kolejny Pionier do kolekcji:)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

kolejny Pionier do kolekcji:)

Post autor: Alek »

Korzystając z chwili czasu skończyłem remont Pioniera, otrzymanego ze złomowania u Anody:
viewtopic.php?f=3&t=7313&start=0&st=0&s ... ie+u+Anody

Sporo było pracy przy obudowie, zwłaszcza przy zdzieraniu lakieru, który ktoś bardzo grubo nałożył. Na szczęście pomógł z tym kolega :)

Na renowację czeka teraz Pionier od Tszczesn, który wbrew pozorom różni się od tego egzemplarza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: kolejny Pionier do kolekcji:)

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Korzystając z chwili czasu skończyłem remont Pioniera, otrzymanego ze złomowania u Anody:
Głośnik on ma oryginalny?
Alek

Głośnik został przełożony ze szkaradnych resztek Sonatiny. Anodowy głośnik był w stanie ogólnym złym.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Marconi »

W moim też nie ma głośnika, czy jest on taki sam jak w Pionierze U2, razem z transformatorem?
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Marconi pisze:W moim też nie ma głośnika, czy jest on taki sam jak w Pionierze U2, razem z transformatorem?
Załączam zdjęcie swojego egzemplarza. Głośnik tkwi w nim bez wątpienia od momentu zamontowania go w fabryce.Na oko jest taki sam jak w innych wersjach Pioniera.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Marconi »

Dzięki Czujnik :!: O to mi chodziło, bo mam taki głośnik: czy w 6161 był on zabezpieczony dodatkowo białym płótnem :?: Gdybyś kiedyś odkurzał radyjko, naoliwiał mechanizmy ruchome zrób mi od spodu chassis kilka ujęć z rozmieszczeniem elementów. W moim brakowało sporo elementów i musiałem je uzupełnić, ale nie wiem czy wizualnie są na swoim (właściwym) miejscu. Pozdrawiam :wink:
Alek

Teraz nieco inaczej zrozumiałem pytanie tszczesn. W moim odbiorniku był od początku głośnik eliptyczny i taki został zamontowany po remoncie.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Głośnik okrągły montowany był w tym modelu w pierwszym okresie produkcji, późniejsze miały już głośnik eliptyczny.