Montaż głowicy GF33 w lampowcu.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jacekh
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Montaż głowicy GF33 w lampowcu.

Post autor: jacekh »

Kilka fotek dopasowania Światowida do głowicy FM typ GF33.

Ten widoczny kątownik na głowicy zaciskamy pod trafo głosnikowe.
Załączniki
018.jpg
018.jpg (7.36 KiB) Przejrzano 1023 razy
019.jpg
017.jpg
017.jpg (21.58 KiB) Przejrzano 1026 razy
011.jpg
011.jpg (16.83 KiB) Przejrzano 1022 razy
015.jpg
014.jpg
Ostatnio zmieniony czw, 3 stycznia 2008, 19:53 przez jacekh, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Re: Montaż głowicy GF33 w lampowcu.

Post autor: Alek »

A czemu nie ma tam lampowej głowicy DEA? :|
jacekh
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Nie najlepiej chodziła i do tego na kawałku skali , więc zrobiłem takie małe coś i UKF jest w pełnym zakresie.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ja dobrze znam tą głowicę :wink: Taka siedzi w Amatorze! Mam Amatora3 którego przestrajałem bardzo dawno temu i super odbiera. Głowica jest dobra ale jak rozwiązałeś kwestię p.cz? Faktycznie, szkoda że nie lampowa.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
jacekh
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Nie chcialem sobie udawadniać ,że jestem dobry i zrezygnowałem z ćwiczeniem głowicy lampowej. Zależało mi na dobrym FM w pełnym zakresie. Pcz. Ha - zrobiłem testy na jakimś dziwnym odbiorniku samochodowym , podłączyłem pcz. 10,7 z radia samochodowego przez kondzioł 100p i Światowid dostał takiego kopa na FM-ie ,że byłem zdziwiony efektem. Podłączyłem głowicę bezpośrednio do kabla koncentrycznego bez kondensatora na pcz. i efekt jest znakomity. Zestroiłem głowicę na ARW Światowida i działa. Może dołożę jeszcze jeden stopień pcz. na tranzystorze przed lampami i tak zostawię.
"ODWAGI COŚ ZAWSZE MUSI WYTRZYMAĆ"
jacekh
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Dodatek
- zasilanie głowicy z anodowego. Rezystor 27K minimum 2 W i zener 12. Oczywiście anodowe zasilające oryginalna głowicę lampową.
Polecam zastosowanie GF33 , bardzo ładnie odbiera na całym zakresie FM.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

jacekh pisze:Dodatek
- zasilanie głowicy z anodowego. Rezystor 27K minimum 2 W i zener 12. Oczywiście anodowe zasilające oryginalna głowicę lampową.
Polecam zastosowanie GF33 , bardzo ładnie odbiera na całym zakresie FM.
A przestrajałeś tą głowicę? Jeśli tak to jak? Mój Amator coś lichnie powoli.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
jacekh
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Tak przestrajana teraz nie podam linka , jestem na kompie w hotelu. Ja nie mam problemów , Światowid lata ładnie .
Wpisz w gogle przestrojenie GF33 , mnie wyskoczył jeden link , tak zrobiłem i rewelacyjnie w całym zakresie.
Trzeba troche postroić.

Pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

Pewne rozwiązanie w polskich głowicach zastosowane przez Philipsa umożliwia łatwe podłączenie głowicy tranzystorowej.
Otóż panowie z Philipsa wpadli na genialne rozwiązanie filtru pasmowego w głowicy. Podzielili go na dwie części - pierwsza jest w głowicy , druga już na płycie głównej radia. Wtórny obwód filtra jest słabo sprzężony indukcyjnie z cewką w głowicy. Sprzężenie jest realizowane za pomocą cewki w filtrze w głowicy o małej liczbie zwojów (na prawdę ułamek zwoja!!!!). Dzięki temu uzyskano jednocześnie niską impedancję wyjściową głowicy i małą wrażliwość na pojemność połączenia głowicy z torem p.cz. Nie widać tego wprost na schemacie odbiornika.

Wzrost czułości jest łatwo wytłumaczyć. Wyjściowe uzwojenie w głowicy tanzystorowej ma znacznie więcej zwojów niż te w głowicy DEA. Ponadto silniejsze sprzężenie może poszerzyć pasmo p.cz co może być zaletą przy obecnym stylu nadawania. Powinno się wręcz wyczuć istnienie dwóch maksimów przy strojeniu cewki p.cz. w głowicy oraz tej na płycie odbiornika stanowiącej wtórny obwód filtru p.cz. Jeśli tak to należy uzyskać poprawny odbiór w siodełku tegoż filtru.

P.S. Żeby nie być gołosłownym... W załączniku: na górze to co widać na schematach polskich radii lampowych z UKF'em. Na dole równoważny ukłąd wyjaśniający czy to naprawdę jest.
Załączniki
filtrFM.png
filtrFM.png (1.63 KiB) Przejrzano 1059 razy
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Wracając do głowicy GF-33 - w wielu odbiornikach przestrajałem tę głowicę na zakres CCIR i rezultaty były znakomite - czułość na poziomie kilku mikrowoltów. Jest to dobra głowica, pracująca stabilnie w duzym zakresie temperatur i czasu. Ciekawy jestem czy to polska myśl czy ściągnięty schemat z jakiegoś zachodniego radia?
_idu

Przecież w tej głowicy nie ma nic szczególnego - więc znajdziesz wiele konstrukcji praktycznie identycznych. A dobra czułość to m.in. zaleta strojenia czymś innym niż varikapy - one też szumią....
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

STUDI pisze:Wtórny obwód filtra jest słabo sprzężony indukcyjnie z cewką w głowicy. Sprzężenie jest realizowane za pomocą cewki w filtrze w głowicy o małej liczbie zwojów (na prawdę ułamek zwoja!!!!).
Bardzo ważną rzecz tu poruszyłeś moim zdaniem...
O ile pamiętam, to w czasach kiedy nie było jeszcze internetu, taki rodzaj sprzężenia potocznie
nazywano linkiem. I był on bardzo powszechnie stosowany w wyższej klasy urządzeniach :) Właśnie po mieszaczach ( nadawczych również ;) ).
Jednak nie zapominajmy o tym, że prawidłowe zestrojenie takiego filtra wcale nie jest proste...
Trzeba dużo uwagi poświęcić, żeby odpowiednią charakterystykę uzyskać ;)

PS:
Ułamek zwoja powiadasz...
Prawdziwym twardzielom wystarczają proste druty ;)
Załączniki
zwoje.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: KENARF »

Witam uprzejmie,
i mam pytanie czy ktoś z Panów zrobił doswiadczenia lub ma wiedzę na ile tę głowice można przeciągnąć w górę tak aby pracowała stabilnie wyzej jak 108MHZ i jakie to bedzie maksimum? Chodzi mi oczywiscie o taka ingerencje w układ, która polega na ew korekcji uzwojeń i pojemności stałych jednak bez wymiany agregatu i rdzeni w cewkach.
jacekh
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

STUDI pisze: P.S. Żeby nie być gołosłownym... W załączniku: na górze to co widać na schematach polskich radii lampowych z UKF'em. Na dole równoważny ukłąd wyjaśniający czy to naprawdę jest.
Potwiedzam załącznik Kolegi , takie rozwiązanie jest w Światowidzie i pewnie w innych tego typu OR.
_idu

MarekSCO pisze: PS:
Ułamek zwoja powiadasz...
Prawdziwym twardzielom wystarczają proste druty ;)
Hmmm w takim przypadku taki drut musiałby mieć jakieś ze 2 - 3 mm długości.....
ODPOWIEDZ