TV Wisła Chce Uruchomic
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
TV Wisła Chce Uruchomic
Mam Telewizor Wisłe A, próbowałem, transformator buczy i wszystkie lampy pala, a przy cewce wysokiego napięcia nie pali, oczywiście obrazu, głosu niema. Może ktoś pomoże mi go uruchomić, ta lampa to, 1ц1C lub gdzie z nim się uda Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: TV Wisła Chce Uruchomic
Najpierw uruchom telewizor bez lamp, tylko z prostowniczą, tak aby wszystkie napięcia były dobre. Czyli sprawdx wszystkie kondensatory filtrujące, główne elektrolityczne w zasilaczu i wszytskie dalsze. Potem postaraj sie uruchomic cały tor w.cz. (może sama naprawa zasilacza juz pomoże), tak abyś miał dźwięk. Dopiero potem zajmij sie obrazem (w szczegolności do tej pory nie wsadzaj lampy G807), gdyz stosunkowo prosto da się uszkodzić lampę odchylania i ewentualnie transformator WN.jacek1303 pisze:Mam Telewizor Wisłe A, próbowałem, transformator buczy i wszystkie lampy pala, a przy cewce wysokiego napięcia nie pali, oczywiście obrazu, głosu niema. Może ktoś pomoże mi go uruchomić, ta lampa to, 1ц1C lub gdzie z nim się uda Pozdrawiam
Na początek zrób zasilacz, potem się będzie mozna martwic o resztę.
-
- 6250...9374 posty
-
- moderator
Ona jest fabrycznie nastawiona na pierwszy, drugi lub trzeci kanał. A to czy odbierze czy nie to zależy od tego czy u niego coś na tym zakresie jeszcze nadaje. Ale szum w głośniku i czynne generatory powinnien mieć tak.marcin_oizo pisze:Kolega podczas uruchamiania powinien pamiętać że na tym telewizorze nic nie odbierze ponieważ telewizor jest nastrojony fabrycznie na jeden kanał. Trzeba później dorobić konwerter na 2 lub 3 kanał (nie pamiętam).
-
- 50...74 posty
Tak, ale najpierw trzeba uzyskać oznaki życia: działające generatory odchylania, świecący kineskop, siatkę obrazową, a dopiero potem martwić się skąd wziąć sygnał do testów.marcin_oizo pisze:Kolega podczas uruchamiania powinien pamiętać że na tym telewizorze nic nie odbierze ponieważ telewizor jest nastrojony fabrycznie na jeden kanał. Trzeba później dorobić konwerter na 2 lub 3 kanał (nie pamiętam).
pozdrawiam
kopacz
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 500...624 posty
Przykre jest to ze ten czlowiek wykorzystuje wasza wiedze i zyczliwosc po to aby "wychaczyc" pare stów wiecej przy sprzedazy jego 

Kamil Jabłoński
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
-
- 500...624 posty
Powiem Ci szczerze ze ja na allegro sprzedalem z 8 radii. Dzisiaj nawet sprzedalem czesci od agi ktore mi zostaly po zrobieniu jednej. Zbieram tylko radia polskie i zagraniczne staram sie zamieniac i jesli nie ma chetnych to sprzedaje. Czesto czerpie rad gdy chce kupic jakies radio. Wtedy zadaje pytania ile to warte. Ale masz po czesci racje. Na poczatku mojej przygody z radiami i na tym forum w moje posiadanie wpadly 2 radia zagraniczne mialem kilka pytan na ich temat a pozniej je sprzedalem
Mozesz mi wierzyc badz nie 

Kamil Jabłoński
-
- 6250...9374 posty
-
- 5...9 postów
Witam Wszystkich na form.Okazuje się, że najbardziej głosują osoby zawiedzione,bo nie mogły zalicytować za 5pln,a dalej leciało by sobie po 1 złotóweczce.W tym momencie mówi się o nie uczciwości,zawracaniu dupy,wałach itd.Niech w końcu ktoś się wypowie-Jeżeli miałby tą Wisłę (zewnętrznie i środek kompletny) i sytuacja zmusiła by go do sprzedania ile znającemu temat radiotechnikowi trzeba było by za tą Wisłę zapłacić???.Proszę nie...ile stoi,ile chodzą...Ja nie sprzedam jej za 3000pln.Dla mnie przedstawia wartość i wspomnienia.Tak, jest w all... w ogóle nie jestem w tem...radiotechniki i nie ma tam wymagań,tylko żeby nie było niejasności i nieporozumień, bo przez nie których już bym miał wiercenie dziury!.A ile będzie kosztować naprawa jej? Po co jest FORUM,,zamienię'' Aby nie dać gr... Dla radiowca taka naprawa to pryszcz,tak dla mnie zrobienie beczki.Za naprawę zapłacę i niech stoi dla wnuczka następne pół wieku.W Intern...jest 50% krętaczy,jeżeli kogoś uraziłem to tylko cwaniaków,Uczciwców pozdrawiam!.
jacek1303 pisze:/ i sytuacja zmusiła by go do sprzedania ile znającemu temat radiotechnikowi trzeba było by za tą Wisłę zapłacić???.Proszę nie...ile stoi,ile chodzą.../
jacek1303 pisze:Tak, jest w all... w ogóle nie jestem w tem...radiotechniki i nie ma tam wymagań,tylko żeby nie było niejasności i nieporozumień, bo przez nie których już bym miał wiercenie dziury!
jacek1303 pisze: A ile będzie kosztować naprawa jej? Po co jest FORUM,,zamienię'' Aby nie dać gr... Dla radiowca taka naprawa to pryszcz,
Czy moglbys napisac to jeszcze raz, ale po polsku?jacek1303 pisze:W Intern...jest 50% krętaczy,jeżeli kogoś uraziłem to tylko cwaniaków,Uczciwców pozdrawiam!.