Uszkodzone Radia!

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Uszkodzone Radia!

Post autor: Marconi »

Nie wiem czy to odpowiedni dział na te sprawy. Mam pytanie: jaka jest procedura i szanse odzyskania czegokolwiek jeśli radio dobrze zapakowane przychodzi uszkodzone mechanicznie. Dotyczy to paczek wysyłanych w Niemczech oraz krajowych. Te niemieckie naprawdę byłuy solidnie zapakowane, a jednak ktoś dał im radę. Proszę poradzić co można zrobić w takiej sytuacji i czy wogóle warto zaczynać. Uszkodzenia są poważne: głownie lampy, w jednym przypadku skrzynka oraz plastikowe obramowanie skali. :wink: Pozdrawiam
OTLamp

Re: Uszkodzone Radia!

Post autor: OTLamp »

Marconi pisze: Te niemieckie naprawdę byłuy solidnie zapakowane, a jednak ktoś dał im radę.
Czyli wszystkie lampy były zdemontowane i każda odpowiednio zabezpieczona, jak również szklane skale były zdemontowane i zabezpieczone? Jeśli nie, to nie były one niestety solidnie zapakowane. Ja, gdy kupuję radio które będzie przesyłane czymkolwiek, wręcz żądam, aby sprzedający zdemontował skalę i lampy. To samo robię, gdy sprzedaję radia.

Reklamacje na poczcie raczej do niczego nie doprowadzą oprócz straty czasu.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

W firmie przewozowej SIÓDEMKA tak samo:uprzejmość do przesady z zerowym efektem reklamacji.Odpuścić,szkoda czasu i zdrowia..
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Witam

Firma kurierska taka czy inna nie ma tutaj nic do tego, o paczki po prostu się nie dba. widziałem jak na magazynie leciały po kilka metrów paczki z "kieliszkiem" "ostrożnie szkło" w jakiej firmie nie powiem, ale dużej... Najgorsze jest to, że reklamacja nikogo nie każe ani do niczego nie zobowiązuje, chyba że określi się wartość paczki. Co do wszystkich rzeczy niespotykanych najlepiej pakować je jak na wojnę innego wyjścia nie ma... :(
OTLamp

rufio pisze:widziałem jak na magazynie leciały po kilka metrów paczki z "kieliszkiem" "ostrożnie szkło" w jakiej firmie nie powiem,
Dlaczego nie powiesz? Wręcz powinieneś powiedzieć, i w zasadzie powinno się to nagłaśniać jak tylko można.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Lampy były zapakowane w woreczki z bąbelkami. zaś skale są tu z pleksi, więc nikt ich nie demontował, poza tym środek był wypełniony folią z bąbelkami. Oprócz tego napisy w pięciu językach "ostrożnie", a po polskiej stronie stęple po polsku. Radia były w podwójnych pudełkach ze styropianem. W Tefadynie oprawka z żarówką podświetlającą skalę wypadła z orbity i roztrzakała. Drewniana obudowa w jednym miejscu pękła i odleciały narożniki wzmacniające. Na poczcie powiedzieli mi, że w Polsce nie ma opcji "ostrożnie" i kazali przywieźć wszystkie kartony i pisać oświadczenie z uszkodzeniami. Pozdrawiam :wink:
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

masz jakieś szanse jeżeli otwarłeś paczkę w obecności kuriera
który ją dostarczył i od razu spisaLIŚCIE protokół.
(duże litery celowo)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
_idu

Post autor: _idu »

Marconi pisze:Na poczcie powiedzieli mi, że w Polsce nie ma opcji "ostrożnie" i kazali przywieźć wszystkie kartony i pisać oświadczenie z uszkodzeniami. Pozdrawiam :wink:
Ciekawe, bowiem biorą opłatę za to że panienka mazakiem napisze ostrożnie na paczce....
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Nie wiem do końca o co tu chodzi i poczta mi tego nie wyjaniła. Paczki wysłano z Niemiec Kurierem DHL, więc oni powinni je dostarczyć do domu. Nie wiem dlaczego trafiły na pocztę i przywiózł je listonosz :?: Jeśli ktoś z kolegów ma wzór reklamacji to bardzo proszę o podesłanie na pw bądź forum. Dzięki za pomoc. :wink:
_idu

Post autor: _idu »

Przesyłki pocztowe typu paczka w przypadku Deutsche Post realizuje DHL - W DHL praktycznie wsio o prócz zwykłego listu jest przesyłką kurierska realizowaną przez DHL (mają wspólny internetowy portal z Deutsche Post). To trafia do Poczty Polskiej jako paczka zagraniczna. A potem listonosz, ew. awizo, ew. kolejka przy okienku. Tak samo jak nasza polska przesyłka kurierska Pocztex.
OTLamp

Zapewne chodzi o to, że zdaje się w Niemczech nie ma takiego czegoś jak opcja "ostrożnie", tak samo jak nie ma listów wartościowych, bo tam po prostu nie kradną na poczcie ani nie grają paczkami w football.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

:evil: DPD :evil:

Nie radzę wysyłać nic ze szkła i delikatnego ... chyba że dowiążecie do tego paletę i z 10 pustaków. W tedy nikt nie rzuci. :D :twisted:
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

rufio pisze::evil: DPD :evil:

Nie radzę wysyłać nic ze szkła i delikatnego ... chyba że dowiążecie do tego paletę i z 10 pustaków. W tedy nikt nie rzuci. :D :twisted:
Kiedyś jakiś gość pisał, że mu DPD zgubiło przesyłkę na palecie (silnik). :wink:
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

OTLamp pisze:Zapewne chodzi o to, że zdaje się w Niemczech nie ma takiego czegoś jak opcja "ostrożnie", tak samo jak nie ma listów wartościowych, bo tam po prostu nie kradną na poczcie ani nie grają paczkami w football.
Odwrotnie: w Niemczech jest opcja ostrożnie zaś Poczta Polska nie ma tej opcji. Tk dzisiaj wyjaśniała pani na poczcie :wink:
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Owszem. PP nie ma opcji ostrożnie. Lepiej jest odbierać paczkę jako awizo na poczcie. Uprzedzam jednak - pani / pan da karteczkę, i gdy podpiszesz "otrzymałem w dobrym stanie" to pójdzie po paczkę. Radzę uprzejmie powiedzieć, że podpiszesz jak zobaczysz paczkę. Na poczcie możesz otworzyć paczkę i jest to jedyna sytuacja gdy na Poczcie Polskiej masz prawo do reklamacji. Oczywiście zapewne skutki próby reklamacji będą zerowe.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità