba nie miałem dobrych nauczycieli. Do gniazda gramofonowego włożyłem śrubokręt dotykając jego metalowej części i w głośniku pojawiło się charakterystyczne buczenie, co znaczy że lampa REN 904 została prawidłowo podłączona do wyrwanego cokołu. Radio nie zagrało, ale to pewnie jakaś usterka kondensatorowa. Z tyłu nie za bardzo wiem gdzie można podłaczyć antenę. Późniejsze modele miały to wyraźniej zaznaczone. Poza tym, gdzie dostać składniki by sporządzić klej na zimno i przykleić cokół
Nie chcę to robić dwuskładnikowym distalem, wolę oryginał. A może ktoś ma już gotowy zmieszany w słoiczku i brakuje tylko acetonu
Od czego rozpocząć poszukiwania usterek, które są przyczyną tego, że radio nie odbiera żadnej stacji
Pozdrawiam

Sporządziłem jakiś czas temu około 0,5 kG takiego kitu. Cokołuję tym swoje lampy oraz lampy naprawiane:)
-
- 375...499 postów
Alku, a czy dałoby się zaworeczkować odrobinkę na jedną lampę, włożyć do koperty i wysłać do mnie? Wszelkie koszty oczywiście pokrywam Banknotami NBP. Pozdrawiam 

-
- 375...499 postów
Witam! Tomku, jak dotykam miernikiem do anody lampy podłączonej do radia, to zaczynają się ogromne trzaski w głośniku, więc natychmiast odłączam by nie zbudzić małego, nie wiem jakie jest tam napięcie, bo w tak krótkiej chwili nie zdołałem zobaczyć wskazań miernika. Lampa natomiast działa po podłączeniu do bróbnika Funke 19W. Ciągle nie mam pewności czy jest dobrze podłączona do oderwanego cokołu. Pozdrawiam. Aha, czy ktoś zna numer karty, by zmierzyć stabilizator GR150 DA?
-
- moderator
Trzaski są normalne. Miernik lamp pokazuje że lampa działa razem ze sterowaniem?Marconi pisze:Witam! Tomku, jak dotykam miernikiem do anody lampy podłączonej do radia, to zaczynają się ogromne trzaski w głośniku, więc natychmiast odłączam by nie zbudzić małego, nie wiem jakie jest tam napięcie, bo w tak krótkiej chwili nie zdołałem zobaczyć wskazań miernika. Lampa natomiast działa po podłączeniu do bróbnika Funke 19W. Ciągle nie mam pewności czy jest dobrze podłączona do oderwanego cokołu. Pozdrawiam. Aha, czy ktoś zna numer karty, by zmierzyć stabilizator GR150 DA?