Koledzy Triodowicze Poszukuję schematów do poniższych przedwojennych modeli radio. Jesli ktoś ma takie radia oraz schematy to proszę o informacje i cenne porady.
Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp, szedłem Twoim tropem, ale nie znalazłem tego statniego schematu w Google. Serdeczne dzięki, teraz mam komplet. Jak tylko dokończę fornirować Pioniera, zabieram się za te cztery. Szkoda, że nie mieszkasz bliżej, wiele mógłbyś nauczyć. Pozdrawiam
Kolego Marcin mój Tefadyn jest dopiero w drodze z Niemiec. Jak tylko dojdzie zrobię Ci wszystkie zdjęcia. Wiem tylko, że posiada wszystkie lampy, które świecą zaś w głośniku buczy. To chyba dobry znak. Właściciel mi napisał, że w czasie testu grał trzy minuty a potem zamilknął, przeszedł w buczenie. Twierdzi, że to któraś z lamp. Jeśli to prawda, to pewnie będzie mały problemik z poszukaniem, ale mam czas. Pozdrawiam i się przypomnę jak dojdzie przesyłka.
Marconi pisze:Witam! Tefadyn 200/38 W jest już u mnie więc jeśli potrzebne są jakieś ujęcia to chętnie służę po świętach. Pozdrawiam
A i owszem, przydadzą się jak nie wiem Niby już całą elektronikę zlutowałem wg. schematu ale nadal nie pracuje. Nie wiem już co jest.
Pozdrawiam i czekam
Witam! Jak mają wyglądać te ujęcia, jakie części sfotografować. Dzięki Poczcie Polskiej mój Tefadyn też kwalifikuje się do naprawy. Lampa AF3 została zniszczona mechanicznie. Pod spodem można podziwiać zdolności poczty. Czy ktoś miałby w zapasach taką lampę O Telefunkenie pewnie mogę pomarzyć Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marcin, nie mam AF7, ale warto wiedzieć, że można nią zastąpić oryginał. Pytałeś kiedyś o wskaźnik dostrojenia. U mnie jest w tym miejscu kostka, do której wchodzą dwa przewody, być może jest to rodzaj podświetlenia. Więcej szczegółów napiszę jak porozbieram radio do czyszczenia i konserwacji. Nie wiem czy działa, bo lampa została rozbita. W sumie jest ciężkie i w środku też estetycznie wykonane, potężny agregat, zgrabne kapturki z przewodami do lamp oraz dwa duże zapuszkowane filtry po bokach robią wrażenie. Do tego potężny głośnik, chyba na elektromagnesie, ale dobrze się nie przyjrzałem Pewnie gorzej pójdzie mi z Sabą 230 WL/1934, którą dostałem pod choinkę. Będę potrzebował pomocy by ją uruchomić. Też ma ciekawy głośnik oraz wnętrze a przy tym kilka bezpieczników. Pozdrawiam serdecznie