Charakterystyki ciąg dalszy

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Charakterystyki ciąg dalszy

Post autor: nnu2008 »

Cześć

Jakiś czas temu załozyłem wątek o charakterystykach w triodzie. Myślę, że cokolwiek potrafię sam na podstawie noty katalogowej zbudować 8)

Teraz chciałem się odrobinę "rozwinąć", bo... Jest wiele przyczyn.

Chciałem zacząć od Tetrody.
Najpierw chcę przeanalizować ten wycinek

"Niepożądanym efektem w tetrodzie, w przypadku napięcia anodowego niższego od potencjału siatki drugiej, jest efekt emisji wtórnej elektronów z anody, które na wskutek większego potencjału siatki ekranującej są przez nią wychwytywane. Powoduje to w pewnym obszarze malenie prądu anodowego ze wzrostem napięcia anodowego i dużą nierównomierność charakterystyki (tzw. efekt dynatronowy - zobacz z lewej)." Obrazek w załaczniku (chyba dobry wybrałem).

Dlaczego podwyższa się napięcie? Elektrony "uciekają" do siatki drógiej, maleje prąd, to dlaczego rośnie napięcie?

Teraz 2 pytanie. Jak wyznaczyć punkt pracy?

I jeszcze jedno. W załączonym linku charakterystyka pierwsza od dołu to siatkowa, a czwarta to anodowa?

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6/6L6G.pdf

Pozdro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Charakterystyki ciąg dalszy

Post autor: tszczesn »

komornik12 pisze: "Niepożądanym efektem w tetrodzie, w przypadku napięcia anodowego niższego od potencjału siatki drugiej, jest efekt emisji wtórnej elektronów z anody, które na wskutek większego potencjału siatki ekranującej są przez nią wychwytywane. Powoduje to w pewnym obszarze malenie prądu anodowego ze wzrostem napięcia anodowego i dużą nierównomierność charakterystyki (tzw. efekt dynatronowy - zobacz z lewej)." Obrazek w załaczniku (chyba dobry wybrałem).

Dlaczego podwyższa się napięcie? Elektrony "uciekają" do siatki drógiej, maleje prąd, to dlaczego rośnie napięcie?
Napięcie 'się nie podwyższa', napięcie jest podwyższane z zewnątrz. Po prostu - gdy siatka ma wyższe napięcie niż anoda, to elektronom wtórnym wybitym z anody wygodniej jest lecieć do siatki drugiej, bo silniej je przyciąga. A czemu prąd anody wtedy spada ze wzrostem napięcia anodowego? Bo ilość elektronów wtórnych wybitych z anody jest proporcjonalna do energii padających na nią elektronów - rośnie napięcie anody, rośnie i energia elektronów, więc i ilość elektronów wtórnych, a więc i prąd który anoda dostarcza do siatki drugiej. Dopiero, gdy napięcie anodowe wzrośnie do wartości zbliżonej do napięcia siatki drugiej wybite elektrony wtórny z anody do niej wracają i zjawisko zanika. Dlatego w pewnym miejscu charakterystyki anodowej jest dołek - przy mniejszym napięciu na anodzie po prostu nie ma elektronów wtórnych, a przy większym - wracają one na anodę.
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Troszkę to skomplikowane, ale nie rozumiem tego sformuowania:
Napięcie 'się nie podwyższa', napięcie jest podwyższane z zewnątrz
To znaczy jak z zewnątrz? Tylko to mi narazie miesza w głowie...

Pozdro

Ps. Jak z PDFu "wyciać" jakis obrazek czy tekst, aby go w paincie obrobić?
Albert Einstein
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

komornik12 pisze:Troszkę to skomplikowane, ale nie rozumiem tego sformuowania:
Napięcie 'się nie podwyższa', napięcie jest podwyższane z zewnątrz
To znaczy jak z zewnątrz? Tylko to mi narazie miesza w głowie...
Czyli przr układ w którym lampa pracuje, a nie że lampa sama sobie gdzieś to napięcie wytworzy.
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Aaaa. czyli muszę samodzielnie podnieść napięcie anodowe. To już coś. Teraz chciałbym przejść do wyznaczanie punktu pracy. Niestety nie mogę znaleźć jakiejś charakterystyki, aby móc ją "obrobić" w paincie. Czy ktoś poratuje?

Pozdro
Albert Einstein
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Zrób tak: otwórz sobie jakiegoś PDF'a z charakterystyką, która Cię interesuje i naciśnij klawisz "Print Screen". Teraz uruchom Painta i wciśnij kombinację Ctrl+V - tak możesz ściągnąć sobie każde zdjęcie z PDF'a do Painta.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Błagam, tylko nie painta... Ludzie... są setki programów do grafiki, nawet darmowych, nie wiem kto ma ochotę katować się w paincie - to do niczego się nie nadaje :)
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

ooooo a ja dziesiątki schematów w tym gównianym paincie wykonałem i nie narzekam...
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

gachu13 pisze:Zrób tak: otwórz sobie jakiegoś PDF'a z charakterystyką, która Cię interesuje i naciśnij klawisz "Print Screen". Teraz uruchom Painta i wciśnij kombinację Ctrl+V - tak możesz ściągnąć sobie każde zdjęcie z PDF'a do Painta.
Pozdrawiam
Niestety ten trik "już" nie działa. Nie mogę tego zrobić np. z PDF ze strony Franka (patrz link w pierwszym poście).

seventh- co Ci się w painie nie podaba? Z informatyki jestem noga, ale nigdy nie sprawiał mi trudności. Poza tym nadal chciałbym poznać jakis sposób na wyliczenie punktu pracy dla tetrody...

Pozdro
Albert Einstein
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

komornik12 pisze:Niestety ten trik "już" nie działa. Nie mogę tego zrobić np. z PDF ze strony Franka (patrz link w pierwszym poście).
Dlaczego? :roll:
komornik12 pisze:seventh- co Ci się w painie nie podaba? Z informatyki jestem noga, ale nigdy nie sprawiał mi trudności. Poza tym nadal chciałbym poznać jakis sposób na wyliczenie punktu pracy dla tetrody...
Może dlatego żeś noga to Ci nie sprawiał :P .
Obliczanie pkt pracy :arrow: szukaj Cykina ( to nazwisko autora książek)
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Niestety ten trik "już" nie działa. Nie mogę tego zrobić np. z PDF ze strony Franka (patrz link w pierwszym poście).

seventh- co Ci się w painie nie podaba? Z informatyki jestem noga, ale nigdy nie sprawiał mi trudności. Poza tym nadal chciałbym poznać jakis sposób na wyliczenie punktu pracy dla tetrody...

Pozdro
No jak to nie działa jak działa? :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SQ9KQZ
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

A tak na skruty jest to tak proste jak dla triody w układzie ze wspólną anodą? Książki w googlech nie znalazłem. Jak masz link, to mozesz mnie pokierować :D

Pozdro
Albert Einstein
mkali
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mkali »

chyba chodzi o Georgij Sergeevič Cykin: Wzmacniacze elektroniczne

jest jeden egzemplarz w mojej bibliotece ale wypożyczony do 11.01, jak co to mógłbym przekserować i Ci wysłać jakiś rozdział - wedle prawa do 10% objętości czyli 60 stron
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

mkali pisze:chyba chodzi o Georgij Sergeevič Cykin: Wzmacniacze elektroniczne

jest jeden egzemplarz w mojej bibliotece ale wypożyczony do 11.01, jak co to mógłbym przekserować i Ci wysłać jakiś rozdział - wedle prawa do 10% objętości czyli 60 stron
Dzięki :D juz dostałem link do książki i najpierw zagłębię się w szerszą literaturę niż streszczenia netowe :D

Pozdro
Albert Einstein
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Komornik, musisz zrobić tzw. zrzut ekranu (screenshot). Z jakichś powodów nie możesz tego dokonać poprzez naciśniętcie PrintScreen ale jest wiele sposobów na zrobienie zrzutu. Ja pod swoim Lunuksem znam conajmniej pięć. Funkcję taką oferują choćby programy graficzne, takie jak Gimp. Mozesz poszukać w Googlach - napewno jest mnóstwo małych specjalizowanych programików przeznaczonych do zrzucania zawartości ekranu do pliku.
_