Rosyjski zamiennik dla 6BX7 ?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Silver
25...49 postów
25...49 postów

Rosyjski zamiennik dla 6BX7 ?

Post autor: Silver »

Witam

Planuję skonstruować wzmacniacz słuchawkowy na 6n8s, przypadł mi do gustu własnie ten projekt:

Obrazek

Dodatkowo mam już gotowe trafo i nie chciałbym go zmieniać, ogranicza mnie napięcie 2*200V (uzwojenie symetryczne) od razu zaznaczam, że chciałbym zastosować prostownik lampowy, więc połączenie uzwojeń i zastosowanie półprzewodnika odpada.

Niestety nie mogę znaleźć w sieci żadnych informacji na temat zamienika dla lampy 6BX7, wiem, że jest to odpowiednik 6BL7 jednak dalej nie jest mi to pomocne, chodzi mi o rosyjski odpowiednik tych lamp. Jaki efekt spowodowałoby zastąpienie 6BX7 - 6N8S w tym układzie ?

Na polskiej stronie znalazłem informację, że odpowiednikiem 6BX7 jest polska ECL80, jest to jednak lapma trioda+pentoda, więc nie wydaje mi się to wiarygodną informacją ... ?

Uprzejmie proszę o podpowiedź w tej kwestii :wink:
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Z rosyjskich podwójnych triod to przy tym napięciu zasilania podpasuje jedynie 6N30P. Użycie 6N6P będzie wymagało zwiększenia napięcia zasilania, a że sprzężenie jest bezpośrednie, to i na stopień sterujący trzeba będzie zwrócić uwagę.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

OTLamp pisze:Z rosyjskich podwójnych triod to przy tym napięciu zasilania podpasuje jedynie 6N30P.
Żeby jeszcze mieć 6N30P :wink: .
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

może coś takiego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Silver
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Silver »

Dziękuję za odpowiedzi.

6N30P niestety nie jest lampą octalową :cry: , bardzo dziękuję za naprowadzenie na 6n12s, być może uda mi się ją zdobyć, jednak szanse sa chyba niewielkie.

Odnośnie 6BX7 i 6BL7 to można je kupić za 60PLN sztuka używane, ale niestety odstrasza mnie zarówno cena jak i sprzedający : Ojciec Dyrektor http://tubes.homeunix.com/ więc podziękuję ...

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Rosyjski zamiennik dla 6BX7 ?

Post autor: ZoltAn »

Silver pisze: Jaki efekt spowodowałoby zastąpienie 6BX7 - 6N8S w tym układzie ?
Uprzejmie proszę o podpowiedź w tej kwestii :wink:
1/ masz zamiar budować gitarowiec, radiowęzłowiec czy słuchawkowiec?

2/ nie trzymaj się ślepo podawanych w schematach typów lamp i ich zalecanych odpowiedników - to strata nerwów i czasu na ich wyszukiwanie i zdobywanie oraz forsy na przepłacanie spekulantom (często za zajechany na amen chłam - nadający się tylko do włożenia pod młotek a nie do urządzenia),

3/ doskonałą lampą (z nowalówek) będzie rosyjska 6N6P, http://www.shinjo.info/frank/sheets/113/6/6N6P.pdf

4/ z oktalówek warto zastosować lampę rosyjską 6N7S - ma ona wspólną katodę (jak 6BX7) i jest specjalnie przeznaczona do stopni wyjściowych małej mocy m.cz.
http://www.shinjo.info/frank/sheets/113/6/6N7S.pdf

Ostatnio miałem kontakt z osobą, która uparcie poszukiwała produkowanej wyłącznie przez Chińczyków (i nie mającej zamiennika 1:1) heptalowej lampy prostowniczej 6Z4 ( http://www.shinjo.info/frank/sheets/095/6/6Z4.pdf ) bo taka właśnie znajduje się w jego preampie klasy Hi-Hi (...hihiihi...) i inna absolutnie być nie może - jak autorytatywnie stwierdził jakiś guru od audio :wink: ze sklepu z lampowymi wysoookopółkowcami :shock:. Oczywiście od ręki zaoferował mu lampeczkę za około stówkę :D. Używaną...

Długo, naprawdę długo trwało przekonywanie gostka, że wystarczy kupić na Allegro za grosze dużo lepszą i identyczną z wyglądu lampę 6Z31 czy EZ90 i przelutować tylko dwa czy trzy druciki w podstawce... :x

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
OTLamp

Re: Rosyjski zamiennik dla 6BX7 ?

ZoltAn pisze:
3/ doskonałą lampą (z nowalówek) będzie rosyjska 6N6P, http://www.shinjo.info/frank/sheets/113/6/6N6P.pdf
Nie da rady przy tym napięciu zasilania. 6BX7 to mocna lampa o dużym prądzie anodowym i do tego niskonapięciowa.

ZoltAn pisze: Ostatnio miałem kontakt z osobą, która uparcie poszukiwała produkowanej wyłącznie przez Chińczyków (i nie mającej zamiennika 1:1) heptalowej lampy prostowniczej 6Z4
Eee tam, przecież to chińska kopia radzieckiej 6C4P :wink:
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

4/ z oktalówek warto zastosować lampę rosyjską 6N7S - ma ona wspólną katodę (jak 6BX7) i jest specjalnie przeznaczona do stopni wyjściowych małej mocy m.cz.
http://www.shinjo.info/frank/sheets/113/6/6N7S.pdf
Wspólną katodę? Moj katalog podaje że 6BX7 ma 2 oddzielne katody :)
OTLamp

6N7S zupełnie się nie nadaje, to lampa do wzmacniaczy przeciwsobnych w klasie B z prądem siatki (prawe charakterystyki siatkowe), poza tym ma wspólną katodę.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

OTLamp pisze:6N7S zupełnie się nie nadaje, to lampa do wzmacniaczy przeciwsobnych w klasie B z prądem siatki (prawe charakterystyki siatkowe), poza tym ma wspólną katodę.
Masz rację: przecież ten układ to jest kaskoda a nie PP :shock:

Ale spróbować zawsze można - na zasadzie - sprawdzę, co mi szkodzi!

Tym bardziej, że w dzisiejszych porąbanych czasach w audio stosuje się lampy absolutnie nie przeznaczone do tego celu jak choćby ta 6BX7 - przecież to typowa telewizyjna lampa do układów odchylania pionowego :!:.
Anoda pisze:Wspólną katodę? Moj katalog podaje że 6BX7 ma 2 oddzielne katody :)
Mea culpa: i schemat i karty katalogowe sprawdzałem bez ... okularów więc chyba dlatego uznałem włókna żarzenia za wspólną katodę a kaskodę we wzmacniaczyku za PP :cry:
OTLamp pisze:6Z4... Eee tam, przecież to chińska kopia radzieckiej 6C4P :wink:
Tak się akurat składa, że ani z jedną ani z drugą z tych lamp nie miałem dotychczas do czynienia - ponadto żadne katalogi nie podają, że ta rosyjska jest odpowiednikiem (i pierwowzorem) chińskiej a chińska z kolei klonem rosyjskiej :? .

A po za tym: czy ja (kurrrrrrr...tka na wacie :twisted: ) wszystko powinienem wiedzieć :?: :twisted: :?: :twisted: :?: :twisted: Wrrrr...

Coś mi się dzisiaj - i to od rana - wszystko pieprzy... :( :cry: :? :x :evil: :twisted:

:D Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
OTLamp

ZoltAn pisze: Tak się akurat składa, że ani z jedną ani z drugą z tych lamp nie miałem dotychczas do czynienia - ponadto żadne katalogi nie podają, że ta rosyjska jest odpowiednikiem (i pierwowzorem) chińskiej a chińska z kolei klonem rosyjskiej :? .
Która z której jest zerżnięta to oczywiście się nie trafi, ale przecież i tak wiadomo, że pierwsza była radziecka :lol:. A parametry i wyprowadzenia mają identyczne. Ta lampa pracowała z połączonymi równolegle systemami jako dioda usprawniająca w radzieckim telewizorze Awangard, a więc i naszej Wiśle A. Napięcia żarzenia dostarczał zamontowany pod chassis mały transformatorek separacyjny 6.3V/6.3V, którego nie ma na schematach Wisły. Korzystny był też rozkład wyprowadzeń - wyprowadzenia obu anod od wyprowadzeń katody i żarzenia dzieli po obu stronach jedna wolna nóżka/styk podstawki.