Głowica TV ZSRR

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Re: Głowica TV ZSRR

Post autor: KENARF »

cirrostrato pisze:Koledzy,wróćmy do meritum.Kenarf jednego dalej nie rozumiem,chcesz SZEROKIE pasmo(czyli 120-230MHz?) a głowica na poszczególnych kanałach(czyli w tym zakresie 120-230MHz) ,,chodzi" z szerokością kilku MHz.Czyli co,będziesz odbierał takie ,,pasemka" po ok. 8MHz w zakresie 120-230MHz?

Drogi CIRROSTRATO dziekuje za " zdecydowane wkroczenie" ale ja własciwie ten temat juz zakończyłem ponieważ dostałem tutaj i od STASZKAS i jeszcze jednego kolegi meilem schematy tej głowicy radzieckiej które w końcu umozliwiły mi poprawna identyfikacje jej wyprowadzeń i tylko o to mi chodziło wiec sie zdiwiłem jak napisałes teraz o szerokim pasmie. Wydaje mi sie, ze skojarzyłes to z moim innym tematem gdzie chodziło mi o jak najszersze pasmo przenoszenia wzamacniacza posredniej. Te dwa tematy troche sie ze soba zbiegaja, ale chwilowo je rozdzieliłem bo zbieram infa potrzebne do wykonania pewnego pomysłu wymagajacego eksperymentu i przynajmniej teraz nie zalezy mi na szczególowym opisywaniu całosci.
Dziekuje wiec serdecznie i odezwę sie jak znowu trafię na problem lub będę miał wątpliwości do tzw rozwiania.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

cirrostrato pisze:Koledzy,wróćmy do meritum.
Ja wlasnie do meritum sprawy.
Potraktowalem KENARF-a powaznie po takim tekscie w innym watku:
”Jeśli ja sam coś projektuję i przeznaczam to coś do publikacji, to bezwzglednie podaję wszystkie szczegóły konstrukcyjne potrzebne do szybkiego powielenia układu przez chętnych i wtedy są to kompletne schematy, dokładne opisy wykonawcze elementów i montazowe całosci oraz , wszelkie wyniki pomiarów i co cholernie ważne rysunki płytek drukowanych.”
ponieważ nie miałem powodu żeby nie wierzyc mu, taki już jestem :wink:
No, potem było już coraz gorzej.
W wyjatkowo niechlujny sposób opisal czego chce, podajac zamiast typ glowicy którym dysponowal, model odbiornika gdzie rzekomo na schemacie blokowym była ta glowica.
W tych odbiornikach jest inna glowica z innym wyprowadzeniem, ale to już nie ma znaczenia.
Klopot w tym, ze wiekszosc mlodych (wiekem) uzytkownikow Forum w ciagu 5 minut rozszyfruje taka glowice bez problemu i bez schematu :lol:
Nie może być inaczej skoro idea superheterodyny nie zmienila się od lat 1930 :D
Jeszcze troche gornolotnych cytatow, no nie mogę się powstrzymac :wink:
„Paniał o co mi chodzi?”

„Co do niechlujne odreczne bazgroły autorów jak ktoś jest niechluj to jest nim w kazdym calu wiec czy
idzie o rysunki czy o inne sprawy to zawsze wychodzi tak samo. Mozna oczywiscie robic szkice dla siebie,
ale jesli sie coś publikuje i daje to innym to nalezyzachować jakieś minimum czystosci i elegancji.
Ja widziałem juz konstrukcje nawet działajace ale wygladajace strasznie śmietnikowo i praktycznie nie do
powielenia z powodu tak niechlujnej dokumentacji. Szkoda czasu na gadanie o tym.”

„Bardzo mnie cieszy ze sie dostosowujesz i ze pogłębiasz edukacje w zakresie tematycznym.”

I na koniec Panie KENARF

„No to pracuj, pracuj i zobaczymy co wyjdzie”

PS
Tekst na niebiesko jest cytatem doslownym autorstwa KENARF-a
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

AMEN
ODPOWIEDZ