Uszkodzone Radia!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Uszkodzone Radia!
A ja powtórzę jest - ba pobierają opłatę, a opcja Ostrożnie oznacza zę pani pisze flamastrem słowo Ostrożnie na paczce.
Oficjalny cennik usług Poczty Polskiej - fragment dotyczący usługi Ostrożnie: http://www.cennik.poczta.lublin.pl/help ... _ostroznie
W grudniu przed Świętami sam korzystałem z tej opcji.
A jakby któś uparcie jeszcze sie czepiał to proszę przeczytać fragment dt: Nadanie przesyłki na warunkach szczególnych
Oficjalny cennik usług Poczty Polskiej - fragment dotyczący usługi Ostrożnie: http://www.cennik.poczta.lublin.pl/help ... _ostroznie
W grudniu przed Świętami sam korzystałem z tej opcji.
A jakby któś uparcie jeszcze sie czepiał to proszę przeczytać fragment dt: Nadanie przesyłki na warunkach szczególnych
Jak to nie ma, jak przed świętami wysyłałem i babka na poczcie nie dosłyszawszy, dodatkowo pytała, żeby się upewnić, czy ma być opcja "ostrożnie". Mają zdaje się takie nalepki z czerwonym napisem "ostrożnie", a jak nie mają, to piszą na paczce czerwonym pisakiem. Co ciekawe, w linku, jaki podał STUDI jest napisane, że opcja ta dotyczy wyłącznie przesyłki pobraniowej. Tymczasem ja wysyłałem zwykłą. Chyba że od nowego roku to się zmieniło, podobnie jak wprowadzone gabaryty A i B.Marconi pisze: Odwrotnie: w Niemczech jest opcja ostrożnie zaś Poczta Polska nie ma tej opcji.
W Niemczech (i chyba w całej Europie), z tego co się przed chwilą dowiedziałem, opcja "ostrożnie" istnieje pod postacią nalepek "glass" (lub "szkło" w języku danego kraju) lub nawet całej taśmy, którą jest opasana paczka.
W kartonie, którego zdjęcie jest niżej, było oczywiście zapakowane radio - polski Philips 947A (szkoda, że nie byłem adresatem, doszedł nienaruszony).
Przeczytaj punkt: Nadanie przesyłki na warunkach szczególnych i jego drugi ustęp identyczny z punktem Ostrożnie - tyle że nie ma ograniczenia co do stosowalności. Czyli de facto opcja Ostrożnie dotyczy każdej przesyłki. To rozróżnienie może tylko wynikać z taryfy lub z faktu innych procedur w przypadku doręczania przez listonosza czy kuriera a składowania w UP.
Paczki, które otrzymałem z Niemiec były owinięte taśmą, na której jest napisane w pięciu językach "Ostrożnie szkło". Niemcy zazwyczaj tak pakują. Wczoraj i dzisiaj byłem na poczcie i Pani Naczelnik podniesionym głosem, że Poczta Polska nie ma opcji "ostrożnie". Jedynie doradzała, by wybierać wysyłkę za pobraniem i w razie wątpliwości otwierać przy kurierze i w razie uszkodzenia nie przyjąć. Odpowiedziałem jakby to miało wyglądać w przypadku zakupów, które zrobiłem w Niemczech. W proponowanych formach zapłaty mało kto umieszcza "za pobraniem". Po niedzieli zawiozę jej wspamniany przez STUDIEGO punkt: Nadanie przesyłki na warunkach szczególnych. Dziękuję za podpowiedzi 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jeżeli się nic nie zmieniło to nie ma opcji 'za pobraniem' w przypadku paczek zagranicznych (w obie strony zresztą).Marconi pisze:Paczki, które otrzymałem z Niemiec były owinięte taśmą, na której jest napisane w pięciu językach "Ostrożnie szkło". Niemcy zazwyczaj tak pakują. Wczoraj i dzisiaj byłem na poczcie i Pani Naczelnik podniesionym głosem, że Poczta Polska nie ma opcji "ostrożnie". Jedynie doradzała, by wybierać wysyłkę za pobraniem i w razie wątpliwości otwierać przy kurierze i w razie uszkodzenia nie przyjąć. Odpowiedziałem jakby to miało wyglądać w przypadku zakupów, które zrobiłem w Niemczech. W proponowanych formach zapłaty mało kto umieszcza "za pobraniem". Po niedzieli zawiozę jej wspamniany przez STUDIEGO punkt: Nadanie przesyłki na warunkach szczególnych. Dziękuję za podpowiedzi
Skopiowałem i wklejam, by rozwiać wątpliwości i powstrzymać wolne interpretacje. Dla mnie to jest jasne: Ostrożnie - traktowanie przesyłki pobraniowej z zawartością płynów, gazów, rzeczy łamliwych i kruchych, żywych roślin, pszczół, ptaków domowych i ozdobnych ze szczególną ostrożnością. Usługa ostrożnie stosowana jest tylko do przesyłki pobraniowej i może być zgłoszona tylko w momencie nadawania przesyłki pobraniowej. Opłatę uiszcza nadawca przy nadaniu przesyłki pobraniowej. Pozdrawiam 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Nie tylko lampomaniacy mają ten problem http://gitara.pl/forum/viewtopic.php?id=49213&p=1 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Marconi pisze:Skopiowałem i wklejam, by rozwiać wątpliwości i powstrzymać wolne interpretacje. Dla mnie to jest jasne: Ostrożnie - traktowanie przesyłki pobraniowej z zawartością płynów, gazów, rzeczy łamliwych i kruchych, żywych roślin, pszczół, ptaków domowych i ozdobnych ze szczególną ostrożnością. Usługa ostrożnie stosowana jest tylko do przesyłki pobraniowej i może być zgłoszona tylko w momencie nadawania przesyłki pobraniowej. Opłatę uiszcza nadawca przy nadaniu przesyłki pobraniowej. Pozdrawiam
Przeczytaj uważnie punkt do tyczący nadania paczki na warunkach szczególnych - podpunkt drugi:
Nadanie przesyłki na warunkach szczególnych - świadczenie polega na przyjęciu przesyłek odbiegających od standardów przyjętych w ich przypadku. Na warunkach szczególnych nadawane mogą być:
* przesyłki listowe nierejestrowane, przesyłki listowe polecone, przesyłki listowe z zadeklarowaną wartością, kartki pocztowe, których kształt lub wymiary odbiegają od przyjętych
* paczki pocztowe, których wymiary są większe od przyjętych bądź zawartość stanowią płyny, gazy, rzeczy kruche, łamliwe, żywe rośliny i zwierzęta a także przedmioty lub substancje wymagające specjalnego traktowania w przewozie. Wymiary przesyłki nie mogą przekroczyć 5000 mm dla sumy długości i największego obwodu mierzonego w innym kierunku niż długość.
Gdzie masz wzmiankę o przesyłce pobraniowej? Jedynie ograniczenie dotyczy wymiarów paczki. Porównaj to z tekstem dt Ostrożnie - toż to samo!!! - rozszerzone na listy.
na poczcie jest możliwość ubezpieczenia przesyłki na kwotę stanowiącą ekwiwalent zawartości- przy 250 zł płaciłem jakieś dodatkowe 5 zł. Nigdy, ale to nigdy przesyłka ubezpieczona nie doszła do mnie w złym stanie- co więcej przychodziła szybciej niż wszelkiej maści priorytety, wszelkie ostrożnie i inne takie przychodziły jakby celowo zmasakrowane.
Pluto
- piotr_malinowski
- 25...49 postów
Mam pytanie dotyczące przesyłek krajowych (w Polsce). Czy lepiej wysłać radio (ok. 18 kg) Pocztą Polską priorytetem + ubezpieczenie, czy też lepiej np. "siódemką" itp.?
Co radzicie?
Co radzicie?
-
- 6250...9374 posty
Ja z SIÓDEMKĄ już nigdy..Ale ostatnio mam same sukcesy w wysyłkach.Nie będę podawał szczegółów technicznych ale solidne opakowanie to podstawa.Np.niedawno generator sygnałowyPG20(19,5kg,skala cyfrowa,włączniczki ,du..ki)wyszedł zwycięsko z walki z pocztą na trasie Warszawa-Kraków.Pakowałem dwie godziny.Dziwi mnie inna sprawa:autotrafo 2,5kW(18kg) opakowane solidnie a wyglądało jak mina przeciwpancerna(dosłownie) nie wzbudziło na poczcie zainteresowania co to takiego(Czterech pancernych nie oglądali?) czyli jednak minę też można by wysłać..Opakowanie dość solidne i z dopiętą rączką do wygodnego przenoszenia i całość doszła.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Najlepiej uzbrojoną, to parę osób na amen oduczy się rzucania paczkamicirrostrato pisze:(...)minę też można by wysłać.. (...)

Co do Siódemki - parę dni temu kupiłem gitarę i sprzedawca wysłał ją przez Siódemkę. Kurier dał mi paczkę i kwit do podpisania. Chciałem w jego obecności otworzyć paczkę, żeby sprawdzic czy zawartośc jest nieuszkodzona, a gość odwrócił sie na pięcie i powiedział, że się spieszy i że to nie jego sprawa, tylko wysyłającego i że jeśli coś będzie nie tak, to żeby do niego zadzwonić to przyjedzie i spisze protokół. Po czym poszedł zostawiając mnie z opadniętą szczęką. Na szczęście paczka i jej zawartość była nienaruszona.
Thereminator pisze:Najlepiej uzbrojoną, to parę osób na amen oduczy się rzucania paczkamicirrostrato pisze:(...)minę też można by wysłać.. (...)![]()
![]()
Co do Siódemki - parę dni temu kupiłem gitarę i sprzedawca wysłał ją przez Siódemkę. Kurier dał mi paczkę i kwit do podpisania. Chciałem w jego obecności otworzyć paczkę, żeby sprawdzic czy zawartośc jest nieuszkodzona, a gość odwrócił sie na pięcie i powiedział, że się spieszy i że to nie jego sprawa, tylko wysyłającego i że jeśli coś będzie nie tak, to żeby do niego zadzwonić to przyjedzie i spisze protokół. Po czym poszedł zostawiając mnie z opadniętą szczęką. Na szczęście paczka i jej zawartość była nienaruszona.

Ja by od razu dzwonił do jego przełożonego i narobił gnoju. Nie wiem ile Twoja gitara kosztowała, ale pewnie nie był to Skajwej, więc kilka PLN na pewno.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Epi G400
Może i bym tak zrobił, ale akurat tego dnia byłem nieco chory i nie byłem w zbyt bojowym nastawieniu.

Może i bym tak zrobił, ale akurat tego dnia byłem nieco chory i nie byłem w zbyt bojowym nastawieniu.
- Valdi5
- 1250...1874 posty
A teraz czekam co zrobi DHL z moim TITANIKIEM z 1934roku, lada dzień mają dostarczyć
Ostatnio zmieniony pt, 18 stycznia 2008, 23:33 przez Valdi5, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu