Montaż głowicy GF33 w lampowcu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
- Kontakt:
Montaż głowicy GF33 w lampowcu.
Kilka fotek dopasowania Światowida do głowicy FM typ GF33.
Ten widoczny kątownik na głowicy zaciskamy pod trafo głosnikowe.
Ten widoczny kątownik na głowicy zaciskamy pod trafo głosnikowe.
- Załączniki
-
- 018.jpg (7.36 KiB) Przejrzano 1023 razy
-
- 017.jpg (21.58 KiB) Przejrzano 1026 razy
-
- 011.jpg (16.83 KiB) Przejrzano 1022 razy
Ostatnio zmieniony czw, 3 stycznia 2008, 19:53 przez jacekh, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 100...124 posty
- Kontakt:
Re: Montaż głowicy GF33 w lampowcu.
Nie najlepiej chodziła i do tego na kawałku skali , więc zrobiłem takie małe coś i UKF jest w pełnym zakresie.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Ja dobrze znam tą głowicę
Taka siedzi w Amatorze! Mam Amatora3 którego przestrajałem bardzo dawno temu i super odbiera. Głowica jest dobra ale jak rozwiązałeś kwestię p.cz? Faktycznie, szkoda że nie lampowa.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 100...124 posty
- Kontakt:
Nie chcialem sobie udawadniać ,że jestem dobry i zrezygnowałem z ćwiczeniem głowicy lampowej. Zależało mi na dobrym FM w pełnym zakresie. Pcz. Ha - zrobiłem testy na jakimś dziwnym odbiorniku samochodowym , podłączyłem pcz. 10,7 z radia samochodowego przez kondzioł 100p i Światowid dostał takiego kopa na FM-ie ,że byłem zdziwiony efektem. Podłączyłem głowicę bezpośrednio do kabla koncentrycznego bez kondensatora na pcz. i efekt jest znakomity. Zestroiłem głowicę na ARW Światowida i działa. Może dołożę jeszcze jeden stopień pcz. na tranzystorze przed lampami i tak zostawię.
"ODWAGI COŚ ZAWSZE MUSI WYTRZYMAĆ"
"ODWAGI COŚ ZAWSZE MUSI WYTRZYMAĆ"
-
- 100...124 posty
- Kontakt:
Dodatek
- zasilanie głowicy z anodowego. Rezystor 27K minimum 2 W i zener 12. Oczywiście anodowe zasilające oryginalna głowicę lampową.
Polecam zastosowanie GF33 , bardzo ładnie odbiera na całym zakresie FM.
- zasilanie głowicy z anodowego. Rezystor 27K minimum 2 W i zener 12. Oczywiście anodowe zasilające oryginalna głowicę lampową.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
A przestrajałeś tą głowicę? Jeśli tak to jak? Mój Amator coś lichnie powoli.jacekh pisze:Dodatek
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 100...124 posty
- Kontakt:
Tak przestrajana teraz nie podam linka , jestem na kompie w hotelu. Ja nie mam problemów , Światowid lata ładnie .
Wpisz w gogle przestrojenie GF33 , mnie wyskoczył jeden link , tak zrobiłem i rewelacyjnie w całym zakresie.
Trzeba troche postroić.
Pozdrawiam
Wpisz w gogle przestrojenie GF33 , mnie wyskoczył jeden link , tak zrobiłem i rewelacyjnie w całym zakresie.
Trzeba troche postroić.
Pozdrawiam
Pewne rozwiązanie w polskich głowicach zastosowane przez Philipsa umożliwia łatwe podłączenie głowicy tranzystorowej.
Otóż panowie z Philipsa wpadli na genialne rozwiązanie filtru pasmowego w głowicy. Podzielili go na dwie części - pierwsza jest w głowicy , druga już na płycie głównej radia. Wtórny obwód filtra jest słabo sprzężony indukcyjnie z cewką w głowicy. Sprzężenie jest realizowane za pomocą cewki w filtrze w głowicy o małej liczbie zwojów (na prawdę ułamek zwoja!!!!). Dzięki temu uzyskano jednocześnie niską impedancję wyjściową głowicy i małą wrażliwość na pojemność połączenia głowicy z torem p.cz. Nie widać tego wprost na schemacie odbiornika.
Wzrost czułości jest łatwo wytłumaczyć. Wyjściowe uzwojenie w głowicy tanzystorowej ma znacznie więcej zwojów niż te w głowicy DEA. Ponadto silniejsze sprzężenie może poszerzyć pasmo p.cz co może być zaletą przy obecnym stylu nadawania. Powinno się wręcz wyczuć istnienie dwóch maksimów przy strojeniu cewki p.cz. w głowicy oraz tej na płycie odbiornika stanowiącej wtórny obwód filtru p.cz. Jeśli tak to należy uzyskać poprawny odbiór w siodełku tegoż filtru.
P.S. Żeby nie być gołosłownym... W załączniku: na górze to co widać na schematach polskich radii lampowych z UKF'em. Na dole równoważny ukłąd wyjaśniający czy to naprawdę jest.
Otóż panowie z Philipsa wpadli na genialne rozwiązanie filtru pasmowego w głowicy. Podzielili go na dwie części - pierwsza jest w głowicy , druga już na płycie głównej radia. Wtórny obwód filtra jest słabo sprzężony indukcyjnie z cewką w głowicy. Sprzężenie jest realizowane za pomocą cewki w filtrze w głowicy o małej liczbie zwojów (na prawdę ułamek zwoja!!!!). Dzięki temu uzyskano jednocześnie niską impedancję wyjściową głowicy i małą wrażliwość na pojemność połączenia głowicy z torem p.cz. Nie widać tego wprost na schemacie odbiornika.
Wzrost czułości jest łatwo wytłumaczyć. Wyjściowe uzwojenie w głowicy tanzystorowej ma znacznie więcej zwojów niż te w głowicy DEA. Ponadto silniejsze sprzężenie może poszerzyć pasmo p.cz co może być zaletą przy obecnym stylu nadawania. Powinno się wręcz wyczuć istnienie dwóch maksimów przy strojeniu cewki p.cz. w głowicy oraz tej na płycie odbiornika stanowiącej wtórny obwód filtru p.cz. Jeśli tak to należy uzyskać poprawny odbiór w siodełku tegoż filtru.
P.S. Żeby nie być gołosłownym... W załączniku: na górze to co widać na schematach polskich radii lampowych z UKF'em. Na dole równoważny ukłąd wyjaśniający czy to naprawdę jest.
- Załączniki
-
- filtrFM.png (1.63 KiB) Przejrzano 1059 razy
Wracając do głowicy GF-33 - w wielu odbiornikach przestrajałem tę głowicę na zakres CCIR i rezultaty były znakomite - czułość na poziomie kilku mikrowoltów. Jest to dobra głowica, pracująca stabilnie w duzym zakresie temperatur i czasu. Ciekawy jestem czy to polska myśl czy ściągnięty schemat z jakiegoś zachodniego radia?
Przecież w tej głowicy nie ma nic szczególnego - więc znajdziesz wiele konstrukcji praktycznie identycznych. A dobra czułość to m.in. zaleta strojenia czymś innym niż varikapy - one też szumią....
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Bardzo ważną rzecz tu poruszyłeś moim zdaniem...STUDI pisze:Wtórny obwód filtra jest słabo sprzężony indukcyjnie z cewką w głowicy. Sprzężenie jest realizowane za pomocą cewki w filtrze w głowicy o małej liczbie zwojów (na prawdę ułamek zwoja!!!!).
O ile pamiętam, to w czasach kiedy nie było jeszcze internetu, taki rodzaj sprzężenia potocznie
nazywano linkiem. I był on bardzo powszechnie stosowany w wyższej klasy urządzeniach

Jednak nie zapominajmy o tym, że prawidłowe zestrojenie takiego filtra wcale nie jest proste...
Trzeba dużo uwagi poświęcić, żeby odpowiednią charakterystykę uzyskać

PS:
Ułamek zwoja powiadasz...
Prawdziwym twardzielom wystarczają proste druty

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Witam uprzejmie,
i mam pytanie czy ktoś z Panów zrobił doswiadczenia lub ma wiedzę na ile tę głowice można przeciągnąć w górę tak aby pracowała stabilnie wyzej jak 108MHZ i jakie to bedzie maksimum? Chodzi mi oczywiscie o taka ingerencje w układ, która polega na ew korekcji uzwojeń i pojemności stałych jednak bez wymiany agregatu i rdzeni w cewkach.
i mam pytanie czy ktoś z Panów zrobił doswiadczenia lub ma wiedzę na ile tę głowice można przeciągnąć w górę tak aby pracowała stabilnie wyzej jak 108MHZ i jakie to bedzie maksimum? Chodzi mi oczywiscie o taka ingerencje w układ, która polega na ew korekcji uzwojeń i pojemności stałych jednak bez wymiany agregatu i rdzeni w cewkach.
-
- 100...124 posty
- Kontakt:
Potwiedzam załącznik Kolegi , takie rozwiązanie jest w Światowidzie i pewnie w innych tego typu OR.STUDI pisze: P.S. Żeby nie być gołosłownym... W załączniku: na górze to co widać na schematach polskich radii lampowych z UKF'em. Na dole równoważny ukłąd wyjaśniający czy to naprawdę jest.
Hmmm w takim przypadku taki drut musiałby mieć jakieś ze 2 - 3 mm długości.....MarekSCO pisze: PS:
Ułamek zwoja powiadasz...
Prawdziwym twardzielom wystarczają proste druty