wuja69 pisze:Dzięki SOVTEK za po chwały,narazie pracę zatrzymałem,wiadomo Swięta,ale jutro trochę czasu wykroję .
Wiadomo że Świeta to czas odpoczynku, a i także nie wypada pracowac w ten czas. ;0
wuja69 pisze:Tylko co zrobić z tym połączeniem(skręceniem) anody z sprzężeniem?
Najlepiej poprowadz to oddzielnym przewodem. Bo w przypadku jesli bys skrecił to z "anodowym" doszło by zapewne do jakis "dziwnych" zachowan wzmanciacza.
wuja69 pisze:Mam pytanie czy jest sens podłączać kondensator C3,na schemacie pow.,mam obawy czy nie będzie zbierał zakłóceń z masy?.Proszę o radę.
Nie ma sensu go dawać. Nie dla tego, że będzie coś zbierał, lecz jest zupełnie zbędny, a czasem nawet szkodilwy. Rezystor 470R w drugiej siatce nie służy do obniżania napięcia zasilania, ani jego filtrowania. Jest to rezystor antyparazytowy (zapobiegający wzbudzeniom) i dlatego nie powinien być blokowany kondensatorem. Jeżeli potrzebna jest dodatkowa filtracja Ug2, to oprócz ogniwa RC powinien pojawić się nieblokowany rezystor o wartości 100R-1k.
Do tego wybrałeś baaaardzo dziwny punkt pracy dla ECC83.
Ua powinno być mniejsze, w okolicach 100-150V, a Ia ok 1mA. Wtedy otrzymasz sensownie dużą dostępną amplitudę na wyjściu przy niskich zniekształceniach. Ra wypadnie około 100k. Wzmocnienie znacznie się powiększy, a to dobrze wróży w tym układzie, gdyż trzeba z czegoś wykroić sprzężenie zwrotne.
Dzięki Piotr za wyjaśnienie nie zast. kondensatora C3,a co do wyboru punktu pracy dla ecc83 ,to schemat zaczerpnołem ze strony http://ecclab.com/start.php3?ID=1 .Myślałem na początku ,że to sprawdzony schemat atu same niespodzianki.Brałem pod uwagę jeszcze ten schemat(poniżej)ale w tym połączeniu el84 pracuje jako trioda,co daje małą moc.I co zrobić? początki są trudne .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Biorąc pod uwagę właściwości słuchu ludzkiego, to EL84 jako pentoda nie będzie znacząco głośniej "bombać" od EL84 w układzie triody. Moce musiałyby się różnić kilkukrotnie (tak bliżej 10x).
Ten drugi schemat jest znacznie lepszy.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować w nim wersję pentodową bez zmiany reszty układu.
Ja akurat jestem zwolennikiem połączenia triodowego, wydaje mi się że daje lepsze brzmienie, a odczuwana różnica mocy nie jest wielka. Ewentualnie w ramach eksperymentu możesz zastosować przełącznik trioda/pentoda. Zyskasz w ten sposób dodatkowe punkty doświadczenia
Przełącznik który zwiera drugą siatkę albo z anodą, albo z zasilaniem. Czyli albo z początkiem, albo z końcem pierwotnego uzwojenia transformatora. Rezystor 470R powinien pozostać pomiędzy siatką, a przełącznikiem.
Dzięki SOVTEK za pomoc,czyli ze schematu pow. rezystor R8 przełączany mniędzy zasilanie( EL84 prac. jako pentoda) a anodą pentody(EL84 pracuje jako trioda),czy takie przełączanie mogę zrealizować dla pierwszego schematu.Jeżeli coś poplątałem to proszę o sprostowanie i radę. Przepraszam za zamnieszanie teraz zauważyłem post Piotra ,sprawdzę oba typy pracy lampy i napiszę w jakim układzie pracuje lepiej.
Ostatnio zmieniony śr, 26 grudnia 2007, 16:11 przez wuja69, łącznie zmieniany 1 raz.
No i połączylem tak jak jest w schemacie na początku tematu(EL84 jako pentoda)-usłyszalełem transformatory,zaczeły pisczeć.Zamnieniłem masę z sprzęzeniem i ucichły.Pom. prądy w lampach (pentodach) ,rozpiołem rezystor R6 i wpiłem amp. na jednym kanale mniałem 37,5mA i 48,5mA(w zależności którą włożyłem) w drugim kanale 48,9mA i 49,4mA,a w ecc83 rozpiłem R2 prąd w jednej poł. wynosił 0,94mA i 0,96mA.Nap. zasilające pod obcią. wynosi 273V.Jedno mnie niepokoi-delikatna niebieska poświata w obydwu lampach -fajnie wygląda ale czy to jest normalne?.Lampy dostałem od znajomego ponoć sprawne choć nie nowe.Kolejny raz proszę o pomoc w tym problemnie.O jeszcze jedno-wzmacniacz obciążyłem na wyjsciu 8omowymi 10Wat rezystorami,nie podłączyłem sugnału na wejściu.
Może było to wynikiem pośpiechu spowodu niebieskiej poświaty ,jescze raz pomnierze, tak więc ten kolorek może zostać?I czy ten ,,przyśpiew" i jego usunięcie było normalne?Czy takie nap. zasilania może zostać?,ewnt. skorygować prąd w lampach za pomocą rezystora katodowego?