Philips 4-38A (438A)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Philips 4-38A (438A)

Post autor: OTLamp »

W zasadzie chyba wszystkie, które spotykałem nie miały "-", tylko były podpisane 438A zamiast 4-38A. Spotkał ktoś jeszcze takie coś w innych polskich philipsach?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Philips 4-38A (438A)

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:W zasadzie chyba wszystkie, które spotykałem nie miały "-", tylko były podpisane 438A zamiast 4-38A. Spotkał ktoś jeszcze takie coś w innych polskich philipsach?
Pisowania z kreską występowała w folderach. Na tabliczkach mogło im się nie chcieć wybijać kreseczki, zwłaszcza, że zajmowała ona miejsce.
OTLamp

No właśnie, ale spotykałem jak dotąd tylko 438A, może dlatego, że nie ma innego 438A, tak jak to jest np. w przypadku 6-38A czy 6-40A - gdyby podpisali je 638A/640A, byłyby po 2 różne radia Philipsa o tym samym oznaczeniu.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:No właśnie, ale spotykałem jak dotąd tylko 438A, może dlatego, że nie ma innego 438A, tak jak to jest np. w przypadku 6-38A czy 6-40A - gdyby podpisali je 638A/640A, byłyby po 2 różne radia Philipsa o tym samym oznaczeniu.
A jesteś pewien, że ie było? W szczególności w Angli lub Włoszech, gdzie Philips produkował zupełnie inne radia?
OTLamp

No w zasadzie innego w necie nie znalazłem, a wszystkie jakie widziałem, były polskie. Choć w sumie na 100% nie wiadomo, bo np. mam zwłoki Philipsa 540B (bardzo podobny do 628B) i w zasadzie cały internet nic o nim nie wie :roll:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:No w zasadzie innego w necie nie znalazłem, a wszystkie jakie widziałem, były polskie. Choć w sumie na 100% nie wiadomo, bo np. mam zwłoki Philipsa 540B (bardzo podobny do 628B) i w zasadzie cały internet nic o nim nie wie :roll:
Ja wiem, sam mam takiego, ale niestety przerobionego na zasilanie uniwersalne. Ciekaw jestem ile sie różni od 4-39B, bo chassis wygląda identycznie.
OTLamp

tszczesn pisze:
Ja wiem, sam mam takiego, ale niestety przerobionego na zasilanie uniwersalne. Ciekaw jestem ile sie różni od 4-39B, bo chassis wygląda identycznie.
Pewnie niewiele. Ja te zwłoki kupiłem z tego powodu, że z kolei mój 4-39B jest niekompletny i dodatkowo przerobiony na zasilanie sieciowe z lampami serii A. Ciekawe gdzie tego 540B produkowali, skoro nigdzie nie ma żadnej wzmianki o jego istnieniu.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze:
Pewnie niewiele. Ja te zwłoki kupiłem z tego powodu, że z kolei mój 4-39B jest niekompletny i dodatkowo przerobiony na zasilanie sieciowe z lampami serii A. Ciekawe gdzie tego 540B produkowali, skoro nigdzie nie ma żadnej wzmianki o jego istnieniu.
Zapewne na Karolkowej w Warszawie. Widziałeś gdzieś prospekt Philipsa na 1940 rok?
OTLamp

tszczesn pisze:
Zapewne na Karolkowej w Warszawie. Widziałeś gdzieś prospekt Philipsa na 1940 rok?
Czyli że on niby polski jest, 5-40B? :shock: Prospektu nigdy nie widziałem. Muszę się temu radiu dokładniej przyjrzeć. Ale z tego co pamiętam, papierek z typami lamp ma negatywowy (czarne tło), a takie były niemal we wszystkich zagranicznych Philipsach. Natomiast prawie wszystkie polskie Philipsy miały normalne papierki. Dotychczas trafiłem tylko dwa wyjątki od tej reguły: polski Philips 456U i 44A w poziomej skrzynce.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Czyli że on niby polski jest, 5-40B? :shock: Prospektu nigdy nie widziałem. Muszę się temu radiu dokładniej przyjrzeć. Ale z tego co pamiętam, papierek z typami lamp ma negatywowy (czarne tło), a takie były niemal we wszystkich zagranicznych Philipsach. Natomiast prawie wszystkie polskie Philipsy miały normalne papierki. Dotychczas trafiłem tylko dwa wyjątki od tej reguły: polski Philips 456U i 44A w poziomej skrzynce.
Z Philipsem nigdy do ładu i pewności nie dojdziesz, ale podejrzewam, że tak. Produkowany w odpowiednim okresie, zachowuj numerację typu zgodną z naszymi odbiornikami, ma komplet polskich stacji na skali.
OTLamp

A H. Berezowskiego pytałeś? On chyba ma dużo różnych ulotek, folderów itd, może gdzieś jest jakaś wzmianka (na jego stronie nie ma).
Zidentyfikował np. to radio - Ika Metropolis 36Z.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!
W moim 4-39A na tabliczce znamionowej jest z kreseczka.
Najlepsze zyczenia swiateczne.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
OTLamp

:D :) :o :shock: 8) :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jesteś pewien tych gałek? Jakoś bardziej Telefunkenowato mi wyglądają. A pytanie wazne, bo zapewne identyczne były na Koronie 69B, która mam bez gał i muszę coś dobrać.
OTLamp

Raczej tak, ale jeszcze w rękach tego radia nie mam, więc nie mogę ocenić. Podobne gałki miał tez Philips 629B, na ulotce reklamowej Korony 69B też są podobne, ale chyba nieco mniejsze. Moim zdaniem będą to gałki takie jak w 4-39B, ale z białymi obwódkami.